Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Boerenprotesten schudden Europa op

  •  
25-01-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3915 keer bekeken
  •  

Na de succesvolle machtsgreep van de boerenstand in Nederland, trekken nu ook in andere landen agrariërs de wegen op om maatregelen af te dwingen. De protesten worden met verontrusting aangezien omdat er dit jaar Europese verkiezingen zijn en politici hebben gezien dat de boeren er in Nederland in slaagden de verkiezingen te beïnvloeden. In de Eerste Kamer is BBB de grootste partij en daardoor een factor van belang voor de vorming van de ultrarechtse regering die Wilders voor ogen heeft. Gevreesd wordt dat de woede ook in andere landen extreemrechts toegang tot het centrum van de macht bezorgt.

Nadat de agarische sector eerder deze maand in Duitsland protesteerde is het nu de beurt aan Frankrijk. Dat land telt veel zelfstandige, kleine boeren die amper het hoofd boven water kunnen houden. Tenminste als er al water is, want de aanhoudende droogte als gevolg van de klimaatcrisis brengt de boeren ook in de problemen.

Volgens de groene senator en milieuactivist Yannick Jadot leeft meer dan een kwart van de boeren onder de armoedegrens. De problemen zijn zo immens dat er volgens Jadot iedere dag gemiddeld twee boeren een einde aan hun leven maken. France Info factcheckte die schokkende beweringen en stelde vast dat ze grotendeels kloppen. Schapen- en geitenboeren bijvoorbeeld, essentieel voor de zo geroemde Franse kazen, verdienen gemiddeld minder dan 700 euro per maand.

In het zuidwestelijke Agen werden overheidgebouwen onder de mest gespoten.

RTL Info meldt dat vissers zich bij de boeren hebben gevoegd. Frankrijk heef de commerciële visvangst in de Golf van Biskaje een maand lang stilgelegd om de daar levende dolfijnen te behoeden voor uitsterven. De vissers worden gecompenseerd maar zijn niet gelukkig met de maatregel. Volgens wetenschappers moet het verbod eigenlijk verlengd worden tot 4 maanden.

Boeren worden ook gek van de tsunami aan regels zeggen ze en lijden onder de vrijhandelsverdragen. Bovendien krijgen ze te weinig geld voor hun producten omdat de voedselindustrie en supermarktketen de prijzen drukken.

De politiek weet zich geen raad met de conflicterende belangen. Vooral de christendemocratien, traditioneel een bastion van de boerenstand, sidderen. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, beloofde vorig jaar al met de boeren te gaan praten maar toont pas nu belangstelling. In Brussel praat ze vandaag met boerenvertegenwoordigers. Het lijkt een haastklus, uit paniek over de opgelaaide protestgolf.

Ook in andere Europese landen komen de boeren in verzet, zoals in Polen.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.