Er verdwijnen grote delen bos uit de Baltische staten in Nederlandse verbrandingsovens. De bomen worden verstookt als biomassa, een omstreden maar zwaar gesubsidieerd alternatief voor steenkool. Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico, onderzoeksprogramma Argos en het internationale onderzoekscollectief Money to Burn onthulden dit weekend de verbijsterende praktijken.
"Schepen vol met houtige biomassa, in de vorm van fijngeperst hout die ‘pellets’ worden genoemd, arriveren in Nederlandse havens om vervolgens te worden verbrand in kolencentrales. En dat doen we netjes, volgens de Nederlandse regering. Maar wat gebeurt er werkelijk in de Baltische bossen? (…) We zagen natuurgebieden die in rap tempo kaalgekapt worden, bezochten lokale bewoners die steeds vaker in opstand komen en spraken met Estse politici, bosbouwers en pelletproducenten die volhouden dat alles volgens de regels gaat. Argos, over de ondoorgrondelijke wereld van duurzaam hout."
Er verdwijnt in die landen jaarlijks een bos ter grootte van de gemeente Amsterdam om te voldoen aan de biomassahonger. NRC schrijft :
"Volgens critici – binnen en buiten de Kamer – is het gebruik van biomassa zoals de houtkorrels uit Estland uiteindelijk juist slecht voor het milieu. Het kabinet zou niet alle wereldwijde effecten, zoals de ontbossing in de Baltische staten, in haar berekeningen meenemen. De Sociaal-Economische Raad adviseerde het kabinet eerder dit jaar om de subsidies op biomassa uit houtkorrels af te bouwen en in te zetten op alternatieven."
Bij Spijkers met Koppen ging Fenna Swart van het Comite Schone Lucht in discussie met Olof van der Gaag van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie over de biomassa-centrales. “Bomen verbranden om het klimaat te redden deugt niet,” aldus Swart.