'Bezuinigingen kosten duizenden jonge leerkrachten hun baan'
• 13-02-2012
• leestijd 1 minuten
Minister Van Bijsterveldt weerspreekt dat bezuinigingen de oorzaak zijn, scholen zouden te veel leraren in dienst hebben
In het basisonderwijs raken steeds meer leerkrachten hun baan kwijt, zo meldt de Volkskrant maandag. De oorzaak van de ontslaggolf is een opeenstapeling van bezuinigingen in het primair onderwijs. Volgens de sectororganisatie PO-Raad tellen die op tot een jaarlijkse korting van ruim 900 miljoen euro, op een totaal van circa 9,5 miljard euro rijksbijdrage.
Bestuurslid Simone Walvisch van de PO-Raad zegt in de Volkskrant:
Basisscholen komen financieel steeds meer in de problemen. Klassen worden daardoor weer groter, voor conciërges is minder geld, op schoonmaak wordt bezuinigd en collega’s die extra zorg en ondersteuning leverden, komen vast voor een groep te staan. Schoolbesturen willen geen leerkrachten ontslaan. Maar het zal toch moeten.
Het Participatiefonds, dat de werkloosheidsuitkeringen in het primair onderwijs beheert, bevestigt dat het aantal nieuwe uitkeringen de afgelopen jaren fors is gestegen.
Volgens Minister van Bijsterveldt zijn echter niet de bezuinigingen de oorzaak van de ontslaggolf. De genoemde maatregelen maken maar een klein deel uit van de bekostiging, en de gestegen werkgeverslasten zijn volgens de bewindsvrouw “ruimschoots gecompenseerd”. Bovendien hebben nog veel schoolbesturen meer leerkrachten in dienst dan op grond van hun leerlingenaantal mag, aldus de minister.