Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Corona: bidden kan geen kwaad, onkunde wel

  •  
21-05-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
336 keer bekeken
  •  
bidden

© cc-foto: truthseeker08

Wetenschappelijk onderzoek is de enige manier om dingen vast te stellen omdat het geen doel op zich is, maar een manier om te verifiëren.
Het gaat me aan het hart als ik mensen zie, lees, ontmoet die verdwaald zijn in de dreiging van het Corona-leven en uit angst voor de tijd die komt bij allerlei profeten te rade gaan. Met opzet plaats ik geen bijvoeglijk naamwoord voor het woord profeten. Ze zijn wat ze zijn. Ze proberen te voorspellen wat er met ons zal gebeuren en dragen daar argumenten voor aan. Op de markt mag je van alles roepen, ook theorieën die gemakkelijk ontzenuwd kunnen worden maar wordt niet boos op de wetenschapper en zijn doventolk.
Waar sta ikzelf? Boekenworm, kritische arts, met mijn voeten in de klei van Bangladesh waar ik pas echt het werk leerde, denkend over hoe niet alleen Nederland gezonder zou kunnen worden, maar juist de andere helft van de wereldbevolking, die met honger, gebrek aan onderwijs, geen toegang tot voorzieningen moet leven. Mijn CV is verankerd in de wetenschap. In 1975 studeerde ik af als arts, in 1976 begon ik met het schrijven van kritische columns over de manier waarop reguliere medicijnen worden gepromoot en voorgeschreven, in het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw raakte ik geïnteresseerd in gezondheidszorg in arme landen en in 1987 promoveerde ik in de medische antropologie. In 1990 werd ik benoemd tot hoogleraar Gezondheidszorg en Cultuur. Ergens in die vijftien jaar werd ik wie ik nu ben.
Op zoek naar mezelf zocht ik in de twintig schriften met honderden uittreksels van wat ik gelezen had en waarvan ik de kern had proberen vast te houden uit de tijd dat ik nog wetenschappelijke artikelen schreef. Na mijn promotie schreef ik niet meer zo vaak een artikel dat door 200 mensen gelezen werd, maar deelde ik liever mijn kennis via boeken, blogs, artikelen, columns met duizenden lezers. Meer dan dertig jaar hadden de schriftjes onbeweeglijk op een plank in mijn werkkamer gelegen. Ik bladerde ze door en de gedachten van de groten kwamen bij me terug. Ik was specifiek op zoek naar het essay Magic, Science and Religion uit 1925 door de antropoloog Bronislaw Malinowski. Het is een tekst uit een onschuldige tijd en wereld en ik zie dat ik het essay in mijn enthousiasme vrijwel geheel heb overgeschreven. Ik denk dat het leerzaam is voor deze tijd.
Het begint prachtig: ‘Eén moment reflectie voldoet al om in te zien dat geen handeling of vaardigheid, hoe eenvoudig ook is ontdekt, doorgegeven; geen georganiseerde vorm van jagen, vissen, landbouw of het verzamelen van voedsel, zou gedaan kunnen zijn zonder zorgvuldige observatie van natuurlijke processen en een vast geloof in hun regelmatigheid, en zonder de kracht van de rede; dus zonder de rudimenten van wetenschap.’
In de wetenschap wordt de rede begeleid en gecorrigeerd door observatie en dat gold ook voor mensen in 1926 die nog nooit iemand van buiten hun gemeenschap gezien hadden en waardoor Malinovski zich liet inspireren. Maar daar waar mensen niets konden observeren en controleren was de mens ervan overtuigd de natuur direct te kunnen domineren als hij maar de wetten die het besturen ervan naar zijn hand zou zetten. Dat wil zeggen via magie of religie.
Als ik college gaf koos ik het voorbeeld van een visser die de zee op moet, maar zijn boot lekt. Via observatie (boot op het land trekken en vullen met water en dan zien waar het water uit komt) wordt het probleem opgelost. Maar die donkere wolken daar, wat betekenen die? Daarvoor moet je bij de sjamaan zijn die botjes opgooit en kijkt hoe ze vallen, of in de koffieprut tuurt, of theeblaadjes die in je kopje zijn achtergebleven bestudeert of de stand van de sterren verbindt met de risico’s die jij loopt in een storm te belanden. Ook flink bidden helpt misschien.
Bij religie geloof je dat er iets of iemand is die kan bemiddelen bij hogere machten die ons lot bepalen. We offeren, we bidden, we houden ons aan de geboden en met een krachtig geloof in die manier worden onze smeekbeden misschien verhoord.
Meestal spelen alle drie een rol in ons denken en handelen, maar wetenschappelijk onderzoek is de enige manier om dingen vast te stellen omdat het geen doel op zich is, maar een manier om te verifiëren.
Hoe meer onzekerheid over waar deze pandemie ons voert des te meer ook zal men zich vast proberen te houden aan wat we denken te weten, maar de enige manier om het pad te vinden naar hoe we volgend jaar of de jaren daarna zullen leven is om meer goed uitgevoerd onderzoek te laten doen door instellingen, die daar ervaring mee hebben en snel kunnen overschakelen van het ene virus op het andere, van de ontwikkeling van het ene vaccin op de volgende beloftevolle variant, en van het ene medicijn op het andere. En ook natuurlijk hoe je een hele bevolking door deze donkere en onzekere tijd heen stuurt. Bid maar dat het lukt. Dat kan geen kwaad. En laat je handpalm lezen. Maar geef de wetenschap met zijn vele disciplines en checks en balances de ruimte.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

Minoes&tuin
Minoes&tuin
22 mei 2020 - 18:19
Zolang het maar geen bidden wordt in de zin van gereformeerden die zichzelf en hun kinderen niet willen laten enten omdat het God is die beslist. Of de anti-vaxxers omdat ze 'geloven' dat je er ziek van wordt. Of de jehova getuigen die geen bloedtransfusie willen. Maar wat prevelen als je al die zaken boven uit je hoofd laat, God of Allah aanroepen om je bij te staan in je nood, wie ben ik dan om dat in de weg te staan, als zij daar steun aan hebben. Natuurlijk vind ik wetenschap belangrijk. Dat wil niet zeggen dat een mens geen vragen heeft/ stelt over verschillende wetenschappers dan wel hun artikelen.
Ch0k3r
Ch0k3r
22 mei 2020 - 13:15
Nou, er is dus een artikel waaruit blijkt dat als mensen weten dat er voor hen gebeden wordt, er een groter risico op post-operatieve complicaties bestaat. Uit 2006, kon ze snel ff niet de paper zelf vinden; https://www.nytimes.com/2006/03/31/health/longawaited-medical-study-questions-the-power-of-prayer.html Als dat onderzoek achterhaald is, verneem ik dat graag :)
Tom7
Tom7
22 mei 2020 - 6:43
Ergens gedurende de laatste 3 of 4 opiniestukken hoorde ik steeds een Haan kraaien, een Haan die aansloeg op het verraad aan (onlosmakelijke) verbondenheid, en het wegduiken in Elitarisme. "Down to Earth" Film TRAILER - Dutch https://www.youtube.com/watch?v=AMgUWg0UfGY
Mostafa
Mostafa
21 mei 2020 - 20:31
Als ik mag kiezen tussen God en de grote farmaceutische bedrijven en hun eigen wetenschappers van onze eeuw kies binnen 1,2,3 voor God. Wetenschappelijk van de vorige eeuwen , ja ..pet af voor ze.
5 Reacties
Ch0k3r
Ch0k3r22 mei 2020 - 9:05
Dus als jij een levensgevaarlijke ziekte hebt ga je naar de moskee en niet naar het ziekenhuis?
Mostafa
Mostafa22 mei 2020 - 9:21
Als Corona jou nu te pakken krijgt, ga jij naar de dokter ?!
Ch0k3r
Ch0k3r22 mei 2020 - 13:16
@Mostafa Ja natuurlijk. Als jij je been breekt, ga je dan naar de kapper?
Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mei 2020 - 18:21
CHOk3r. Als die mij naar het ziekenhuis wil brengen, jazeker!
Mostafa
Mostafa22 mei 2020 - 21:30
Chok3r, Ja...naar de kapper hier om de hoek, om mij op zijn brommertje naar de gips-boer bij het ziekenhuis te brengen....hhh
Richard58
Richard58
21 mei 2020 - 17:10
Ivan, een heilig geloof in de neo-liberalistische bezuinigingen totdat het tegendeel wordt bewezen is dat ook een religie? Er zijn hier nogal wat van dat soort religieuzen, geen wetenschappelijke kennis maar een onverwoestbaar geloof in de God van geld!
3 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen21 mei 2020 - 18:49
Dat is te kort door de bocht. Bezuinigingen dienen om de belastingdruk te beheersen, want het geld moet ergens vandaan komen. Dat is niet "neo-liberaal", dat is boekhouden. Economen hebben al langer bezwaren tegen "koopkrachtplaatjes", maar zolang politici die blijven hanteren staat er een premie op onverantwoorde bezuinigingen - want de schade daarvan blijkt meestal pas na de volgende verkiezingen. Eigenlijk is ook hier het gezegde van toepassing "politiek maakt meer kapot dan je lief is".
Woeki Hypo
Woeki Hypo21 mei 2020 - 21:05
@Frits Jansen, 21 mei 2020 at 20:49, Over kwakzalverij. Neoliberalisme is kwakzalverij. Neoliberalisme is een parasiet en een virus, welke ook de kern van de wetenschap aanvalt en die wetenschap voor eigen doelen wil gebruiken, een wetenschap ondergeschikt aan neoliberalisme. Neoliberalisme, deze kwakzalverij, is nu onderdeel van de wetenschap via economie, bedrijfskunde en bestuurskunde, en kan zich (o.a.) van daaruit verspreiden en alle lichaamsdelen van de wetenschap aantasten (inclusief de medische wetenschap). Zolang neoliberalisme, deze kwakzalverij, maatschappij en wetenschap domineert, kan er geen integriteit zijn en geen vertrouwen zijn in o.a. de wetenschap en de bestuurders van deze maatschappij. De wetenschap zal terug moeten naar een humanistische oorsprong. De neoliberale wetenschap is een sofisme. Woeki Hypo is gematigd liberaal.
Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mei 2020 - 18:24
Woeki Hypo Klopt! De verwevenheid wordt steeds groter, dankzij de politiek en haar beleid.
Woeki Hypo
Woeki Hypo
21 mei 2020 - 16:22
Corona: bidden kan geen kwaad, onkunde wel "Wetenschappelijk onderzoek is de enige manier om dingen vast te stellen omdat het geen doel op zich is, maar een manier om te verifiëren." Misschien kan de schrijver zijn inzichten laten schijnen over of toepassen op een heel concreet Corona probleem? Een probleem (eventueel) op leven of dood (of schade). Dit actuele probleem wordt verwoord door de petitie van huisarts Rob Elens: Het probleem en een verwijzing naar de petitie is te vinden op de website van Rob Elens, naam: 'https://' zelfzorgcovid19 '.nl/'. Woeki Hypo. P.S.: Ik heb deze petitie ondertekend.
3 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen21 mei 2020 - 18:51
Elens is een succesvolle kwakzalver. Kwestie van geluk. Als je hem op de TV ziet weet je meteen: dit is een tegendraadse man. Gelukkig heb ik een ander soort huisarts.
Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mei 2020 - 7:41
Frits Jansen Hoezo, hij beslist dit toch niet alleen en hij heeft helemaal niets anders, het is de dood of de gladiolen. Er zijn ook mensen die zich vrijwillig laten besmetten om vervolgens onderzoek te doen naar wat helpt. Dat is toch ook een vrije keuze zonder enige zekerheid vooraf. Dat is toch ook een experiment! Daar moeten ze voor tekenen. Weet je wel hoeveel bijwerkingen chemotherapie heeft en hoeveel daarin geëxperimenteerd wordt, hoeveel en welk rendement hel wel of helemaal niet op zal leveren met Idem dito ongewenste bij-effecten. Daar testen ze bij voortduren achteraf door gebruik of het verschil heeft gemaakt en hoeveel, daar is genezing allesbehalve zeker zelfs heel vaak niet aan de orde, wel de bijwerkingen. Daar gaat het om kansen en maanden winst! Dan gaat het in heel veel gevallen enkel nog om 'eventueel' uitstel van soms niet meer dan 2 maanden, niet om afstel van sterven, en zelfs dat is uiterst onzeker. Daar neemt men iedere keer weer hetzelfde risico met dezelfde onwelgevallige bijwerkingen en met wisselend maar soms definitief negatief resultaat. Er is geen arts die je de zekerheid geeft of het werkt en of het bij jou persoonlijk wel werkt en voor hoelang, noch zegt hij dat het zonder bijwerkingen gepaard gaat integendeel, noch dat je er niet aan zult sterven. Wat eenieder wel weet is dat je anders sowieso dood gaat. Waarom denk je dat die patiënt wat betreft dit Corona-virus niet meer welkom is in het ziekenhuis. Op de eerste plaats omdat er te weinig bedden zijn, het ziekenhuis het niet aankan, de verpleegkundige het niet aankunnen. Die heeft nl. zo weinig kans volgens de heren specialisten, dat die met het oog op het aantal bedden maar beter gewoon thuis dood kan gaan. Is dat zeker of onzeker, verstandig of niet verstandig, of afhankelijk van het aantal bedden en de capaciteit van het ziekenhuis. Die patiënt wordt vervolgens gedumpt bij diezelfde huisarts, die eerst nog niet eens de middelen had zichzelf te beschermen n.b. Met op de achtergrond het stille verwijt naar de patiënt toe, dat hij/zij anders een bed van een jongere bezet houdt wordt hem telefonisch vooraf nadrukkelijke gevraagd of hij/zij niet beter geheel af kan zien van behandeling in het ziekenhuis, gezien 'zijn conditie' en het niet beter is als hij/zij maar 'rustig' thuis gaat sterven. Nou ja, rustig? Schuld en boete in relatie tot het beddentekort wordt hier mooi ineen geschoven. En het mag en kan allemaal. De werkelijkheid is dat je dossier al voorzien was van een vinkje geplaatst door de heren doctoren zelf, wel/niet behandelen i.v.m. het Corona-virus nog vooraleer ernaar gevraagd werd. Als ze mij er speciaal voor gingen bellen met de insinuaties gepleegd terwijl er nog geen sprake was van besmetting en/of ziekte, er nog geen sprake was van enige aanleiding voor mezelf daarover op enig moment te beginnen met mijn arts, zou ik als patiënt ook denken; ze zijn me liever kwijt dan rijk. Ik ben ook geen bevriende arts toch of anderszins van economisch belang. Maar oweh... als het over euthanasie gaat in het dagelijkse leven, dan staan ze met hun morele oordeel klaar en laten mensen stikken, dan zijn ze niet God maar heiliger dan God himself.
Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mei 2020 - 12:12
Woeki Hypo Ik heb hem volgens mij in een TV programma gezien, opt1 denk ik, ik kan niet meer terugvinden welk programma, misschien weggehaald van internet? Wat is er mis met onderzoeken voordat men meteen begint te roepen. Volgens mij is dat ook wat hij wil. Ik hoorde hem nog zeggen; "Wat moet ik met het antwoord geef hem maar een Paracetamolletje, ik heb de mensen hier bij bosjes zien vallen." Deze medicijnen zijn voor iedere huisarts gewoon voor te schrijven en worden al tijden geleverd door de apotheek, goedgekeurd en wel. Er zijn meer medicijnen die nu heel duur verhandeld worden omdat ze geheel toevallig helpen voor een andere aandoening dan waarvoor ze oorspronkelijk bedoeld waren. Ik zou het misschien wat anders vinden als ze zelf iets in handen hadden, maar dat is niet zo. helemaal niets wist men ook en nog niet veel! Om iemand dan zonder meer weg te zetten als een kwakzalver vind ik nogal wat. Ook dat moet je immers bewijzen, als je het dan zo wetenschappelijk wil benaderen. Die wetenschap staat vooralsnog zelf met lege handen, artsen leren ook al doende, niet omdat ze zo goed wisten hoe en waarom iets gebeurde en wat zowel het virus als zijzelf nu deden.
itsme3
itsme3
21 mei 2020 - 16:22
Dat bidden geen kwaad kan ben ik het absoluut mee oneens. Maar al te vaak wordt bidden nog gezien als alternatief voor echte geneeskunde en vallen er slachtoffers.
Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart
21 mei 2020 - 15:59
De sjamanen, de auguren, de druïden etc gingen uit van de 'theorie' dat er een (deterministische) relatie bestaat tussen het ene (de configuratie van botjes, de toestand van ingewanden etc) en het andere deel van de wereld, dat nog in de toekomst verscholen ligt: het welslagen van een veldslag, het verloop van een ziekte etc. Dit geloof ligt nog altijd ten grondslag aan ons handelen, onze wetenschappelijke theorieën etc. Op de schroothoop van onze epistemologische geschiedenis liggen nu eenmaal tal van weggeworpen theorieën. Laten we niet doen of na de 'wetenschappelijke revolutie' een nieuwe, moedige mens geboren is, een toortsdrager die spot met het verleden. De sjamaan met zijn veren en knekeldoosjes en de arts met zijn witte jas.... Dag dokter...(voor de millennials en andere te laat geborenen: Dag dokter is een befaamd essay van de beruchte essayist W.F Hermans).
Gi Raf
Gi Raf
21 mei 2020 - 12:20
Helemaal mee eens hoor, geef de wetenschap de ruimte die ze verdiend. Maar ga als de crisis een keer daar is als overheid/machthebber je beleid niet (alleen) laten laten afhangen van ''wetenschappelijke'' adviezen. Hoe goed die ongetwijfeld ook zijn bedoeld. Op dat moment heb je meer aan een pragmaticus als president Trump die eind januari (na wetenschappelijk advies) al afkomt met een inreisverbod vanuit China en later vanuit Iran en de EU waar machthebbers op hun handen blijven zitten.
2 Reacties
itsme3
itsme321 mei 2020 - 22:56
Tja. Trump heeft het fantastisch voor elkaar. Zoals het er nu naar uit ziet gaat zij gestoorde beleid minstens tussen de 120.000 en 150.000 levens kosten. Met name in de redneck Staten komt de epidemie nu pas op gang.
Norsemen
Norsemen22 mei 2020 - 15:14
Trump een pragmaticus? Haha
Juppé🎗
Juppé🎗
21 mei 2020 - 12:18
« Bid maar dat het lukt. Dat kan geen kwaad. En laat je handpalm lezen. « .....ach dat bidden kan ik wel volgen. Als het goed is krijg je geen antwoord. Je handpalm laten lezen, dan kun je best antwoord krijgen en van wie.....Trump, Bolsonaro,............?
Marcus A.2
Marcus A.2
21 mei 2020 - 12:17
"In 1975 studeerde ik af als arts, in 1976 begon ik met het schrijven van kritische columns over de manier waarop reguliere medicijnen worden gepromoot en voorgeschreven, in het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw raakte ik geïnteresseerd in gezondheidszorg in arme landen en in 1987 promoveerde ik in de medische antropologie. In 1990 werd ik benoemd tot hoogleraar Gezondheidszorg en Cultuur. Ergens in die vijftien jaar werd ik wie ik nu ben." Hulde! Helaas heeft de door deze wetenschapper gelouterde wetenschap de uitbraak van dit virus niet kunnen voorkomen, en evenmin kunnen voorspellen. We worden in dit artikel opgeroepen om vooral te blijven geloven, in de wetenschap welteverstaan. Toch denk ik niet dat de wetenschap, zoals de schrijver stelt, "de enige manier (is) om het pad te vinden naar hoe we volgend jaar of de jaren daarna zullen leven". Hoe mensen leven, hoe mensen omgaan met angst, ziekte, de dood, autoriteit, met elkaar, met zichzelf, dat zijn de meest wezenlijke vragen, waarop de wetenschap geen antwoord kan hebben. Ze kan het hooguit achteraf onderzoeken. Toch kan wetenschap wel helpen, door het te gaan beleven als religie. Dat is naar mijn idee ook de insteek van deze schrijver. De wetenschap vervangt God, de wetenschappers zijn de profeten, en de massa wordt opgeroepen vooral haar hoop te vestigen op de komst van de Messias, oftewel het vaccin.
5 Reacties
Polletje2
Polletje221 mei 2020 - 13:26
"Helaas heeft de door deze wetenschapper gelouterde wetenschap de uitbraak van dit virus niet kunnen voorkomen, en evenmin kunnen voorspellen." Nou en of wel: zo zeker als de wetenschap dat morgen de zon weer opkomt en dat je dat niet kunt voorkomen. -
Minoes&tuin
Minoes&tuin21 mei 2020 - 15:53
Marcus A. Hoe verklaar jij dan dat de nationale hulptroepen hierop al jaren getraind hebben en vastgesteld hebben dat Nederland fors tekort zou schieten, er niets mee gedaan werd? Misschien omdat enkel de religie van de almaar groeiende economie belangrijk genoeg was met aanbidding van de God van het geld. Daar hadden ze alle aandacht en hoop op gevestigd en waren blind voor al het andere omdat dat het enige ware geloof was. Mensen hebben zich door een evangelist laten strippen waardoor ze nu naakt voor een afgod staan!
HarrieV2
HarrieV221 mei 2020 - 19:04
Met betrekking tot wat de wetenschap al heeft weten te voorkomen of al een cure voor heeft weten te vinden. Ik zou die vraag eens stellen aan iemand die halverwege vorige eeuw leefde. Je wilt niet weten wat voor enge ziektes toe nog dagelijks voorkwamen en welke tot veel slachtoffers leidde. Ziektes die nu tot het verleden behoren, dankzij de wetenschap. M.b.t. wetenschap en religie. Ik denk dat je twee zaken door elkaar gooit. Mag hopen dat wetenschap nooit religieuze trekjes gaat krijgen.
Woeki Hypo
Woeki Hypo21 mei 2020 - 21:59
Zuivere (objectieve) wetenschap is te vaak een (retorische) theoretische constructie. O.a. op politiek of filosofisch niveau. In de praktijk geldt (dan) in het algemeen: religie (theologie) = ideologie (leer) = wetenschap (wetten). Toegepast op de tegenwoordig dominante economie: egologie = egoïsme = egonomie. Toegepaste (zuivere / objectieve) wetenschap (o.a. techniek) of cultuur (sociale) wetenschappen behoren tot het culturele domein. Het culturele domein gaat o.a. over waarden, belangen en macht (filosofie en politiek). Wetenschappelijke beslissingen in de praktijk zijn dan in het algemeen culturele of politieke beslissingen. Woeki Hypo.
Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mei 2020 - 10:30
Dat het ooit zou gebeuren was een ' aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid'. Zoals een farmaceutisch bedrijf stopt met doorontwikkelen uit puur economische belangen 'een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid was.' Zoals een econoom......

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor