Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bootvluchtelingen, wie kijkt er nog naar ze om?

  •  
29-03-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
refugeesLampedusa_300.jpg
Italiaanse autoriteiten vrezen nieuwe toevloed Afrikaanse vluchtelingen op Lampedusa
Ze worden begluurd en geobserveerd vanaf een afstand, maar intussen kijkt niemand echt naar ze om. Het gaat behoorlijk wat mis met de hulp aan vluchtelingen die in gammele bootjes de overtocht van het Afrikaanse vaste land naar Europa wagen. Dat constateert GroenLinks senator Tineke Strik. Zij doet onderzoek naar de oorzaken van de dood van bootvluchtelingen voor de Raad van Europa. Haar conclusie: Niemand neemt verantwoordelijkheid voor de coördinatie van de hulp. De bootvluchteling is geen mens meer, maar lijkt meer een speelbal van internationale machten.
Woensdagnacht kwam er weer een boot met vluchtelingen aan op het Italiaanse eiland Lampedusa. Dit keer ging het om 38 Tunesische vluchtelingen. Vorig jaar arriveerden 48.000 Tunesiërs en immigranten uit Sub-Saharisch Afrika in Italië, de meesten kwamen terecht op Lampedusa. Italië kon de toestroom toen al niet aan en vroeg hulp van Europa.
De Italiaanse autoriteiten vrezen nu weer een nieuwe toevloed aan vluchtelingen omdat de weersomstandigheden gunstiger worden. Strik presenteert vanmiddag haar conclusies aan de Raad van Europa die een zorgelijk scenario schetsen. Als de situatie net als vorig jaar escaleert , heeft Italië de zaak niet in de hand.
Strik geeft een voorbeeld van een boot met 72 Afrikaanse vluchtelingen die vorig jaar voor de kust van Libië in de problemen kwam. Italië had de boot waar geen water en voedsel aanwezig was gespot. Een militaire helikopter dropte er water en biscuitjes, maar keek verder niet meer naar de vluchtelingen om omdat ze in Libische wateren voerden. Tien dagen later was het overgrote deel van de mensen aan boord overleden. Maar 9 hebben de tocht overleefd. Omliggende militaire schepen zouden de vluchtelingen na de noodhulp hebben gespot met verrekijkers, maar zij ondernamen geen actie. Zij zijn volgens de NAVO verplicht om te helpen, maar er werd destijds niet ingegrepen. De Morgen: Boot met Tunesische vluchtelingen aangekomen op Lampedusa
cc-foto: AntonioAmendola Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

opgeheven
opgeheven
29 mrt. 2012 - 7:46
Ik vind het altijd zo merkwaardig dat de "vluchtelingen" in 98% van de gevallen man zijn. Waar laten ze hun vrouwen? Dit zijn geen vluchtelingen maar gelukszoekers. Jonge mannen op zoek naar een baan.
TheoJ2
TheoJ2
29 mrt. 2012 - 7:46
Ik dacht dat de Senaat tot taak had de wetgeving te controleren. Wat is Strik nu in godsnqaam aan het doen? Kan je via de Middellandse Zee ons wetgevingsproces beter in de gaten houden?
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa
29 mrt. 2012 - 7:46
Maar Italie blijft wel de miljarden van Ghaddafi onder hun mat verstoppen en de kaken vierkant dichthouden? Geef ze hun miljaren terug en dan heb je geen last van.
[verwijderd]
[verwijderd]
29 mrt. 2012 - 7:46
Ik schat zo dat al die jongemannen die Lampedusa bestormen economische vluchtelingen zijn. Mensen die makkelijk rijk willen worden zonder echt wat toe te voegen. Afrika heeft die mensen 100x harder nodig dan wij. Bovendien wordt de verloedering een voedingsbodem voor meer racisme, en dat kan iedereen missen als kiespijn. Wij hebben onszelf hier succesvol en gelukkig gemaakt, het wordt tijd dat mensen in Afrika niet weglopen van hun problemen maar ze zelf oplossen op eigen grondgebied. Dat is de enige echte duurzame oplossing.
1 Reactie
dino_radja
dino_radja29 mrt. 2012 - 7:46
natuurlijk zijn het gelukszoekers. er is niets normalers in een mensenleven dan geluk zoeken. niks mis mee, geen reden om ze niet toe te laten.
BNNVARA LogoWij zijn voor