Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bizar interview. Trump? Pete Hoekstra? Nee, oud-staatssecretaris Vermeend

  •  
02-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
170 keer bekeken
  •  
13817823495_fdaf22e385_o

© cc-foto: Congres in Beeld https://flic.kr/p/n42Xw8

Voor de Volkskrant interviewde Huib Modderkolk oud-staatssecretaris Willem Vermeend over zijn in allerijl uit de handel gehaalde boek ‘De Wereld van Cybersecurity en Cybercrime’. Na een interview met co-auteur Rian van Rijbroek bij Nieuwsuur eerder deze week waren de monden van deskundigen al opengevallen vanwege de baarlijke nonsens die ze verkocht. Vervolgens achterhaalde RTL-journalist Daniël Verlaan dat het boek vol stond met verzinsels (lees zijn timeline voor de lawine aan onjuiste beweringen die hij aantrof). De enige delen die een beetje klopten bleken rechtstreeks gekopieerd uit wikipedia en krantenartikelen.
In het interview met de Volkskrant geeft Vermeend antwoorden op een manier die doet denken aan Trump of zijn ambassadeur Hoekstra, namelijk liegen dat het drukt staat. Wat natuurlijk ook zo is. Deze passage bijvoorbeeld.
Er staan dingen in die aantoonbaar onjuist zijn. ‘Dat is uw opvatting.’ Dus u staat nog steeds achter het boek? ‘Wat ik heb geschreven, daar sta ik achter.’ Een voorbeeld. U noemt Edward Snowden de baas van hackgroep ShadowBrokers. Daar is geen enkel bewijs voor. ‘Wat u vindt moet u zelf weten. Ik sta achter wat ik heb geschreven.’ Maar het is niet waar. ‘Dat vindt u. Het komt uit The New York Times.’
Je kunt het wel raden: de bewering is nergens in de New York Times terug te vinden. Vermeend dreigt ook het interview af te kappen als gevraagd wordt of hij wil omschrijven wat blockchain inhoudt, een techniek waar het boek grotendeels over gaat.
Vermeend, die in de jaren negentig furore maakte als staatssecretaris van Financiën voor de PvdA en in de slotfase van Paars II minister van Sociale Zaken werd, heeft een hele reeks boeken op zijn naam staan, vaak geschreven met co-auteurs. Zo schreef hij met de latere TPO-hoofdredacteur Bert Brussen ‘De onstuitbare opmars van de digitale wereld. Het nieuwe leren, werken, ondernemen en geld verdienen’.
De oud-politicus haalt ook vaker rare capriolen uit. In 2010 bijvoorbeeld waarschuwde hij kort voor de verkiezingen dat het VVD-programma beter voor de economie was dan dat van de PvdA. Later gaf hij toe dat de bewering niet klopte.
In 2010 publiceerde Vrij Nederland een profiel van de oud-politicus die zich in het zakenleven had gestort: De man van duizend baantjes
Er is geen maatschappelijk probleem of Vermeend vertelt op televisie wat de oplossing is. Wat een ander een maand kost, doet Vermeend in één werkweek. Nadeel daarbij is wel, dat zakenrelaties zich er in toenemende mate over beklagen dat Vermeend zijn beloften niet nakomt. Ook was hij in het recente verleden niet altijd even kritisch in het kiezen van de bedrijven waaraan hij zijn naam verbond. Zo hield hij toezicht bij handelaar in woekerpolissen Afab en was hij adviseur van de wegens zelfverrijking ontslagen corporatiedirecteur Hubert Möllenkamp bij Rochdale.
Update:
In meer boeken van Vermeend is plagiaat aangetroffen
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor