Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Belastingdienst liet multinational 676 miljoen dollar onbelast doorsluizen

  •  
07-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
123 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2017-11-07 om 08.19.56
Een Nederlandse belastinginspecteur heeft op eigen houtje de Amerikaanse multinational Procter & Gamble toestemming gegeven om via Nederland 676 miljoen dollar onbelast naar belastingparadijs de Kaaimaneilanden te sluizen. De Nederlandse overheid liep daardoor ruim 169 miljoen dollar (zo’n 145 miljoen euro) aan belastinginkomsten mis. Dat meldt Trouw dinsdag op basis van onderzoek naar de Paradise Papers.
De belastinginspecteur handelde daarmee tegen de regels in. Een dergelijke deal had aan een speciaal team van de fiscus moeten worden voorgelegd. De Belastingdienst mag speciale afspraken met multinationals maken, maar alleen als daarmee een gunstiger klimaat wordt geschept voor bedrijven om zich in Nederland te melden. Wanneer dergelijke deals gemaakt worden, moet de Belastingdienst dat direct melden. Maar ook dat gebeurde niet. Pas anderhalf jaar nadat de Tweede Kamer er vragen over had gesteld, deed de Belastingdienst die formele melding.
Dergelijke afspraken, “rulings” genoemd, liggen de laatste jaren ook politiek onder vuur. Omdat de Belastingdienst de inhoud van de rulings geheimhoudt, kan de Tweede Kamer niet controleren wat er exact met de multinationals wordt afgesproken. Desondanks hebben de laatste staatssecretarissen allemaal vastgehouden aan de rulings, omdat het bedrijven naar Nederland zou trekken. In Trouw zegt hoogleraar belastingrecht Jan van de Streek echter dat de deal die werd gesloten met Procter & Gamble ‘in niets lijkt’ op eerdere rulings.
Volgens de Belastingdienst klopt dat het dat niet alle regels zijn gevolgd in het geval van Procter & Gamble, maar zegt daar geen verklaring voor te hebben. Ook kan de Belastingdienst niet zeggen of soortgelijke afspraken, goedgekeurd door slechts een enkele inspecteur, vaker voorkomen. Een woordvoerder van de Belastingdienst laat tegenover Trouw slechts weten: ‘Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt.’
Beeld: Google Maps
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.