Honingbijen sterven eerder als ze worden blootgesteld aan glyfosaat, blijkt uit nieuw onderzoek door de universiteit van Texas. Dit middel, dat in bestrijdingsmiddelen als Roundup zit verwerkt, wordt in de landbouw gebruikt om onkruid tegen te gaan of bacteriën te doden. Ondanks de al jaren lopende discussie over glyfosaat, besloot de Europese Unie vorig jaar glyfosaat nog vijf jaar toe te laten als insecten- en onkruidverdelger.
Van bacteriën die zich op en in de bodem bevinden was al langer bekend dat ze problemen krijgen door glyfosaat. De onderzoekers uit Texas tonen nu aan, in het vakblad PNAS , dat ook bijen landbouwgif niet overleven. Het is een mogelijke verklaring voor de massale bijensterfte die wetenschappers al jaren melden. Uit het Texaanse onderzoek blijkt dat het vooral de aantasting van het darmstelsel is die bijen de das om doet. Omdat glyfosaat darmbacterieën doodt, worden de bijen niet meer beschermd tegen ziekteverwekkers.
Het onderzoek bevestigt al langer bestaande bewijzen en vermoedens. In De Volkskrant verwijt Violette Geisen, hoogleraar bodemdegradatie en landbeheer aan de universiteit van Wageningen, de overheid niet het voorzorgprincipe te hanteren: ‘we sturen toch ook geen auto de weg op als we niet zeker weten of de remmen het wel doen?’