In Brussel gingen bijna twee maanden geleden zo’n 400 migranten zonder verblijfsvergunning in hongerstaking met als doel een collectieve toekenning van verblijfsstatus. De verantwoordelijke christendemocratische staatssecretaris Sammy Madhi peinst daar niet over.
Inmiddels gaat de gezondheidstoestand van de deelnemers zo hard achteruit dat de kans op overlijden reëel is. Dat is voor progressieve partijen die deel uit maken van het kabinet reden een streep te trekken. PS, de Franstalige socialisten, en de groene partijen Ecolo en Groen stellen dat hun ministers binnen een uur opstappen als een van de actievoerders daadwerkelijk komt te overlijden.
"Vier van de hongerstakers hebben hun mond dichtgenaaid om hun statement meer kracht bij te zetten. Enkele onder hen zijn ook in dorststaking gegaan. “Zij zijn er zeer erg aan toe”, zegt Sarah Melsens van Dokters van de Wereld. “Ze waren al verzwakt en nu krijgen hun nieren het extra zwaar te verduren door die dorststaking. Een aantal is al gehospitaliseerd en een veertiger, die al 13 kilo verloren was, is ook geopereerd aan de lever en de nieren.” Ook de mentale toestand van de hongerstakers is bijzonder zorgwekkend. “Ze lijden aan concentratiestoornissen en verschillende van hen zijn zeer labiel, ze kunnen van momenten van intens verdriet met huilbuien plots overslaan naar agressieve buien”, zegt Melsens. “We hebben ook al verschillende suïcidepogingen gehad, iemand die een overdosis pijnmedicatie had ingenomen en mensen die scheermesjes inslikten.”"
Mochten de kabinetsleden opstappen dan betekent dat het einde van de zogeheten Vivaldi-regering van de liberale premier Alexander De Croo. De rechtse Franstalige partij MR roept op “het hoofd koel te houden”. De christendemocraten stellen dat iedere methode toegepast moet worden om overlijdens te voorkomen, waaronder gedwongen opname in het ziekenhuis.
"Premier Alexander De Croo laat ondertussen weten dat hij de staatssecretaris blijft steunen. Volgens de premier is dit niet het moment om ‘bijkomende problemen’ te creëren. Daarbij verwees hij naar de slachtoffers van het noodweer. Hij lijstte de verschillende stappen die de regering en Mahdi hebben genomen nog eens op. ‘Wie zegt dat we nog niets hebben ondernomen, heeft niet goed opgelet’, aldus De Croo. Hij roept andere partijen op ‘het land niet in een politieke crisis te storten’."
Ondertussen mengen ook gezanten van de Verenigde Naties zich in de kwestie. Ze roepen de regering op tijdelijke verblijfsvergunningen te verstrekken, meldt The Independent.
Zondag werd in Gent gedemonstreerd uit solidariteit met de hongerstakers.