Met haar strijd tegen 'betuttelende' campagnes bouwt Schippers een erfenis aan ellende op
Minister Schippers (Volksgezondheid) zet het mes in massamediale zorgcampagnes. Die zijn volgens haar ‘te betuttelend’. Met de stop op Postbus 51-campagnes wil Schippers zo’n anderhalf miljoen besparen, maar dat bedrag vliegt er volgens experts dubbel en dwars uit op het moment dat Schippers niet meer aan zet is.
De bezuinigingstactiek van Schippers is er eentje om op korte termijn schoon schip te maken, meent Gerjo Kok, hoogleraar toegepaste psychologie in Maastricht:
De klappen vallen altijd als eerste bij preventie. Bezuinigingen in de zorg roepen altijd veel weerstand op. Besparen op voorlichting ligt dan het minst gevoelig. Niemand wordt boos en als de ellende volgt, is de minister alweer weg”, zegt hij in Trouw. “Bezuinig je op preventie, dan ben je later duurder uit. De zorgvraag neemt toe als je preventie vermindert. Het is een vicieuze cirkel.
Schippers denkt dat de burger inmiddels zelf wel weet wat goed voor hem is, en dat betuttelende campagnes niet meer nodig zijn, maar die gedachtegang is volgens Kok onrealistisch. “Als het zo zou werken, hadden we nu niet zoveel rokers en mensen met obesitas gehad. Ik zou heel blij zijn als mensen uit zichzelf stoppen met roken, maar niet iedereen kan dat. Deze campagnes zijn juist gericht op mensen die niet weten hoe ze dat aan moeten pakken.”
De minister heeft besloten campagnes die gebruik van alcohol , drugs, tabak en ongezond eten ontmoedigen niet meer te subsidiëren. Volgens Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde in Maastricht is een betere aanpak om samenhangende maatregelen te nemen.
Eén maatregel werkt niet. Wil je, stelt hij, iemand van het roken afhelpen, dan moet je niet alleen de accijns verhogen, maar ook voorlichting geven.” Dat Schippers de huidige spotjes betuttelend noemt, steekt Van Schayck. “Dan geef je een verkeerd signaal af. Je bent er als minister voor de volksgezondheid, niet voor de antibetutteling.
De oppositie in de Tweede Kamer wijst de plannen van Schippers af. Linda Voortman (GroenLinks) vindt dat de minister de burger misleid door haar slechte nieuws te verpakken met het nieuws dat er een bevolkingsonderzoek naar darmkanker komt.
Heel goed dat we eindelijk aan screenen op darmkanker beginnen, maar het slechte nieuws liegt er niet om. Dat de minister iets bezuinigt op subsidies snap ik, maar dit is fors en inconsequent. Als je patiënten zelfstandig wilt maken, is een goede ondersteuning essentieel. Dat kan niet als het bedrag voor patiëntenorganisaties bijna gehalveerd wordt.