In zijn stuk ‘Subsidie voor Joop.nl is belachelijk’ pleit Bert Brussen, in navolging van de hoofdredacteur van de Volkskrant, voor een verbod op de website Joop.nl. Brussen vergelijkt de opiniesite van de Volkskrant en Joop.nl met twee bakkers die dezelfde broodjes bakken, alleen krijgt de ene bakker, Joop.nl, staatssubsidie en geeft hij zijn broodjes gratis weg en daarom is dat valse concurrentie.
Maar de opiniesite van de Volkskrant is voor iedereen gratis toegankelijk, net als Joop.nl. Daarnaast betaalt de Volkskrant niets voor de opinies op haar site, op die van enkele vaste Volkskrantcolumnisten na, wier columns uit de papieren Volkskrant worden doorgeplaatst op de site. Het gros van de stukken op de opiniesite van de Volkskrant worden gratis geschreven door enthousiastelingen die menen iets te melden hebben.
In zekere zin wordt de Volkskrant dus ook gesubsidieerd vanuit de gemeenschap.
Laten we nu, om in bakkerssferen te blijven, de opinies op de Volkskrant vergelijken met witte kadetjes, waar bij het grote publiek veel vraag naar is. Joop.nl besloot, uit idealisme en in dienst van de volksgezondheid, voedzame meergranenbroodjes te bakken en zie, die bleken toch nog behoorlijk in trek te zijn.
Bakker Volkskrant moet dan als zelfstandige ondernemer niet huilend de hulp van vadertje staat inroepen om zijn concurrent kapot te maken, maar zelf iets doen om de klandizie van Joop.nl naar zijn winkeltje te lokken. Bijvoorbeeld broodjes bakken die nóg voedzamer zijn, en nóg lekkerder. Dán ben je een stoere ondernemer.
Hetzelfde gaat op voor het nieuws. Brussen ziet ook de staatsgesubsidieerde NOS als concurrent voor allerlei nieuwssites als NU.nl. ‘Nieuws is nieuws’, zegt Brussen en als je dat al op Nos.nl hebt gelezen, ga je dat niet nog eens op Nu.nl lezen.
Dat is grappig, want als internetfenomeen kun je Brussen regelmatig precies het tegenovergestelde horen brullen, namelijk dat het nieuws op staatgesubsidieerde sites links georiënteerd is en allerlei linkschmensige belangen dient, zoals het propageren van het multiculturele ideaal, waar Brussen zo’n geweldige hekel aan heeft.
Nieuws is dus helemaal geen nieuws, iedere redacteur en eindredacteur maakt zijn eigen keuzes bij het maken van nieuwsberichten, en legt zijn eigen accenten. Dat is het mooie van Internet: dat je een nieuwsfeit op NU.nl ook nog even kunt bezien in NOS-licht en op tal van andere sites. Op Trouw.nl worden altijd net weer andere accenten gelegd dan op Volkskrant.nl, op GeenStijl en op Joop.nl. Vroeger had je je krant en het NOS-journaal, toen was de wereld een stuk eenzijdiger en makkelijker te overzien.
Brussen, en ook de hoofdredacteur van de Volkskrant, willen blijkbaar terug naar die tijd. Ik voor geen goud. Ik ben blij met een tegenwicht voor het reactionaire gebral dat zelfs op de opiniesite van de ooit linkse Volkskrant overheerst.
Brussen ondergraaft overigens zijn eigen stellingen met het reclamepraatje voor zijn eigen site Jaap.nl, opgericht uit luidruchtig protest tegen Joop.nl, nog voordat Joop.nl bestond. Uit het gigantische monstersucces van de Jaap, betoogt Brussen, blijkt dat het niet de financiële middelen zijn die een site succesvol maken, maar de inzet, de passie, de tevredenheid en de nieuwe, vrijwel oneindige mogelijkheden die mensen aanzetten tot vrijwillig en enthousiast meewerken aan een website.
Nou, dan lijkt het me dat je je ook niet zo druk moet maken om de vier professionele VARA-medewerkers, die Joop.nl draaiende houden. Het is die vermaledijde passie waarmee mensen Joop.nl zomaar volschrijven met meningen waar Bert Brussen van gruwt.
Censuur van andersdenkenden is nooit de weg. Kom maar met een beter alternatief. Doe je best.
Peter Breedveld stuurde dit stuk naar de Volkskrant, maar de krant weigerde het te plaatsen.