De nieuwe Duitse regering die eind vorig jaar aantrad, legde in het regeerakkoord vast dat er een feministische buitenlandpolitiek moet komen. Nu Rusland Oekraïne is binnengevallen, is dat streven volgens de oppositie niet langer vol te houden.
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Annalena Baerbock, die anders dan veel andere Duitse politici al veel langer kritisch stond tegenover Rusland, wil daar niets van weten. In de Bondsdag legt ze uit waarom meer investeringen in Defensie hand in hand moeten gaan met aandacht voor vrouwenrechten.
Aanvankelijk wordt haar betoog met schamper gelach ontvangen, maar naarmate ze verder praat, krijgt ze meer en meer bijval vanuit de zaal.
Ze verhaalt van een bezoek dat ze onlangs bracht aan de moeders van Srebrenica. “Zij vertelden mij hoe zij de sporen van de oorlog nog altijd met zich meedragen. Zij zeiden tegen mij: ‘Destijds werd er niets gedaan als vrouwen werden verkracht, omdat verkrachting als oorlogswapen niet werd erkend. Het Internationaal Strafhof vervolgde de verkrachters niet.’ Daarom kan het Defensiebeleid in de 21ste eeuw niet meer zonder feministische blik.”
Bekijk hieronder de volledige toespraak van Baerbock: