Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bijstandsvrouw wil aan de slag

  •  
07-03-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
216 keer bekeken
  •  
37690509635_e0aa5e72c4_k

© cc-foto: Marco Verch

De top van het bedrijfsleven kan een enorme bijdrage leveren aan het terugdringen van het aantal vrouwen in de bijstand. Creativiteit, quota en welwillendheid zijn daarbij de toverwoorden.
Dit artikel is geschreven door Hashima Rehorst en Nora Kasrioui 
DSC00272

© Topman Pierre Hobbelen en zijn date Hashima op 8 maart 2019

Bepaalde veranderingen gaan tergend langzaam. Soms heb je een breekijzer nodig om een verandering te forceren, zoals een vrouwenquotum. Meestal wordt er bij quota voor vrouwen gesproken over topvrouwen die door het glazen plafond moeten breken. Dat is ook zeker van belang. Er is echter een veel grotere groep vrouwen die onze aandacht nodig heeft. Dat zijn de bijstandsvrouwen die op zoek zijn naar een normaal inkomen, een vloer om op te staan. Dat is wel iets anders dan een plafond waar je doorheen moet slaan voor je eigen ontwikkeling, een vervolgstap of een riant inkomen.
Bijstandsvrouwen zijn op zoek naar een baan om in hun basisbehoefte te voorzien en daarmee ook kansen op groei te realiseren. Op zoek naar sociale vooruitgang voor henzelf en hun gezinsleden.
Coalition of the willing Om meer bijstandsvrouwen aan het werk te helpen heb je een coalition of the willing nodig. Dit zijn vooruitstrevende, welwillende leiders van bedrijven en organisaties. Originele denkers die niet alleen bijstandsvrouwen serieuze kansen willen geven, maar ook beseffen dat diversiteit bijdraagt aan de kwaliteit van het bedrijf. En dat inclusiviteit ook van meerwaarde is voor de maatschappij.
Gemeentes zien zichzelf geconfronteerd met verschillende ‘bijstandsopgaves’. Eén van die opgaves is, hoe ze meer mensen uit de bijstand kunnen krijgen. Er is een gedegen oplossing nodig om meer bijstandsvrouwen aan een baan te helpen. Hier kan het bedrijfsleven een positieve en verbindende rol spelen, bijvoorbeeld door meer werk specifiek beschikbaar te stellen voor bijstandsvrouwen. Dat vraagt niet alleen om maatwerk, maar ook om een originele aanpak. Voer quota in voor bijstandsvrouwen.
Blind dates Een voorbeeld van zo’n aanpak is het Bredase initiatief van de vrouwenrechtenorganisatie Brood en Rozen: Bijstandsvrouw date Topman. Vooraanstaande CEO’s uit de private en publieke sector komen al een aantal jaren op rij samen bij restaurant Boswachter Liesbosch voor ontmoetingen met bijstandsvrouwen.
Ook dit jaar, op 8 maart 2019 – Internationale Vrouwendag –, worden deze vrouwen aan de hand van een blind date gekoppeld aan een CEO. Tijdens de netwerklunch verkennen ze samen de kansen op de arbeidsmarkt.
Het zijn originele denkers, die niet alleen het maatschappelijk verantwoord ondernemen omarmen, maar ook concreet samen met hun bijstandsvrouw direct aan de slag gaan. Orginaliteit is noodzakelijk wanneer iemand lange tijd niet gewerkt heeft. In zo’n geval past iemand vaak niet meer in een standaardfunctie. Dan is het met elkaar even zoeken.
Maatwerk is essentieel om een vrouw uit de bijstand een kans te kunnen geven in een functie te groeien. Hier is ook de wil nodig om er iets moois van te maken. Daadkrachtige, welwillende CEO’s met uithoudingsvermogen dus, een coalition of the willing. Zij bewijzen de waarde van de vernieuwing en fungeren als voorbeeldfunctie voor andere topmannen en -vrouwen van bedrijven.
Werkgeversvereniging  De groep CEO’s die voldoende vrouwen uit de bijstand helpen, moet nog veel groter worden. Hiervoor hebben we de hulp van VNO-NCW, de Brabants-Zeeuw-se Werkgeversvereniging dringend nodig. We roepen ze bij deze op samen met ons invulling te geven aan het invoeren van een quotum voor vrouwen uit de bijstand.
Hashima Rehorst neemt deel aan de vierde editie van Bijstandsvrouw date Topman. Nora Kasrioui is oprichter Brood en Rozen en initiatiefnemer van o.a. Bijstandsvrouw date Topman.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.