"Toon ballen. Durf te laten zien dat je voor meer staat dan holle frasen. Ga in gesprek. Maak de kloof kleiner. En maak het in godsnaam niet zo moeilijk."
Afgelopen nazomer zaten Niels Hoogland, de zendermanager FunX, en ik samen te brainstormen over alle dingen die we in 2017 wilden doen met ons station. We kwamen al snel op het idee om een groot politiek debat te organiseren, voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Dit debat moest vooral gaan over onderwerpen die voor onze doelgroep, namelijk jongeren uit de grote steden tussen de 15 – 35 jaar, spelen.
Laat ik voorop stellen waarom we dit debat willen organiseren: de kloof tussen jongeren en politiek is groot, misschien wel groter dan ooit. De reden dat veel jongeren niet stemmen is niet omdat het ze niet interesseert. De reden is dat jongeren zich niet serieus genomen voelen. Maar dat niet alleen. Het gaat in debatten vooral over ouderenzorg, over pensioenregelingen, over asielzoekers en over de de-islamisering van de samenleving. Als jongere in de grote stad, soms zelf met een migratieachtergrond of zelf moslim, voel je je op geen enkele manier vertegenwoordigd. Je bent nog niet bezig met je pensioen – hoe belangrijk dat misschien ook zal zijn. Je bent er mee bezig dat het leenstelsel er is en dat je dus na je studie begint met een schuld.
Je bent er wél mee bezig dat je geen huis kunt krijgen, omdat betaalbare huurhuizen niet te vinden zijn en omdat kopen geen optie is. Waarom het geen optie is? Omdat je nooit van je leven meer een vast contract krijgt door de flexwet. Je bent er mee bezig dat je ouders en jijzelf misschien ook, de Koran lezen en dat er iemand roept dat hij dat boek wil verbieden. Je bent ermee bezig dat je je kapot solliciteert maar overal afgewezen wordt voor een baan. Je bent er mee bezig dat je het niet hard kunt maken, maar toch sterk het gevoel hebt dat als je De Vries had geheten, je de baan wel had gekregen.
Middelbare schoolgevoel Ik mailde alle woordvoerders van de partijen die we uit wilden nodigen. DENK was enthousiast, GroenLinks, de PvdA en D66 ook. De VVD meldde direct dat ze mee wilden doen maar dat ‘Rutte dan niet kan’. Ik had nog geen datum genoemd. Van de PVV heb ik tot op heden, na meer dan vijf uitnodigingen en sms’jes te hebben verstuurd, nog nul reactie gekregen. Toen begon het getouwtrek. Alle woordvoerders mailden me dat de lijsttrekkers alleen mee zouden doen als de andere lijsttrekkers er ook zouden zijn. Dit zou snel opgelost kunnen worden, ware het niet dat alle lijsttrekkers wachtten tot het moment dat álle andere lijsttrekkers ook hadden toegezegd. Ik weet niet hoe het komt, maar het geeft me erg het middelbare schoolgevoel. De populairste kids uit de klas komen alleen als de andere populaire kids ook komen. Als het een ‘loserfeestje’ wordt, laten ze natuurlijk verstek gaan.
Nieuw Dieptepunt Kuzu en Klaver waren de eersten die toch ‘ja’ zeiden. Vorige week mailde ik voor de zesde keer dat ik een toezegging nodig had voor een persbericht. Op vrijdag meldde D66 dat Pechtold helaas geen ruimte meer in zijn agenda had. Let wel: ik heb de uitnodiging in december gestuurd en de datum is al dik een maand geleden vastgesteld in overleg met de betrokken partijen. Maandag kreeg ik een appje over Asscher: ‘Wij doen mee, regelen jullie Pechtold nog even?’ Ik wilde mijn telefoon uit het raam gooien.
Gister bereikte ik een nieuw dieptepunt: ik belde de woordvoerder van de VVD opnieuw, hij zou me terugbellen. Ik stuurde hem een reminder per email en werd gemaild door een andere medewerker die het van hem overgedragen kreeg. Die vroeg me: ‘wat voor debat is het, kun je me iets vertellen over de tijden en de datum?’ Ik was na bijna 3 maanden werk terug bij af. En oh ja, via via hoorde ik dat Klaver toch echt alleen komt als iedereen komt.
Jongeren beslissen ook over dit land Lieve politici van Nederland. Dit is belachelijk. Ik ben programmaleider van een groot jongerenstation, dat bovendien een online platform heeft waar je U tegen mag zeggen. We bereiken meer dan een miljoen unieke online bezoekers per maand. Onze Facebookpagina heeft een dikke 200.000 likes. We noemen onszelf The Sound Of The City en dat zijn we ook écht: onze jongeren kunnen bij ons hun verhaal kwijt en ze weten ons altijd te vinden. De kloof tussen jullie en de jongeren komt niet door de jongeren. Die kloof, dat is júllie fout. Natuurlijk is de groep ouderen met stemrecht groter. Maar bedenk wel dat jongeren ook ouder worden. Als ze nu geen vertrouwen in de politiek hebben, zullen ze dat nooit krijgen. Bovendien hebben jongeren stemrecht, zíj beslissen ook over dit land.
Wij als FunX willen we de handen ineen slaan en proberen jullie dichterbij de jongeren te brengen en de jongeren dichterbij jullie. We willen helpen, we willen samen voor de toekomst van Nederland staan. Daarom startten we met andere grote organisaties !METS, daarom gaat Tim Hofman met zijn Stembus door het land. Het enige dat jullie hoeven te doen is ons serieus nemen en besluiten wie je stuurt op 8 maart, de datum van ons debat.
Het debat gaat er hoe dan ook komen. Dit debat is voor jullie de plek om te laten zien dat jullie er ook iets voor willen doen. Ik had gehoopt op een besef van de lijsttrekkers dat deze doelgroep nog nooit zo’n interactief debat heeft gevoerd met de politiek. Dat dit de kans is om te laten zien dat je ook déze doelgroep hoort. Beste politici, toon ballen. Durf te laten zien dat je voor meer staat dan holle frasen. Ga in gesprek. Maak de kloof kleiner. En maak het in godsnaam niet zo moeilijk.