Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Biljoen nieuwe bomen nodig tegen klimaatcrisis

  •  
05-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
255 keer bekeken
  •  
regenwoud
Er zijn honderden miljarden nieuwe bomen nodig om de klimaatcrisis te beteugelen. Dat schrijven onderzoekers van de technische universiteit van Zürich in een studie die is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science. Goed nieuws: de Zwitserse onderzoekers hebben becijferd dat er in theorie genoeg ruimte is om al die bomen neer te zetten.
Volgens de onderzoekers is er op dit moment wereldwijd 1,7 miljard hectare waar geen bomen staan. Deze gebieden, die niet worden gebruikt voor landbouw en steden, bieden voldoende plaats om nog minimaal een half biljoen bomen te planten. De bebossing zou kunnen zorgen voor de opslag van ruim 200 gigaton koolstof. Ter vergelijking: sinds het begin van de industriële revolutie heeft de mens zo’n 300 gigaton CO2 de lucht in geblazen.
Er zitten wel de nodige haken en ogen aan het plan. Hoogleraar Tom Crowther, die het onderzoek leidde, heeft met name hoge verwachtingen van het planten van nieuwe bomen in Brazilië. Herbebossing zou daar de meeste zoden aan de dijk zetten. De praktijk is echter dat in het Zuid-Amerikaanse land op dit moment elke minuut een stuk regenwoud ter grootte van een voetbalveld verdwijnt. Onder de nieuwe president Jair Bolsonaro is de ontbossing razendsnel toegenomen. Ook in Nederland worden trouwens meer bomen gekapt dan geplant.
Realistisch? Volgens de meest optimistische berekeningen kost het minimaal 300 miljard dollar om alle door de Zwitserse onderzoekers gewenste bomen te planten. “Maar daarmee is het nog altijd verreweg het goedkoopste voorstel ooit”, verklaart Crowther tegenover The Guardian. In de Volkskrant tempert hoogleraar Europese bosbouw Gert-Jan Nabuurs desondanks de verwachtingen:
"‘Ik denk dat deze auteurs het effect wel wat positief inschatten. Je kunt je afvragen: hoe realistisch is dit allemaal?’ Zo wijst Nabuurs erop dat Crowther ook bossen voorziet op de toendra’s van Rusland en Canada, waar het ’s winters tientallen graden onder nul kan worden."
Crowther waarschuwt dat zijn plan geen vrijbrief mag zijn om nu verder maar niets te doen. Mocht de mensheid erin slagen om de honderden miljarden nieuwe bomen te planten, dan duurt het namelijk nog vijftig tot honderd jaar voordat de bomen de ruim 200 gigaton aan koolstof uit de lucht hebben gehaald. Volgens de Zwitserse hoogleraar blijft het om die reden van het grootste belang om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.
Cc-foto: Pixabay
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (28)

Tom7
Tom7
7 jul. 2019 - 10:33
@M Tuurlijk zijn er prachtige initiatieven, in het groot en in het klein. Maar Geld is duidelijk helaas nog steeds de Leidende macht, en het is niet raar dat je je als mens bij regelmaat onmachtig voelt tegen deze in alles verweven, en overkoepelende Heerser. Het maakt onverschillig en cynisch, dodelijk voor vasthoudendheid en een natuurlijk noodzakelijk tegengewicht. Las dat er in Frankrijk ook allerlei projecten gaande zijn waar kleinschalige lonende landbouw terug gebracht wordt naar het leeg gelopen platteland, hier in het Noorden wordt het ene naar het andere project uit de grond gestampt, en natuurlijk helpt elke boom die in een stad geplant wordt. Maar die geglobaliseerde Hegeliaanse schaduw blijft zolang dat Geld het referentie kader blijft overheersen. Kan me voorstellen dat de docu die ik hieronder bijgevoegd heb teveel tijd in beslag neemt, alhoewel ik de manier waarop het in perspectief gebracht wordt geweldig vind. Vanaf 1 uur 35 min. worden er 5 minuutjes, in mijn ogen "horror" gebracht, terug te voeren naar de aan het begin en einde van de Docu uitgesproken woorden.
1 Reactie
M7
M77 jul. 2019 - 20:59
Voor het afrikaanse herbebossingsproject is ruim E 6mrd aan steun toegezegd vanuit het Westen.... Is dat genoeg ? In ieder geval een prachtig begin.
bv-user-49742
bv-user-49742
7 jul. 2019 - 9:16
De rechts extremistische president Bolsonaro heeft de Amazone, die voor 60% procent in Brazilië ligt, in de uitverkoop gedaan. Als de Amazone wordt vernietigd, verliezen we de strijd tegen klimaatverandering. Ik ben dan ook niet optimistisch als het gaat over bomen planten en het tegengaan van klimaatverandering. De aarde wordt momenteel voornamelijk bestierd door tirannen, autocraten, narcisten met een persoonlijkheidsstoornis en neoliberalen.
3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe7 jul. 2019 - 12:27
Vergeet onze eigen politici niet. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur wil op grote schaal bomen kappen om de berkeersveiligheid te bevorderen. Aanleg van nieuwe wegen is ook een factor in natuurvernietiging en niet alleen in Afrika of het Amazonegebied.
bv-user-49742
bv-user-497427 jul. 2019 - 12:32
@ Danielle Ik heb niet voor niks de neoliberalen in het rijtje genoemd.
Katootje2
Katootje27 jul. 2019 - 19:59
En Nederland steunt de Braziliaanse overheid bij het aanleggen van de benodigde infrastructuur: een spoorlijn en havens. De aarde wordt momenteel voornamelijk bestierd door tirannen, autocraten, narcisten met een persoonlijkheidsstoornis, en neoliberalen, zoals de VVD.
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin
6 jul. 2019 - 20:34
Vroeger hadden we de club van Rome, die schetste een beeld dat heel erg bekritiseerd is, ik vraag me af of de criticasters niet iets te voorbarig zijn geweest, misschien staan we voor een ernstiger doembeeld dan door de club geschetst, klimaatfuckers vind je op rechts, van Trump naar Bolsenaro tot Baudet ze willen links op dat terrein definitief verslaan, ze hebben er een strijdpunt van gemaakt dat ontaardt in monomanie, dat gaan ze niet volhouden, ingehaald door rampen, of het dan al niet te laat is?, ik hou m’n hart vast, al in de 60 er jaren drong het besef, breed gedragen door de jeugd, althans in mijn omgeving door dat het milieu gered moest worden, niet werken leek een goed begin en er vooral een feest van maken, het paradijs. https://www.youtube.com/watch?v=MPr_WQm0-UY&list=RD7xcF_f1Myy0&index=2
2 Reacties
Katootje2
Katootje27 jul. 2019 - 20:06
Daar had het klootjesvolk zelfs een scheldnaam voor: langharig werkschuw tuig. En wij riepen dan terug: beter langharig dan kortzichtig. En zo is het maar net: The Dirty Fucking Hippies Were Right - https://www.youtube.com/watch?v=iKEZoY-TMG4
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin8 jul. 2019 - 4:15
De solidariteit was ongekend, de internationale van die generatie, alles viel samen om tot iets unieks te komen, niets kan dat evenaren. https://www.youtube.com/watch?v=vm6DvlZ2O20
quatsch
quatsch
6 jul. 2019 - 10:54
Misschien dat er de mogelijkheid bestaat politici -die verantwoordelijk zijn voor deze milieucriminaliteit- in Amerika te laten berechten voor misdaden tegen de menselijkheid. De doodstraf tegen deze lieden eisen en deze na het vonnis gelijk uitvoeren. Bovenstaande lijkt eerder haalbaar dan de herbebossing over te laten aan de politiek.
3 Reacties
M7
M77 jul. 2019 - 7:51
" ..politici -die verantwoordelijk zijn voor deze milieucriminaliteit- in Amerika te laten berechten voor misdaden tegen de menselijkheid. " Volgens mij maak je je er te gemakkelijk van af. De Politici dat zijn wij : immers wij hebben hen gekozen en / of herkozen en in een democratie betekent dat dat wij die verantwoordelijkheid hebben . Ga jij je vast melden in Washington? Ik moet nog even mijn koffer pakken.... Enne, vwb de haalbaarheid om die biljoen bomen te planten: in India is recent een herbebossingscampagne geweest met een aansprekend succes: In 12 uur tijd hebben ca 1,6mio Indiers ruim 66 mio bomen geplant. En wat te denken van het grote herbebossingsproject in Afrika : https://www.pri.org/stories/2016-05-02/africas-great-green-wall-making-progress-two-fronts
quatsch
quatsch7 jul. 2019 - 11:24
De meerderheid van de Nederlanders is er zich allang van bewust, dat het met het milieu de verkeerde kant op gaat. Ze willen ook dat er iets aan gedaan wordt. De politici daarentegen traineren actief milieu beleid al 60 jaar lang! De rechten van de een eindigen waar de die van de ander beginnen, zegt men weleens. Als er iets is in de wereld waarvoor die stelling van toepassing zou kunnen zijn, dan is het wel op het gebied van het milieu. De aarde is van ons allen. En dus níet alleen van de groep die haar tot op het bot willen uitknijpen.
M7
M77 jul. 2019 - 19:18
@ Quatsch: " De meerderheid van de Nederlanders is er zich allang van bewust, dat het met het milieu de verkeerde kant op gaat " Je schijnt de kwintessens van onze democratie niet te begrijpen : wanneer , zoals ji schrijft, de meerderheid van de Nederlanders er al lang zich van bewist zou zijn , dat het met het klimaat de verkeerde kant op gaat, zouden ze politici gekozen hebben die dat ook zo vinden en daarnaar handelen. Jij doet net of burgers en politici op 2 planeten leven : maak gebruik van je democratische rechten en de gekozen volksvertegenwoordigers zullen handelen zoals jij wilt. Wanneer je tenminste met je mening een meerderheid vormt.
Tom7
Tom7
6 jul. 2019 - 9:48
Misschien off topic maar misschien ook niet, docu gisteravond bij de VPRO, GENESIS 2.0 Iets voor het grotere plaatje. Het invullen van een dystopie mogelijk kunnen maken als uitweg. Mede ingegeven door de reactionaire krachten op de voortdurende zelfvernietiging en vernietiging van al wat is, die de mens zo eigen is. Docu -GENESIS 2.0- https://www.uitzendinggemist.net/aflevering/480786/2doc.html# -Not the News- Thom Yorke - ANIMA https://www.youtube.com/watch?v=IZfCj7tuZ-E
geronimo3
geronimo3
6 jul. 2019 - 8:33
Geloof me mensen dat ik een positief denkend mens ben maar de aarde gaat echt naar de kloten en dat komt o.a. door het gedrag van de diersoort de mens,wij zijn de slimste diersoort zeggen ze,biljoen bomen,zie het echt niet meer goed komen want we komen niet tot inkeer en veranderen niet ons gedrag en eisen als diersoort die aarde voor ons zelf alleen op,met welk recht denk ik dan???????
Mr x Mr y
Mr x Mr y
6 jul. 2019 - 8:24
Gelukkig neemt in de Europa het bos jaar in jaar uit toe. https://www.nrc.nl/nieuws/2018/08/09/bosgebied-op-aarde-breidt-uit-a1612622 https://www.wur.nl/nl/nieuws/Europa-nu-veel-groener-dan-100-jaar-geleden.htm https://www.demorgen.be/tech-wetenschap/raar-maar-waar-er-komt-wereldwijd-groen-bij~b93e9186/
Minoes&tuin
Minoes&tuin
6 jul. 2019 - 2:35
Als ik alleen al kijkt naar wat er hier verdwenen is, in een klein dorp, t.b.v. bebouwing, voornamelijk villabouw, dan doet dat pijn aan je hart. het valt me overigens op dat in vele steden in het buitenland er meer groen is dan in onze Nederlandse steden, En dan moeten oude bomen weer om omdat er teveel ongelukken gebeuren op wegen. Men kan natuurlijk ook normaal rijden, maar helaas, blijkbaar heeft de boom het gedaan, ook al staat hij er al tientallen jaren, misschien wel een kleine honderd. Er zou de hardleerse mens eens een stro-breed in de weg gelegd worden. Echt, als ik dat hoor dan rijzen mijn haren ten bergen. Geen groter gevaar dan de mens zelf!
4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe6 jul. 2019 - 10:00
In mijn dorp wat bomenrijk is kappen nieuwe bewoners steevast hun plot kaal alvorens er wat zielige decoratieve boompjes neer te zetten om te voldoen aan de herplantingsplicht. Volwassen eiken en beuken leggen het loodje.
Minoes&tuin
Minoes&tuin6 jul. 2019 - 14:43
DanielleDefoe Inderdaad! Ik ben gek op bomen. heb mijn boom pas een jaar of 20 oud, moeten omdoen omdat die te kort op de erfscheiding stond ( nooit gedacht dat die zo groot zou worden) en ik bang was problemen te krijgen met de buren en/of de woningbouwvereniging. Ik heb hels nog maar een kleine tuin. Nu kon ik het wat goedkoper laten doen. Ik mis hem iedere dag. Ook mijn kleinkind met wie ik samen naar de vele vogeltjes keek vanaf haar geboorte miste de boom. Ik leef wel in een redelijk groene omgeving maar daarom staan er ook zoveel heel oude bomen. De laatste jaren kapt de gemeente zelf ook steeds meer bijvoorbeeld op de markt, waar geen enkele noodzaak was. Heel de sfeer gaat verloren. Dan laten ze er een paar staan en leggen een grasveld aan met hier en daar wat perkjes en wat stenen. Om gek van te worden. Je voelt bijna de pijn van die boom als de zaag erin gaat. ): Ook in een villawijk heeft iemand tegen de regels in heel het perceel middenin de bossen kaalgekapt. Volgens mij zonder toestemming ( weet dat niet meer zeker). Maar dat laatste gebeurt hier vaak, die mensen malen niet om een boete, die betalen ze gewoon en klaas is Kees. Maar het is de gemeente die die openbare gronden verkoopt voor villa-bebouwing. Ook de ecologische hoofdstructuur is weer onderbroken door een druk snel fietspad. Mooie natuur is weer weg. Die onderbreking zorgt echt voor een teruggang in schoonheid. Er waren genoeg andere wegen om op de plaats van bestemming te komen waar je redelijk hard kunt fietsen. Het is niet ongevaarlijker geworden integendeel. Voornamelijk aangelegd t.b.v. grote bedrijven.
Minoes&tuin
Minoes&tuin6 jul. 2019 - 14:45
helaas..klaar is Kees....
DanielleDefoe
DanielleDefoe7 jul. 2019 - 12:22
Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur trok vorig jaar 50 miljoen euro uit voor het verwijderen van obstakels langs de weg, lees ­bomen.
JanB2
JanB2
5 jul. 2019 - 23:10
Doe toename van 7% wereldwijd vanaf 1982 komt dus neer op 13% van wat de zwitserse onderzoekers voorzien. Dát is het perspectief! Werk aan de winkel dus.
11 Reacties
JanB2
JanB25 jul. 2019 - 23:12
PS reactie @ akkermans
DanielleDefoe
DanielleDefoe6 jul. 2019 - 10:15
Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat het bosareaal tussen 2013 en 2017 met 5400 hectare is afgenomen. Dat komt gedeeltelik omdat Nederland verplicht is voor andere soorten natuur, zoals heide of stuifzand plaats in te ruimen. Bomen planten kan prima op rijkere gronden die nu voor landbouw in gebruik zijn.
FransAkkermans1947
FransAkkermans19476 jul. 2019 - 17:17
Als je goeie landbouwgrond bestemt voor bos of natuur moet je elders weer (meer)land in cultuur nemen om dezelfde opbrengst te houden. Dat schiet niet op.
DanielleDefoe
DanielleDefoe6 jul. 2019 - 17:30
Als er minder plofvarkens en martelkippen worden gehouden scheelt dat ook weer in grondgebruik voor voerproductie. Win-win.
Joe Speedboot
Joe Speedboot7 jul. 2019 - 5:32
'moet je elders weer (meer)land in cultuur nemen om dezelfde opbrengst te houden. ' Je kan ook genoegen nemen met wat minder opbrengst, lees: export. Daar zal NL echt niet slechter van worden.
DanielleDefoe
DanielleDefoe7 jul. 2019 - 9:06
"Daar zal NL echt niet slechter van worden. " inderdaad, en op wat er in Nederland gebeurt hebben Nederlanders zelf in de hand. Gewoon daar maar eens beginnen.
henk-alexander
henk-alexander7 jul. 2019 - 11:33
@FransAkkermans1947 In de polders is plaats genoeg voor wat bomen. Koeien die hun vlaaien als voedselbron voor insecten laten vallen, waarop weer vogels afkomen. En onder de bomen kunnen de koeien op warme dagen verkoeling zoeken - maar wel bij dreigend onweer even terug in de stallen.
FransAkkermans1947
FransAkkermans19477 jul. 2019 - 14:12
Mondiaal zal de vraag naar vlees met tientallen procenten stijgen als gevolg van bevolkingstoename en welvaartsstijging. Dat houden de veganisten niet tegen. Het is dus gelet op het belang van de wereldvoedselvoorziening onverstandig en onverantwoordelijk om kwistig om te gaan met goede landbouwgronden en deze een bos-of natuurbestemming te geven.
Katootje2
Katootje27 jul. 2019 - 20:10
Dat houden de veganisten niet tegen, maar de wal keert het schip. ] En de de wereldvoedselvoorziening kan het een stuk beter af zonder vlees.
Joe Speedboot
Joe Speedboot8 jul. 2019 - 9:50
'Mondiaal zal de vraag naar vlees met tientallen procenten stijgen ' Alsof dat niet kan worden opgelost zonder megalomane milieu onvriendelijke landbouw in Nederland. Bijvoorbeeld in Afrika worden lokale boeren nu uit de markt geprijst dankzij goedkoop EU gesubsidieerd exportvlees uit NL. Laat dat soort onzin stoppen, dan kunnen ze daar zelf voor de lokale markt gaan produceren. Daarnaast zou het nog beter zijn als die vraag wordt verminderd door voorlichtingscampagnes.
DanielleDefoe
DanielleDefoe8 jul. 2019 - 14:34
Het is niet de taak van Nederland om aan de mondiale vraag te voldoen ten koste van natuur en milieu. Binnenslands kan het ook best wat minder met de consumptie.
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin
5 jul. 2019 - 22:31
Bolsonaro is een nagel aan de klimaatdoodkist, ik heb begrepen dat er onlangs een handelsakkoord met die ellendeling is afgesloten, Parijs kan naar de prullenbak, Anchorage Alaska kreeg vandaag 32 graden voor z’n kiezen, nog nooit is er zo’n hoge temperatuur daar gemeten en nog gaan er geen alarmbellen af, van Rutte en Wiebes hebben we niets te verwachten omdat het hun VOC gedachte doorkruist, soms ben ik heel pessimistisch en denk dat het afgelopen met deze wereld is, zelfs als we als bezetenen bomen gaan planten, die dingen hebben de neiging langzaam te groeien, het wordt een hel op aarde.
2 Reacties
JanB2
JanB26 jul. 2019 - 23:15
Bolsonaro is een nagel aan de klimaatdoodkist. Die man is ronduit gevaarlijk. Het amazonegebied is zo'n beetje de long van de wereld.
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin7 jul. 2019 - 13:19
“Het amazonegebied is zo’n beetje de long van de wereld.” Ik las ooit iets over een omslagpunt van opslaan naar uitstoot van co2 door de Amazone, naar aanleiding van jouw opmerking ben ik weer gaan kijken, blijkt dat het omslagpunt reeds bereikt is, in dit opzicht vind ik het internet van onschatbare waarde, spreiding van kennis het socialistische streven is met wat haken en ogen bereikt, ik zou het op prijs stellen als je kennis zou willen nemen van de volgende links, ik denk dat je net als ik zal schrikken van de dreiging die ons boven het hoofd hangt, zoals Greta Thunberg zegt, wetenschap biedt kansen onze aarde leefbaar te houden, meten is weten. http://banzeiro.greenarkpress.com/kantelende-amazone/de-amazone-boven-en-onder-de-grond-ontrafeld/ https://www.trouw.nl/nieuws/amazone-veroorzaakt-co2-uitstoot~baeb12b9/
Balderik van Duffelgauw
Balderik van Duffelgauw
5 jul. 2019 - 21:40
Goed nieuws dus. Het probleem van de klimaatverandering door toename van CO2 kan dus simpel opgelost worden door het aanplanten van bomen, struiken, en ander groen gewas en er is ruimte genoeg voor. Moeten we wel ook de traditionele roofbouw door kwalijke wijzen van landbouw in vooral Afrika maar ook elders in de Derde Wereld bestrijden. Het gaat om landbouw waarbij oerwoud wordt gekapt, er een paar jaar op de vrijgekomen grond niet duurzaam wordt verbouwd tot de grond uitgeput is, en het volgende stuk oerwoud gekapt wordt. Door westerse organisaties, landbouwuniversiteiten, agrarische ingenieurs,en boerenbedrijven ontwikkelde duurzame agrarische landbouwtechnieken die ook nog eens specifiek op grond en landbouwgewassen gericht zijn van de verschillende bevolkingen worden hen aangeboden waarbij alle partijen inclusief natuur en milieu ef beter van worden. Jammer genoeg zijn er te vaak hiërarchische structuren en traditionele culturele opvattingen, beide conservatief naar beperkte belangen van aard, die dit nog in de weg staan.
2 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot6 jul. 2019 - 14:51
'niet duurzaam wordt verbouwd tot de grond uitgeput is,' Misschien als Nederlander gewoon in NL beginnen. Hier is het ook monocultuur en lang leve de pesticiden wat de klok slaat. Dat bijv de insectenstand hier achteruit holt heeft daar alles mee te maken. 'Jammer genoeg zijn er te vaak hiërarchische structuren en traditionele culturele opvattingen, beide conservatief naar beperkte belangen van aard, die dit nog in de weg staan.' Zoiets als..CDA, CU, VVD, FvD...
FransAkkermans1947
FransAkkermans19476 jul. 2019 - 18:19
"Moeten we wel ook de traditionele roofbouw door kwalijke wijzen van landbouw in vooral Afrika maar ook elders in de Derde Wereld bestrijden. Het gaat om landbouw waarbij oerwoud wordt gekapt, er een paar jaar op de vrijgekomen grond niet duurzaam wordt verbouwd tot de grond uitgeput is, en het volgende stuk oerwoud gekapt wordt." Shifting cultivation is niet per se een verkeerde vorm van landbouw. Waar het om gaat is de periode van braakligging. Die moet lang genoeg zijn voor herstel. U doet aan 'blaming the farmer'. Maar het is zo simpel niet: "Many casual observers cannot see past the clearing and burning of standing forest and do not perceive often ecologically stable cycles of cropping and fallowing. Nevertheless, shifting cultivation systems are particularly susceptible to rapid increases in population and to economic and social change in the larger world around them. The blame for the destruction of forest resources is often laid on shifting cultivators. But the forces bringing about the rapid loss of tropical forests at the end of the 20th century are the same forces that led to the destruction of the forests of Europe, urbanization, industrialization, increased affluence, populational growth and geographical expansion and the application the latest technology to extract ever more resources from the environment in pursuit of wealth and political power by competing groups. " (wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Shifting_cultivation)
Johan de Vet
Johan de Vet
5 jul. 2019 - 20:21
Binnenstedelijk groen wordt door vele gemeenten gezien als een kostenpost. Kappen, oprooien en bebouwen levert geld op. Daarmee kan er weer een gat in de begroting worden gedicht. Dat ondertussen een stad in een betonwoenstijn verandert en deze ondragelijk heet wordt, ach we verzinnen wel een leuk verhaal.over global warming of zo. Nog kwalijker is: Waarom moet zo ongeveer 60% van alle bossen in Schoorl met de grond worden gelijkgemaakt? Wie heeft het verzonnen om deze mooie groene plaats te veranderen in een zandwoestijn? Die bomen zijn in prima conditie. Niemand wil het bos kwijt en toch gebeurt het. Wat zit daar achter?
2 Reacties
adriek
adriek6 jul. 2019 - 17:04
Iedereen wil in de stad wonen. Gemeentes doen alleen maar wat hun kiezers willen, dus wordt de stad 'verdicht': sloop 200 oude huizen en zet er 250 voor terug. Minder groen, minder parkeerruimte, minder voorzieningen maar meer mensen en hogere prijzen. Blijkbaar is dat wat we willen. Bewoners zelf zijn geen haar beter en leggen hun tuintjes vol met beton met hier en daar een gaatje waar een plant of struik mag proberen te overleven. Dan zijn er ook nog de bewoners die als die vallende blaadjes maar irritant vinden, gemeenten zijn de mensen ter wille en kappen de boel. Verder: de meeste laanbomen zijn na 25 - 50 jaar aan vervanging toe. Er is niets mis met rooien en herplanten, maar de kaalslag die op veel plaatsen gebeurt is om te huilen. De grond rond mijn huis is voor ongeveer driekwart groen, inclusief een handvol bomen. Maar de wilgen worden na 25 jaar serieus gevaarlijk, dus de laatste maakt dit najaar kennis met een kettingzaag. De eik mag nog wel 100 jaar blijven denk ik, net als de (honderd jaar oude) hoogstam peer.
Minoes&tuin
Minoes&tuin7 jul. 2019 - 20:08
Iedereen wil in de stad wonen! Nee hoor ik niet!
Petra Privacy
Petra Privacy
5 jul. 2019 - 20:05
Omdat Omslag in Eindhoven dit jaar al 25 jaar bestaat, heeft Happyfeetandfood.nl 25 bomen geplant op Glen Keen Farm, county Mayo in Ierland. Omslag is de werkplaats voor duurzame ontwikkeling, bekend door de eigen website Omslag.nl én door de Aktie agenda, de website voor actieve mensen. Glen Keen Farm is heel blij met dit geweldige cadeau. De farm ligt in een groene vallei, maar het is wel een vallei met veel te weinig bomen. Mensen adopteren een boom door een donatie en zo wordt de wereld groener. Steeds meer mensen beseffen dat bomen nuttig en nodig zijn. En als je nu straks met vakantie gaat, kijk dan even of je ergens een inheemse boom kan kopen om in de buurt van je vakantie adres te planten. Kleine moeite, groot gebaar voor de natuur. Eenvoudig te realiseren, maar met een enorm positief effect, want duurzaam leven doe je samen! En daar is Omslag een geweldig voorbeeld van.
2 Reacties
M7
M76 jul. 2019 - 21:05
Kijk hier eens naar : in een week plant deze meneer 2100 boompjes op Ijsland https://douwekorting.wordpress.com/2019/06/02/plant-eens-een-boompje/
M7
M77 jul. 2019 - 10:48
Met alle goede bedoelingen , toch een ultiem voorbeeld wat je beschrijft van " much ado about nothing. En bovendien, hoeveel geld heeft dat wel niet gekost met zo weinig resultaat ? Kunt u nog wat leren van de mensen in India : https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/wereldrecord-1-5-miljoen-indiers-planten-66-miljoen-bomen-in-twaalf-uur~bb061f65/
Rechtse Bal3
Rechtse Bal3
5 jul. 2019 - 18:32
ongeacht de doelstellingen: gewoon planten die bomen; groot en klein. Ik doe dat al; laat iedereen dat doe ipv die RTL betegelde tuinen
Oki Doki
Oki Doki
5 jul. 2019 - 15:47
Je kunt wel Ecosia als zoekmachine gebruiken, de winst die zij maken wordt geïnvesteerd in het planten van bomen.
ValsPlat
ValsPlat
5 jul. 2019 - 14:28
Goed idee. Maar, indien je in Nederland een braak liggend terrein zou willen beplanten met bomen dan komt er vast wel een natuurliefhebber die een beestje vindt dat daar hinder van heeft en op die manier voor jaren vertraging zorgt.
FransAkkermans1947
FransAkkermans1947
5 jul. 2019 - 14:02
Laten we in deze discussie vooral nuchter blijven en van de feiten uitgaan. Anders zie je door de bomen het bos niet meer. In 1750 was het areaal bos ca. 100 000 hectare. In 2016 ca. 374 000 ha. Ruim drie keer zoveel. Het bosoppervlak als percentage van het landoppervlak steeg in die tijd van 3 naar 11 %. Dit alles tegen de achtergrond van de industrialisatie, bevolkingsgroei en landwinning. De tabel is hier te vinden: https://edepot.wur.nl/393230
9 Reacties
ValsPlat
ValsPlat5 jul. 2019 - 15:28
Voor Nederland inderdaad een goede zaak. Mede te verklaren door de vervanging van hout door kolen en olie als brandstof en de import van goedkoop hout uit onder meer Scandinavië en natuurlijk de stimulans vanuit de overheid om meer bossen aan te planten. In andere Europesche landen kun je hetzelfde zien. Echter, op wereld schaal is juist de laatste eeuw geweldig veel ontbost. Aktief beleid om massaal nieuwe bossen aan te planten zou kunnen bijdragen aan een positieve bijdrage om de klimaatverandering te beïnvloeden.
Hendrik5
Hendrik55 jul. 2019 - 15:40
Deze feiten doen niet mee in deze discussie. Het is puur de constatering dat we massaal bomen kunnen planten. Het artikel zegt: er is nog genoeg vrije grond beschikbaar om bomen te planten. Laten we dat doen om CO2 op te vangen en de opwarming tegen te gaan. Toch vond ik het artikel wel leuk om te lezen. Ik zelf zie veel heil in meer bos om als bouw materiaal te dienen. Het is in Nederland onzin om huizen van beton en bakstenen te bouwen (CO2-vervuiling hoog). Hout is een veelzijdig en prachtig materiaal, wat ook uitermate geschikt is voor grootschalige prefap building.
Wilma3
Wilma35 jul. 2019 - 15:47
Ach joh dan redeneer je toch alles weg als zijnde onzin! Als we nu ook de uitstoot van CO2 in 1750 even vergelijken met nu. Nu 1000 keer zoveel?
ton14024
ton140245 jul. 2019 - 17:52
Het Nederlandse aandeel is dan ook een verwaarloosbaar.
FransAkkermans1947
FransAkkermans19475 jul. 2019 - 18:53
Ook wereldwijd moeten we ons niet gek laten maken en van de feiten uitgaan. In Nature van vorig jaar augustus werd dit geconstateerd: "However, quantification of global land change is lacking. Here we analyse 35 years’ worth of satellite data and provide a comprehensive record of global land-change dynamics during the period 1982–2016. We show that—contrary to the prevailing view that forest area has declined globally5—tree cover has increased by 2.24 million km2 (+7.1% relative to the 1982 level). This overall net gain is the result of a net loss in the tropics being outweighed by a net gain in the extratropics. Een toename van 7 %. Geen reden door te gaan met ontbossing of (her)bebossing te stoppen maar wel een en ander in perspectief te zien.
Tom7
Tom76 jul. 2019 - 6:33
@Frans Perspectief!?!?, tsjonge, jonge Frans, heb jij aandelen in de Bio Industrie of zoiets. https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldbevolking https://www.businessinsider.nl/klimaatverandering-aarde-grondstoffen-schaarste/
Herr Vorragend
Herr Vorragend6 jul. 2019 - 8:54
Jammer dat je begint bij 1750, het dieptepunt, en de eerste alinea van het artikel niet benoemt. In de vroege middeleeuwen was ons land nog grotendeels bebost, nml meer dan 2 miljoen hectare. De grootste open gebieden waren de zilte kust-moerassen waar eenvoudigweg geen bomen wilden groeien.
Case65
Case656 jul. 2019 - 13:52
Ton14024: Het Nederlandse aandeel is dan ook een verwaarloosbaar. Klopt, net zoals de wereldwijde temperatuurdaling door al onze CO2 maatregelen.
Joe Speedboot
Joe Speedboot6 jul. 2019 - 17:15
'moeten we ons niet gek laten maken en van de feiten uitgaan. ' Feit is dat de mensheid als kip zonder kop de aarde naar de gallemiezen aan het helpen is.
Joop Schouten
Joop Schouten
5 jul. 2019 - 13:55
Uiteraard krijg je dan weer mopperaars die geen luizenshit op hun auto onder de lindeboom willen ...
Komtgoed
Komtgoed
5 jul. 2019 - 13:46
In Nederland is ook een kaalslag aan de gang. Bomen verdwijnen in snel tempo door perverse subsidie voor biomassa als bijmenging bij kolencentrales. Laten ze daar onmiddellijk mee stoppen. Er is geen enkele sturing vanuit de overheid en gemeentes geven vlot kapvergunningen want bomen kosten geld voor onderhoud. De ontbossing gaat in Nederland naar verhouding zelfs sneller dan in Brazilië. Dus wat zuiniger op de bomen want we hebben ze allemaal nodig.
Joop Schouten
Joop Schouten
5 jul. 2019 - 12:55
Idee. Laat wereldwijd voor iedere nieuw geborene bij wet een boom planten en met met terugwerkende kracht vanaf het begin van de Industriële Vervuiling de kaalslag herstellen.
2 Reacties
ton14024
ton140245 jul. 2019 - 13:43
Even uit de losse pols, zijn dat 175 x 7.000.000.000 bomen? Dat noemen ze ook wel een biljoen.
Cave Canem
Cave Canem5 jul. 2019 - 17:12
Ik heb even snel uitgerekend dat er in dat geval tot het jaar 2030 gemiddeld een kleine 2.000 bomen per seconde moeten worden geplant. Bijna 175 miljoen per dag. Dat zie ik niet zo snel gebeuren.
DanielleDefoe
DanielleDefoe
5 jul. 2019 - 12:51
meer bomen in de steden
6 Reacties
Tom7
Tom75 jul. 2019 - 13:44
Danielle Defoe "meer bomen in de steden" natuurlijk dat is de oplossing,zo simpel kan het dus zijn, dan komt het helegaar goed. Het is bijna net zo grappig en leuk als die olijke struise boer(?!?!) die in zijn tuinbroek de "Transfarmation"aan prijst met de Kernwaarden: dierenwelzijn, circulariteit, duurzaamheid en innovatie. Oftewel de wereld is fucked, we are all dumb fucked. https://floatingfarm.nl/
DanielleDefoe
DanielleDefoe5 jul. 2019 - 18:23
U weet duideljk niet waar u over praat. Naast bos planten is het noodzakelijk om ook de stad te vergroenen. Planten en bomen dragen aanzienlijk bij aan de verwijdering van fijnstof, schadelijke oxiden en ozon uit de lucht.
DanielleDefoe
DanielleDefoe5 jul. 2019 - 18:54
Ook in de stad dus.
Nick the Stripper
Nick the Stripper5 jul. 2019 - 21:39
DanielleDefoe 5 juli 2019 at 20:23 [ Planten en bomen dragen aanzienlijk bij aan de verwijdering van fijnstof, schadelijke oxiden en ozon uit de lucht. ] Yep, en ze brengen de omgevingstemperatuur omlaag, en bieden beschutting aan vogels en andere dieren.
Mr Ed
Mr Ed6 jul. 2019 - 6:03
Bovendien zorgen bomen voor verkoeling, door schaduw en door verdamping. En ze zijn gewoon mooi.
DanielleDefoe
DanielleDefoe6 jul. 2019 - 9:52
Dat ook dus.
MountEverest
MountEverest
5 jul. 2019 - 12:24
Laten we om beginnen de Markerwaard alsnog droogleggen. Op die 410 km2 kunnen tussen de 160 en 200 miljoen bomen gepland worden. Ook zou een deel van het landbouw areaal bebost kunnen worden, om te beginnen 10%. En natuurlijk groot inzetten om kernenergie, hernieuwbare energie en elektrische auto's.
1 Reactie
bv-user-39675
bv-user-396755 jul. 2019 - 16:02
Markerwaard droog, prima idee, had allang moeten gebeuren. Als Schiphol toch moet groeien van Cora, hopelijk versneld droog, met nieuwe startbanen en eromheen nieuw bos. Plus daarin nog een stukje oefenterrein voor defensie.
west012
west012
5 jul. 2019 - 11:36
Wat houdt ons tegen, al plant je maar 25% het maakt verschil.
JasDon
JasDon
5 jul. 2019 - 11:31
Tja, als op macro niveau dat beter is voor de aarde dan maar meer bossen, dan moeten we ook maar overwegingen loslaten mbt natuurgebieden tbv flora en fauna die afhankelijk zijn van natuur zonder bos. Overigens zou het in theorie ook niet onmogelijk moeten zijn om de Sahara groen te maken, dit was immers ooit een groot en groen gebied en is pas de laatste paar duizend jaar tot woestenij verworden.
2 Reacties
MountEverest
MountEverest5 jul. 2019 - 12:43
@Jasdon Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een "Groene Sahel". Er wordt een 8000 km lange Groene Muur aangelegd. https://finding-voices.blogspot.com/2019/03/de-grote-groene-muur-van-afrika.html Soms krijg je het idee dat CO2 een giftig gas is maar het is juist een essentiële bouwsteen van het leven. Door de toename van het CO2-gehalte is er ongeveer 10 % meer groen.
henk-alexander
henk-alexander5 jul. 2019 - 22:27
'...Soms krijg je het idee dat CO2 een giftig gas is maar het is juist een essentiële bouwsteen van het leven.' Juist. De mens bestaat voor een substantieel deel (23%) uit koolstof.
Phil2
Phil2
5 jul. 2019 - 11:19
EU heeft net met Mercosur landen (w.o. Brazilië) een nieuw handelsverdrag gesloten. Als dat maar niet neerkomt op versnelde kap van het regenwoud voor soja aanplant e.d. Misschien kunnen milieubewegingen alvast in het geweer komen. Want ik hoor hier veel te weinig over. Ik vrees het ergste met zo'n boef als Bolsonaro.
1 Reactie
ruma ankka
ruma ankka5 jul. 2019 - 15:36
Je wordt op je wenken bediend: https://www.nu.nl/klimaat/5960135/satellietbeelden-tonen-forse-versnelling-van-ontbossing-in-amazonegebied.html
kipzonderkop
kipzonderkop
5 jul. 2019 - 11:16
Voorlopig moeten we nog even niet aan bomen planten denken. Integendeel bomen rooien om te verstoken in onze kolencentrales opdat er genoeg stroom is voor Tesla's met subsidie. ''Hout levert bij verbranding nog meer CO2 op per hoeveelheid energie dan steenkool. Maar omdat hout geen fossiele brandstof is, wordt het niet beschouwd als een vergroting van de totale hoeveelheid CO2 en telt het dus niet mee in klimaatrekeningen.'' https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/kolencentrales-mogen-doorgaan-met-het-bijstoken-van-houtkorrels~b21ac544/ Rutte3 luistert heel goed naar onze groene ''progressieven'' wat milieu betreft. Maar niet heus. En terecht want uiteindelijk zijn die ook niet serieus. Eerst maar weer eens op vliegvakantie en het rekeningrijden uitstellen tot na 2026 gaan gedogen.
marcelhermus
marcelhermus
5 jul. 2019 - 11:08
laten we nog wat biomassacentrales bouwen.
wesley4
wesley4
5 jul. 2019 - 11:00
Ik ben voor. laten we in Nederland beginnen met het weer groots maken en uitbreiden van de boomplantdag.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor