De Belgische liberale premier Alexander De Croo heeft zijn standpunt over de vaccinatieplicht bijgesteld. Vond hij eerst nog dat de invoering van zo’n plicht neerkwam op ‘politieke luiheid’, nu zegt hij dat de actuele situatie hem dwingt dat standpunt te heroverwegen. De Franstalige socialisten, die deel uitmaken van de regeringscoalitie, drongen al eerder aan op een vaccinatieplicht.
“Ik geloof meer in overtuigen dan in verplichten, maar als je ziet dat er op intensieve zorgen vijf keer meer niet-gevaccineerden liggen, dan kan je die vraag niet meer uit de weg gaan,” verklaarde hij tijdens een gesprek met lezers van de Belgische krant Zondag : “Het doel is duidelijk: we moeten iedereen vaccineren. Als de mogelijkheid van verplichte vaccinatie daartoe kan helpen, dan wil ik dat overwegen. Let wel: een regering kan dat niet op zichzelf beslissen. Dat debat moet in het parlement gevoerd worden.”
Hij legde ook uit wat zijn standpunt heeft doen veranderen: “De situatie op intensieve zorgen. Een relatief kleine groep heeft een te grote impact op onze zorg. We kunnen dat niet toelaten. Keynes, een Britse econoom, zei ooit: When the facts change, I change my mind. Goede argumenten kunnen mij overtuigen. Dat is trouwens een belangrijke les van deze crisis: blijf open van geest en durf uw standpunten herzien. (denkt na) We moeten eigenlijk onze volledige redenering herdenken. Vroeger was het plan: hoe vermijden we nieuwe golven? Vandaag moet het zijn: hoe houden we de golven zo plat mogelijk? Want laat ons realistisch zijn: ook omikron wordt niet de laatste golf. Het virus zal nog jaren woekeren. We moeten ermee leren leven.”
Volgens De Croo is verplichte vaccinatie niet de enige methode om het virus onder controle te krijgen. “Onze ziekenhuizen moeten beter bestand zijn tegen pieken. Zijn de 2.000 bedden op intensieve zorgen genoeg? Wellicht niet. Twee: we moeten meer inzetten op blijvende preventie zoals ventilatie. Drie: we moeten onze vaccinatie- en testcentra versterken om de huisartsen te ontlasten. En vier: een barometer, een systeem met drempels, moet voor duidelijkheid zorgen. Dat zijn vier zaken die op termijn nodig zijn.”
Het aantal corona-patiënten in de Belgische ziekenhuizen is voor het eerst sinds november onder de 2000 gezakt. Verwacht wordt dat omikron voor een nieuwe toename gaat zorgen.
Update 18:10 Er wordt onderzocht hoe de vaccinatieplicht vorm te geven. Het meeste kans maakt de mogelijkheid dat overgegaan wordt tot invoering van 1G-beleid. Dat betekent dat alleen volledig gevaccineerden toegang hebben tot faciliteiten die vanwege de lockdown zijn gesloten. Dat wordt gecontroleerd aan de hand van de coronapas. Dit idee werd eerder geopperd door minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke van de socialistische Vooruit, de zusterpartij van de Nederlandse PvdA.
Niet iedereen is overtuigd van het succes. Al te drastische maatregelen zouden wel eens het tegenovergestelde effetc kunnen hebben. De VRT meldt :
"Viroloog Marc Van Ranst stelt dat verplichte vaccinatie wel eens een zegen voor de antivaxbeweging kan zijn. “Voor sommigen gaat het werken, maar hen kan je nu ook al overhalen met bijvoorbeeld de invoering van het 2G-beleid. Toch heb je ook een deel die je nooit gaat overhalen. Zij zullen absoluut radicaliseren”, zei hij in “Op 1”, op de Nederlandse zender NPO 1. "