Veehouders die klaagden dat de rekenmodellen van het RIVM rond de stikstofvervuiling niet klopte, hebben gelijk gekregen. Die vervuiling blijkt zelfs nog ernstiger te zijn dan gedacht. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Wageningen University en Research (WUR).
Vanuit de agrarische sector werd aangedrongen om “op de ouderwetse manier te meten, in het veld met een peilstok”, zo meldt de NOS. En zo geschiedde. "De afgelopen dertig jaar is de stikstofvoorraad met ongeveer 1300 kilo per hectare toegenomen. Per jaar is dat 40 kilo per hectare extra. En dat is ontzettend veel", zegt Wim de Vries, stikstofdeskundige en onderzoeker van de WUR.
Volgens de rekenmodellen die het RIVM hanteerde is de gemiddelde stikstofneerslag in Nederland zo'n 20 kilo per hectare, ongeveer het maximale dat stikstofgevoelige gebieden aankunnen. De Vries spreekt van een "stikstofdeken"die over heel Nederland ligt en die steeds groter wordt.
BBB-minister Femke Wiersma van Landbouw ontdekte donderdag rijkelijk laat dat Nederland er niet aan ontkomt de veestapel fors te verkleinen. Partijleider Populientje van der Plas stond direct op haar achterste hoeven en dreigde (of beloofde) op te stappen als het inderdaad zover komt.