Belgische scholierenstaking krijgt internationaal gezelschap
• 20-02-2019
• leestijd 2 minuten
De inmiddels wekelijkse klimaatstaking van scholieren in België krijgt deze week een internationaal tintjes: de Zweedse grondlegger van de scholierenstakingen Greta Thunberg is in Brussel aanwezig. Zij wordt vergezeld door de organisatoren van de scholierenstakingen uit Nederland en Duitsland.
De Zweedse Thunberg, de Nederlandse Stijn Warmenhoven en de Belgische Anuna de Wever zijn geen complete vreemden van elkaar. Tot nu toe hadden de tieners contact via Skype, donderdag ontmoeten ze elkaar voor het eerst. Ze staan symbool voor een nieuwe klimaatbeweging, jongeren die van de eerdere generaties eisen dat er rekening wordt gehouden met hún toekomst. Wereldwijd gaan scholieren inmiddels massaal de straat op om aandacht te vragen voor meer en betere maatregelen om het klimaat te beschermen. In België stonden er op het hoogtepunt 35 duizend jongeren op straat, in Duitsland en Nederland zo’n tienduizend.
In augustus trapte Thunberg de beweging af door wekelijks te staken en voor het Zweedse parlement te protesteren. Dat zij nu naar Brussel komt noemt De Wever dan ook een grote eer, het was immers Thunberg die de grote inspiratiebron was voor klimaatbeweging Youh for Climate: ‘Ze liet al weten dat ze heel dankbaar is dat we het protest in Europa hebben laten ontploffen.’
Thunberg komt niet alleen om tussen haar Belgische verwanten in te staan. In de ochtend zal ze een toespraak houden in het Europees Economisch en Sociaal Comité, in het bijzijn van voorzitter van de Europese Commissie Jean Claude Juncker. Daarna zal een klimaatmars plaatsvinden. Aan het eind van de middag houden de internationale vertegenwoordigers een gezamenlijke persconferentie.
Nadat in Nederland een eerste grote klimaatdemonstratie werd gehouden, op het Malieveld in Den Haag, spoedde premier Mark Rutte zich om tegen de jongeren te zeggen vooral niet meer maatregelen van het kabinet te vragen. ‘We doen al zoveel’, aldus Rutte. Kort daarop nodigde hij de Nederlandse vertegenwoordigers uit voor een gesprek in het Torentje. Na afloop lieten de scholieren weten niet gerust te zijn gesteld door de premier. Op 14 maart gaan ze opnieuw massaal de straat.