Omtzigt verkocht zijn ziel aan pensioenfondsen vanwege financiële paragraaf hoofdlijnenakkoord
Pieter Omtzigt was het boegbeeld van verzet tegen de invoering van de Wet toekomst pensioen (Wtp). Op zijn site verwoordde hij de bezwaren in mei 2023 glashelder. Kort voor de totstandkoming van het hoofdlijnenakkoord heeft hij zijn verzet laten varen. Voor een kleine som geld: naar schatting 25-30 miljard, uitgesmeerd over meerdere jaren die de pensioenfondsen aan de informateurs Van Zwol en Dijkgraaf hadden aangeboden om rust in de pensioensector te kunnen borgen in de transitiefase naar het nieuwe pensioenstelsel.
Uit het eindverslag van de informateurs Van Zwol en Dijkgraaf aan de Tweede Kamer van 16 mei 2024 blijkt dat de pensioenfederatie (de branchevereniging van alle pensioenfondsen) en de bestuursvoorzitter van het ABP bij de informateurs langs zijn geweest. Met een slim en geslepen voorstel om rust in de sector te kunnen verkrijgen na alle gegronde ophef van PVV, BBB en vooral van NSC-leider Omtzigt over de talrijke tekortkomingen en risico’s van deze wet voor alle pensioendeelnemers in Nederland.
In de eindfase van de onderhandelingen over het hoofdlijnenakkoord bleek de financiële paragraaf het grootste struikelblok te worden voor met name de VVD. Een helpende hand van de pensioenfondsen om te investeren in maatschappelijk belangrijke sectoren zou weleens een win-win voor de politiek en de fondsbestuurders kunnen zijn. Dat zou kunnen helpen om alsnog de financiële paragraaf van het hoofdlijnenakkoord rond te krijgen.
PVV en BBB waren te veel uit op macht en kunnen regeren. Zij hebben naar verluidt snel hun verzet tegen de Wtp voor voornoemde habbekrats van 25-30 miljard euro (gerelateerd aan een collectief vermogen ruim 1500 miljard euro) ingeleverd. Omtzigt was het moeilijkst over te halen en is ook niet over één nacht ijs gegaan. Maar zoals wel vaker gebeurt, wordt de macht en invloed van geld nogal eens onderschat. Uiteindelijk is ook hij (en NSC) gezwicht voor het aangeboden geld van de pensioenfondsen om de financiering van het hoofdlijnenakkoord rond te krijgen. Een meesterzet van de VVD over de financiële paragraaf in de onderhandelingen om drie mede coalitiepartijen over de streep te trekken.
De VVD en de besturen van de pensioenfondsen van werkgevers en werknemers hebben immers pal gestaan vóór het hals over de kop aannemen van de Wtp door het parlement, in de wetenschap dat er tal van ernstige tekortkomingen en risico’s in de uitvoering van deze wet schuilen.
Feit is derhalve dat de felle kritiek op de Wtp door PVV, BBB en NSC al vóór het aantreden van het kabinet Schoof tegen een habbekrats is opgegeven. Om louter machtspolitieke overwegingen waarin de belangen van miljoenen pensioendeelnemers verkwanseld zijn. Alle risico’s en doemscenario’s, zoals ze verwoord zijn vóór het van kracht worden van de Wtp, zijn nog steeds onverkort van kracht.
De maidenspeech met felle kritiek over de Wtp van Agnes Joseph als NSC-woordvoerder pensioenen komt hierdoor in een bedenkelijk daglicht te staan. Achteraf blijkt dat alleen voor de bühne te zijn geweest. Het verzet was immers toen al door de VVD in de kiem gesmoord.
Saillant detail in dit verband is de politieke achtergrond van de bestuurder van de Pensioenfederatie. U raadt het al, een VVD-lid.
De Raad voor de Rechtspraak heeft vóór de behandeling in het parlement al gewaarschuwd dat bij de mogelijkheid van bezwaar en/of inspraak in de wet de gehele rechtspraak qua capaciteit van alle soorten geschillen weleens geheel uit de rails kan gaan lopen. Begrijpelijk dat deze zaken dan ook in de wet nog niet geregeld zijn en het invaren nu zonder inhoudelijk verzet verder ongehinderd en ongestoord kan voortgaan. Met alleen nog een formele laatste toetsing van de toezichthouder de Nederlandse Bank, voordat het sein op groen gaat voor het daadwerkelijke invaren van ieder pensioenfonds.
Tegen voornoemde achtergrond moet dat miljoenen pensioendeelnemers veel vertrouwen geven dat het allemaal wel goed zal komen met de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel. Klagen heeft immers geen zin meer zolang de stekker niet uit het kabinet Schoof is getrokken.
Geerts: Enig idee van wie dat geld in de pensioenfondsen is? Kleine suggestie: Niet van de overheid! Alle reden dus om de belangen van de pensioengerechtigden boven de belangen van de politiek te stellen!
Algemene belangen, of gemene belangen.
https://www.blackrock.com/nl/particuliere-beleggers/blackrock-in-nederland
"Een goed geregeld pensioen voor miljoenen Nederlanders
We helpen pensioenfondsen hun doelen te realiseren
Meer dan 7 miljoen deelnemers2 van Nederlandse pensioenfondsen beleggen via hun pensioenfonds in onze producten. Daarnaast ondersteunen we pensioenfondsen bij de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Wij zijn ons elke dag bewust van de grote fiduciaire verantwoordelijkheid die wij hiermee dragen."
Dus, :"Wij helpen pensioenfondsen hun doelen te realiseren",
"Daarnaast ondersteunen we pensioenfondsen bij de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel."
Maar Jan met de korte achternaam gaat of kan echt niet doordenken, hoe dan, want,
Stukje tekst uit "Paranoid Android" van het album OK Computer~Radiohead~
"Please could you stop the noise?
I'm tryna get some rest
From all the unborn chicken
Voices in my head"
Ben overigens niet zo simplistisch ingesteld om te denken, dat mijn gedachtekronkels, en mijn idee over moraal er überhaubt toe doen.
Wat is nou het probleem met die pensioenwet?
Er was vroeger (en nu nog) heibel want de jonge werkenden vinden dat de pensionado's de pensioenpotten leegvreten, en de pensionado's vinden dat ze er hard voor gewerkt hebben en dat de jongeren maar wat meer moeten betalen.
Nu komt er een systeem met individuele spaartpotjes.
En natuurlijk is het berekenen van die spaarpotjes veel werk (je moet bijhouden hoeveel mensen ingelegd hebben, en hoeveel rendement dat geld de afgelopen 40 jaar opgeleverd heeft, en kijken hoeveel geld het pensioenfonds nu in kas heeft (oei....) en wat het nog aan pensioenen betalen moet aan mensen die al met pensioen zijn.
Maar leg nou eens uit waarom dit roof van pensioenen zou zijn.
volgens mij is deze wet juist nog even snel goedgekeurd door het kabinet Rutte. Wat hebben die andere partijen daar nu mee te maken?
Die andere partijen hebben voorgestemd.
En of dat het "even snel goedgekeurd" is door kabinet Rutte is niet zo relevant. Ook na de verkiezingen hadden de partijen die voorstemden een meerderheid in de eerste kamer. Het was niet zoals inderdaad met de spreidingswet, die nog wel even werd doorgedrukt door het kabinet Rutte.
De ziel die andere partijen zoals D66 en PvdA en zo al lang niet meer hadden?
De meerderheid van de kamer stemde voor die wet. Er was geen meerderheid in de onderhandelingen voor een alternatief. Laat staan voor een verbond tussen de andere partijen in de kamer die hun rug toekeerden. Dus de PvdA-Groen-Links-VVD-D66-CDA-CU wet bleef overeind.
Maar nee, laten we een schrietschijf gebruiken om het plaatje te vernauwen tot wat persoonlijke afgunst.
Persoonlijke afgunst? Dacht het toch even niet. De PVV, BBB en NSC hebben kiezers gewonnen met valse en onhaalbare beloftes die, toen ze eenmaal op het pluche zaten bij het grof vuil werden gezet/ingeleverd werden voor de kans asielzoekers te treiteren.
De rhetoriek gooit het op Omtzigt. Dat lees je toch?
Terwijl iemand die simpelle optel sommen kan doen over hoe de stemmingen gaan ziet dat dat onzin is.
Verder is het het probleem dat elke partij altijd beloftes doen die gezien ze niet alleen een meerderheid krijgen ze dan weer moeten wegdoen. Vandaar dat de uitkomts ongeveer altijd hetzelfde blijft. PvdA beloofde ook wat leuke dingen die ze weggooiden en bracht ons ook foute dingen. Het bestel klopt niet. Weggeprivatiseert en overgehevelt en verdeelt. We krijgen steeds minder capabele regereingen die wie er ook zit steeds meer op EU boekhouders dienaars lijken.
''Belangen van miljoenen pensioendeelnemers voor een habbekrats verkwanseld''
Door de rechtse Ruttekabinetten van VVD/CDA/PvdA/D66/CU
Ooit hadden Nederlandse arbeiders in loondienst een van de beste verplichte pensioenstelsel ter wereld.
Waar de jongeren en ZZPers met subsidie nu mega loonsverhogingen opstrijken gaan arbeiders die verplicht voor pensioen hebben gespaard weer heel dik inleveren.
Alweer geen compensatie voor mega inflatie.
https://www.telegraaf.nl/financieel/1956140691/beperkte-pensioenverhoging-bij-pensioenfondsen-pme-en-bpf-bouw
onvoorstelbaar, Omtzigt.
Nota bene een lid van zijn NSC, actuaris Agnes Joseph in de pensioen sector ‘zij volgde altijd met ‘veel plezier’ de pensioenwetgeving.
Had toch beter moeten weten alvorens met de NSC mee te stemmen.
Op https://www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel/36067_wet_toekomst_pensioenen "Wet toekomst pensioenen" kun je zien dat de PvdA/GL, D66 en de ChristenUnie ook voor deze wet hebben gestemd.
Maar die hebben i.t.t. de PVV, NSC en BBB nooit beweerd dat ze tegen die transitie waren en hun kiezers dús niet bedonderd.
@Adrienne van Diepen 25 nov. 2024 - 21:12:
Nu de PVV, NSC en BBB hun kiezers bedonderd hebben door toch maar voor de pensioenwet te stemmen, dan hoop ik dat de PVV en BBB bij de eerstvolgende verkiezingen flink zullen verliezen.
Adrienne. Tellen. Beslissingen en veranderingen gebeuren door stemmen.
Laten we niet vergeten dat GL/PvdA uiteindelijk helaas ook akkoord gingen met de nieuwe pensioenwet.
Momenteel ben ik mijn financiën zomaar het regelen dat ik in principe zonder pensioen kan, want de kans dat er niets meer is over een paar jaar wordt steeds groter. Mede veroorzaakt door het opkopen van zuid europese staatsschuld
Uw pensioen is wel eurovast, maar niet waarde vast
dat, 1500 miljard, zal dan ook wel een belangrijke reden zijn, dat het kabinet moet blijven zitten.
Meld je hieronder aan voor de nieuwsbrief van de Joop redactie die binnenkort van start gaat. Wekelijks ontvang je de beste artikelen, opinies en aanraders in je inbox.
Ze zijn een p vergeten: Wtpp
Wet toekomstige pensioen puinhoop.
Let maar op! Over 1 if 2 decennia hebben we een parlementaire enquête over de verdwenen pensioen miljarden.
Waarom wordt het stelsel aangepast ? 1.500 miljard euro om binnen te rijven en af te romen!
Oude stelsel had wel z'n gebreken, de betaler mag niks bepalen, maar beter dan wat er nu komt, veiliger.