Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Biljoen nieuwe bomen nodig tegen klimaatcrisis

  •  
05-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
238 keer bekeken
  •  
regenwoud
Er zijn honderden miljarden nieuwe bomen nodig om de klimaatcrisis te beteugelen. Dat schrijven onderzoekers van de technische universiteit van Zürich in een studie die is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science. Goed nieuws: de Zwitserse onderzoekers hebben becijferd dat er in theorie genoeg ruimte is om al die bomen neer te zetten.
Volgens de onderzoekers is er op dit moment wereldwijd 1,7 miljard hectare waar geen bomen staan. Deze gebieden, die niet worden gebruikt voor landbouw en steden, bieden voldoende plaats om nog minimaal een half biljoen bomen te planten. De bebossing zou kunnen zorgen voor de opslag van ruim 200 gigaton koolstof. Ter vergelijking: sinds het begin van de industriële revolutie heeft de mens zo’n 300 gigaton CO2 de lucht in geblazen.
Er zitten wel de nodige haken en ogen aan het plan. Hoogleraar Tom Crowther, die het onderzoek leidde, heeft met name hoge verwachtingen van het planten van nieuwe bomen in Brazilië. Herbebossing zou daar de meeste zoden aan de dijk zetten. De praktijk is echter dat in het Zuid-Amerikaanse land op dit moment elke minuut een stuk regenwoud ter grootte van een voetbalveld verdwijnt. Onder de nieuwe president Jair Bolsonaro is de ontbossing razendsnel toegenomen. Ook in Nederland worden trouwens meer bomen gekapt dan geplant.
Realistisch? Volgens de meest optimistische berekeningen kost het minimaal 300 miljard dollar om alle door de Zwitserse onderzoekers gewenste bomen te planten. “Maar daarmee is het nog altijd verreweg het goedkoopste voorstel ooit”, verklaart Crowther tegenover The Guardian. In de Volkskrant tempert hoogleraar Europese bosbouw Gert-Jan Nabuurs desondanks de verwachtingen:
"‘Ik denk dat deze auteurs het effect wel wat positief inschatten. Je kunt je afvragen: hoe realistisch is dit allemaal?’ Zo wijst Nabuurs erop dat Crowther ook bossen voorziet op de toendra’s van Rusland en Canada, waar het ’s winters tientallen graden onder nul kan worden."
Crowther waarschuwt dat zijn plan geen vrijbrief mag zijn om nu verder maar niets te doen. Mocht de mensheid erin slagen om de honderden miljarden nieuwe bomen te planten, dan duurt het namelijk nog vijftig tot honderd jaar voordat de bomen de ruim 200 gigaton aan koolstof uit de lucht hebben gehaald. Volgens de Zwitserse hoogleraar blijft het om die reden van het grootste belang om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.
Cc-foto: Pixabay
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor