In verscheidene Europese landen wordt actie gevoerd tegen de macht van grote supermarktketens. In navolging van Kroatië en Zweden komt er nu ook een Belgische boycot. Verscheidene organisaties hebben april uitgeroepen tot de “maand zonder supermarkt”, meldt RTBF.
Terwijl de Kroaten en Zweden zich keerden tegen de enorme stijgingen van de voedselprijzen, maken de Belgen met hun protest bezwaar tegen “het geglobaliseerde landbouw- en voedselsysteem”. De organisatoren van de actie noemen dat systeem een probleem “omdat boeren niet genoeg inkomsten hebben, omdat overconsumptie schadelijk is voor het milieu en de biodiversiteit en omdat het tijd is om over te stappen op een economie die ten dienste staat van de mens”. ConsomAction, Oxfam-Wereldwinkels en Collectif 5C roepen consumenten daarom op om lokaal en duurzaam te consumeren.
Met de boycot van een maand gaan de Belgen een stuk verder dan de Zweden die hun “Bojkotta vecka 12” aanvankelijk tot een week beperkten. Een gemiddeld Zweeds gezin betaalt nu 2.750 euro meer voor voedsel dan drie jaar geleden. De Zweedse actievoerders wijten de prijsverhogingen aan het oligopolie van supermarkten en grote voedselproducenten die hoge winsten belangrijker vinden dan betaalbare prijzen voor consumenten. De marktconcentratie is zorgwekkend: supermarktketen Ica heeft in Zweden een derde van de markt in handen.
Business AM bericht: “De organisatoren van de boycot, die oproepen tot overheidsingrijpen om het vermeende supermarktoligopolie te doorbreken, zijn van plan om hun protest uit te breiden met een drie weken durende boycot van Ica, de grootste supermarktketen van Zweden. Ze willen uiteindelijk beleidsmakers onder druk zetten om maatregelen te nemen om de prijzen van essentiële goederen permanent te verlagen.”
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.