Is dit écht nodig? Terwijl inflatie hoger is dan ooit? Het FD meldt dat banken extra miljardenwinsten maken met noodleningen van de Europese Centrale Bank.
Als onderdeel van het coronanoodfonds in 2020 hebben 1600 banken noodleningen gekregen van de ECB; de zogenaamde TLTRO-leningen. Dit was bedoeld voor leningen aan consumenten en bedrijven. In de eerste maand werd er al 1300 miljard euro uitgeleend; in totaal staat er nu nog zo'n 2100 miljard euro open.
De banken mochten die leningen weer onderbrengen op de balans van de ECB, waardoor zij zelf geen risico lopen. Het enige was: ze moesten wel een negatieve spaarrente betalen van 1%.
Nu komt het: die 1% premie is gelijk getrokken met de spaarrente, die nul en zelfs positief wordt. Hierdoor krijgen de banken binnenkort een positief rendement op hun openstaande bedrag.
En daar verdienen de banken aan. Het FD: "De analisten van Morgan Stanley noemen een maximaal totaalbedrag van €24 mrd. De ECB houdt het zelf volgens de Financial Times op iets minder dan de helft daarvan."
Banken gaan dus mogelijk dubbel verdienen aan geld dat ze initieel als noodregeling geleend hebben van de ECB; zowel aan de forse rente van bedrijven en consumenten, áls aan de positieve spaarrente van de ECB. Wauw. En het overtollige geld draagt ook nog bij aan de inflatie.
Dit kan toch nooit de bedoeling zijn geweest? Crisisbeleid dat zorgt voor publieke risico's en kosten, maar private winsten?
Toch is volgens analisten niet duidelijk of de ECB hier maatregelen tegen wil of kan nemen. Het zou niet ontbonden kunnen worden, omdat de regeling contractueel is vastgelegd. En banken hebben hier hun beleid op aangepast en zullen dit voordeel niet zomaar opgeven.
Kan dit écht niet worden gecorrigeerd? Banken zouden dit toch niet moeten willen?