Een protest tegen de regering is in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo uitgelopen op chaos en vernielingen. Boze betogers drongen het gebouw van de Nationale Assemblee binnen. De lobby van het parlementsgebouw werd vernield, ruiten werden ingeslagen en er zou zelfs sprake zijn geweest van brand. De oproerpolitie zette traangas in en schoot met losse flodders om de menigte uiteen te drijven. Ook elders in de stad was het onrustig, zo werd een auto van een journalist in brand gestoken.
De duizenden demonstranten eisen het aftreden van president Chan Santokhi van de Vooruitstrevende Hervormings Partij VHP en vicepresident Ronnie Brunswijk.
De NOS meldt:
Santokhi erfde van zijn voorganger Bouterse een lege staatskas. Ook gaat Suriname nu gebukt onder slechte economische omstandigheden en hoge inflatie. Vorige week werden de prijzen van onder meer brandstof, gasflessen en internet nog fors verhoogd. Bovendien is er woede over nepotisme: Santokhi heeft verschillende familieleden op belangrijke functies gezet. De sociaaldemocratische partij NPS stapte woensdag uit de regeringscoalitie. De partij werd naar eigen zeggen de laatste twee jaar nauwelijks nog betrokken bij de besluitvorming, terwijl de NPS het vaak niet eens was met bijvoorbeeld politieke benoemingen van familieleden en vrienden.
Freelance journalist Zoë Deceuninck schrijft vanuit Paramaribo op Twitter dat Surinaamse burgers exact drie jaar geleden de straat op gingen om te protesteren tegen de regering van de toenmalige president Desi Bouterse. „De reden is dezelfde; rijken worden rijker, armen armer.” De initiatiefnemer van het protest is net als drie jaar geleden de ondernemer Stephano ‘Pakittow’ Biervliet. „Eerlijk gezegd doet het me goed als ik wat oude leiders kan irriteren”, zei hij destijds tegen NRC. „We zijn nog lang niet uitgedemonstreerd.”