Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Betere thuiszorg in Groningen mogelijk met een coöperatie

  •  
19-11-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
104 keer bekeken
  •  
dependent-100343_640
In te veel gemeentes schrijven thuiszorgorganisaties zich in onder de kostprijs door de moordende onderlinge concurrentie
Hoe regelen we betere thuiszorg voor alle Groningers? Hoe zorgen we ervoor dat thuiszorgpersoneel fatsoenlijk betaald krijgt? Krijgen zij voldoende tijd om hun werk goed te kunnen doen? Kunnen kleine Groningse sociale ondernemers hier een bijdrage aan leveren? Dat zijn vragen die er de komende periode toe doen in de Groningse gemeenteraad. Maar zodra we debatteren over goede thuiszorg, wordt het argument maar al te vaak aangehaald dat dit “niet mag van Brussel.” De PvdA wil juist inzetten op kleinschalige thuiszorg zonder winstoogmerk.
Brussel Vaak wordt er met “Brussel” geschermd als er keuzes gemaakt moeten worden bij aanbestedingen, bijvoorbeeld over de keuze welke thuiszorgorganisatie de gemeente in de arm moet nemen. Om Jos-van-Rey-praktijken te voorkomen – waarbij overheidsopdrachten zomaar aan een bevriende ondernemer worden gegeven – zijn de Europese aanbestedingsregels in het leven geroepen. Die Europese regels moeten duidelijkheid geven over wanneer aanbesteden moet, wanneer aanbesteden mag, hoe je sociaal kunt aanbesteden en wanneer aanbesteden juist niet hoeft.
Uit onwetendheid, of zelfs doelbewust, worden gemeenteraadsleden in Nederland soms door wethouders voor het gaatje geprutst met het argument dat kiezen voor de goedkoopste optie “moet van Brussel.” Voor de wethouder is dat het makkelijkst. Grote stappen, snel thuis. Maar dat levert meestal niet de beste thuiszorg op. De voorbeelden uit heel Nederland zijn legio waar dit averechts werkt voor de thuiszorg, het openbaar vervoer, of de jeugdzorg.
In te veel gemeentes schrijven thuiszorgorganisaties zich in onder de kostprijs door de moordende onderlinge concurrentie. Gemeentes selecteren alleen op de prijs, kiezen voor de goedkoopste optie en letten niet op alle sociale voorwaarden. Vervolgens beknibbelen de thuiszorgorganisaties op het personeel en de daadwerkelijke zorg die ze leveren, om het hoofd nog boven water te houden.
Dit is slecht voor de kwaliteit van de zorg, slecht voor de medewerkers die hun hart en ziel in hun werk leggen en ook slecht voor de Groningers. Dat moet en dat kan anders. De PvdA wil dat er niet geconcurreerd wordt op het loon dat een thuiszorgmedewerker verdient, maar dat de cao gewoon wordt nageleefd. Dat medewerkers de tijd krijgen voor de mensen die thuiszorg nodig hebben. Dat sociale initiatieven en sociale ondernemers de steun van de gemeente die ze verdienen. We betalen de thuiszorg met publiek geld, met als doel om de mensen die dat nodig hebben de best mogelijke zorg te verlenen. Die sociale doelstellingen moeten veel harder meewegen dan of de ene aanbieder zichzelf net wat goedkoper presenteert dan de ander.
Thuiszorgcoöperatie Daarom heeft de PvdA-fractie in het Europees Parlement een rapport over Europees aanbesteden gestuurd naar al haar raadsleden, zodat we overal in Nederland sociale keuzes maken. En precies op dit onderwerp heeft de PvdA in Groningen, samen met de SP en andere linkse partijen, een initiatiefvoorstel ingediend om de wethouder uit te laten zoeken hoe we in Groningen een thuiszorgcoöperatie zonder winstoogmerk kunnen oprichten. Als je goede thuiszorg wilt die dichtbij mensen staat, maakt het dus uit wie er in de gemeenteraad zit om de wethouder bij de les te houden.
Agnes Jongerius schreef dit stuk samen met Carine Bloemhoff, lijsttrekker PvdA Groningen
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor