Welke planten moet je nemen om de honingmakers te steunen? ... Mooi idee helaas niet zo geweldig uitgevoerd
Bijenradar is de pakkende naam voor een app die Natuur & Milieu in samenwerking met telecombedrijf KPN heeft gemaakt. Doel van de gratis app is gebruikers inzicht te geven in de penibele leefsituatie van de honingbij en mensen aan te zetten tot het helpen van de dieren.
Het mag inmiddels bekend worden verondersteld: bijen verkeren ernstig in de problemen. Ze sterven massaal uit en het is al jaren onduidelijk waarom precies. Deze week nog ontdekten Amerikaanse wetenschappers dat vermoedelijk een cocktail van bestrijdingsmiddelen de boosdoener is.
Omdat het beschermen van natuur als motief kennelijk niet meer voldoende is om Nederlanders in beweging te brengen, wijzen de makers ook op de enorme economische waarde van de bij, goed voor 700 miljoen euro:
Als de bij zou verdwijnen vindt er in de fruitteelt een productiedaling van 200 miljoen euro plaats, bij de groenteteelt een daling van 500 miljoen euro. (…) 80% van de planten leeft niet meer verder als ze geen bezoekje van een bij krijgen. Zonder de bijen geen bestuiving, en zonder bestuiving geen appels, peren, tomaten, uien, cacao of koffie.
De Bijenradar lijkt een mooi middel om de burger in actie te krijgen maar wie denkt dat de app net zo goed werkt als de populaire app waar de naam van af is geleid komt bedrogen uit.
Zo maakt de app slechts gebrekkig gebruik van locatieservices waardoor je niet met een druk op de knop kunt zien hoe het met bijen in je omgeving is gesteld. Wie met de vingers inzoomt ziet icoontjes in de buurt. Die blijken te staan voor bijvriendelijke planten die door andere app-gebruikers zijn gepoot. Welke planten dat precies zijn is onduidelijk. Ergens in het menu is wel informatie over de verschillende soorten te vinden.
De gebrekkige info geldt ook voor de bijen zelf. Wie op grond van de naam denkt te kunnen zien hoe het met de bijen is gesteld, komt tamelijk bedrogen uit. Zelfs de informatie over bijen zelf is summier. De app noemt twee soorten bijen: de honingbij en de ‘wilde bij’ (goed voor 350 soorten).
Hopelijk kunnen die tekortkomingen met een update snel verholpen worden want de Bijenradar is een te sympathieke en nuttige app om ongebruikt in een folder te stoppen.