Beveiligers van de Leidse universiteit hebben deelnemers aan een vreedzaam protest voor Gaza geïntimideerd door hen op straat te schaduwen terwijl ze naar huis keerden. Enkele demonstranten zagen zich genoodzaakt een winkel in te vluchten. Dat schrijft het Leidse universiteitsblad Mare. De demonstranten protesteerden donderdag op de Wijnhaven-campus, de Haagse dependance van de universiteit. Ze eisten een wapenstilstand in Gaza en een einde aan het "onderdrukken van stemmen die solidair zijn met Palestina op de campus". De verzamelde studenten luisterden een uur lang naar speeches, onder meer van de academische staf.
De actie werd toegestaan maar toegesnelde beveiligers startten wel identiteitspapieren van deelnemers te controleren.
Ook buiten het pand blijven de beveiligers zich met de demonstranten bemoeien. Als docent Naeff en Ghali weglopen van het Wijnhaven-gebouw blijven twee medewerkers van de universiteit hen achtervolgen aan weerszijden van de straat. Als de beveiligers niet omkeren richten Naeff en Ghali zich tot hun achtervolgers: ‘Waarom volgt u ons? Dit is echt heel intimiderend.’ De beveiligers geven geen enkele reactie. Ook op vragen van Mare willen ze geen antwoord geven.
De intimidatie leidt tot verontwaardiging bij de deelnemers:
Ook universitair docent Cristiana Strava, die tijdens de bijeenkomst een solidariteitsstatement van een Palestijnse universiteit voorlas, zegt geschokt te zijn dat een vreedzame demonstratie wordt gedwarsboomd door de universiteit. ‘Ik sprak het aanwezige hoofd veiligheidszaken aan op het optreden van de beveiliging. Hij antwoordde hierop dat ik “als docent en medewerker van de universiteit juist zou moeten proberen om de demonstratie te doen stoppen, in plaats van mee te doen”. Blijkbaar hebben we een fundamenteel ander beeld van waar de universiteit en docenten toe dienen.’
In een verklaring insinueert de leiding van de universiteit dat er tijdens de demonstratie sprake zou zijn van haatzaaierij. Een aanwezig staflid spreekt schande van die beschuldiging en heeft een klacht ingediend.
Vorig jaar nog verbood de universiteit een paneldiscussie over Palestina. Volgens organisatoren van het protest werkt de universiteit samen met instituten die medeplichtig zijn aan de onderdrukking van Palestijnen. In een verklaring eisen ze ook dat de universiteit geen Israëlische beveiligingsapparatuur aanschaft.
Donderdag werd ook in andere steden gedemonstreerd tegen de oorlog. Zo was er een sit-in op het station van Utrecht.