Miljoenen vrouwen konden de afgelopen weken over niets anders praten dan over die ene zin
Vandaag wil ik jou zijn. Jij weet wie je bent -die geestige redacteur van Esquire die altijd in is voor een gebbetje. De redacteur die op die bewuste dag nog snel een artikeltje moest tikken, want je collega-vriendjes waren al helemaal ‘op hun best’ bij de vrijmibo. Vandaag wil ik jou zijn omdat ik dingen van je wil weten. Omdat ik een antwoord wil hebben op die ene, belangrijke, brandende vraag.
Miljoenen vrouwen konden de afgelopen weken over niets anders praten dan over die ene zin. Wereldwijd deelden miljoenen vrouwen hun ervaringen met ongewenste intimiteiten, over de vrouwonvriendelijke opmerkingen die ze weglachten op hun werk, tijdens vrijmibo’s, feestjes, voortgangs- beoordelings- functionerings- en sollicitatiegesprekken en gewoon, op straat. Het leken onschuldige opmerkingen, gebbetjes van mannelijke bekenden, kennissen, vrienden, familie en/of buren, maar ze hadden nogal impact. Ik neem aan dat je best goed bent in rekenen (en anders zijn je vriendjes van Quote dat wel) maar hier komt ‘ie: als er wereldwijd miljoenen vrouwen last hebben van ongewenste intimiteiten door mannen, betekent dit dat hier minstens zoveel mannen de oorzaak van zijn.
Maar vandaag wil ik jou zijn. Zodat ik het snap. Zodat ik begrijp waarom je dacht dat dit een goed idee was, een gebbetje, een lachertje, een leuke voor tijdens de vrijmibo. Bij welk nummer werd er het hardst lachend op je schouders geslagen?
Heb je het nieuws een beetje gevolgd de laatste tijd? Ik noem een ‘grab em by the pussy’ , een Groningse bangalijst en een speech van Michelle Obama. Maar misschien was je even te druk met lockerroomtalk.
Beste redacteur van Esquire, eigenlijk wil ik jou niet zijn. En jij zou ook niet jezelf moeten willen zijn, tenminste: niet als je nog steeds achter je denigrerende banga-Esquirelijstje staat. En ook zeker niet als je blij was toen je back-up kreeg van grote broer Quote, die zelfs in de Cosmopolitan geen artikel vond om te kunnen jij-bakken. Gelukkig was daar -na lang zoeken- het artikel ‘Mannen als dekhengsten’ op ze.nl. (Nog bedankt voor de tip.)
De stoere mannen van Quote voegden triomfantelijk nog een nummer 32 toe aan het pathetische verlanglijstje: ‘De Haatheks’. Ik ben bang dat ook de redactie van Quote hoognodig in therapie moet, want de Haatheks is volgens hen ‘een zeurende moreel verongelijkte haatheks die verder niet veel om handen heeft en de hele dag naar seksisme speurt’. Sinds wanneer mogen mannen beslissen of, wanneer en hoe ze van vrouwen hersenloze sexdolls maken? Maar, vooral: waarom mogen vrouwen daar vervolgens niks van vinden en zijn het ‘haatheksen’ als ze er vervolgens boos over worden?
Dus, beste redacteur van Esquire, hier is mijn brandende vraag voor jou:
WTF?!
Als jij daar nu even heel goed over nadenkt, ga ik verder met mijn lijstje: ‘31 typen mannen met wie je hopelijk nooit het bed deelde’.