Children of the Wind: over hoe een coach van Bonaire een kampioeneneiland maakte
Met respect voor de zee en haar vis, verwierven de kinderen van Bonaire wereldbekendheid met windsurfen. Filmmaker Peter Robertson legde hun indrukwekkende reis van een arm leven naar het wereldpodium vast in ‘Children of the Wind’.
Op een eiland waar niets was, ontstond vijftien jaar geleden een windsurfgekte. Coach Elvis Martinus haalde de kinderen van straat en zette ze met bord en zeil in zee. Hij gaf ze naast het vissen een ander doel in het leven. Het resultaat in 2001: 20 prijzen op de Merritt Island in Florida, een grote internationale windsurfwedstrijd. CNN dook er bovenop en gaf de kinderen van Bonaire wereldbekendheid.
De documentaire zoomt in op de levens van de Baletin broertjes, beide wezen die verslingerd raakten aan het snelle cruisen door zee. Ook het verhaal van Tonky en Taty Frans is indrukwekkend. Ze verlieten hun onstabiele leefomgeving, gingen bij hun opa en oma wonen en leerden het windsurfen op oud en versleten materiaal. De Frans broertjes behoren nu tot de top zes freestyle windsurfers van de wereld. Bonaire levert sindsdien jaar in, jaar uit kampioenen af.
Robertson heeft in mei de laatst beelden gefilmd, maar kan zijn documentaire nog niet afmaken door gebrek aan financiële middelen. Hij is afhankelijk van particuliere sponsors. Op childrenofthewind.com is te lezen hoe je ‘Children of the Wind’ kunt helpen.