Beide partijen schuldig in Dokkum?
• 23-11-2017
• leestijd 2 minuten
© cc-foto: John Zangas
Trump legde de schuld bij 'beide partijen' voor het geweld in Charlottesville, premier Rutte doet dat nu ook
Nadat jonge mannen van Project P demonstranten eigengerechtig de toegang tot Dokkum blokkeerden, door op de snelweg de bus met demonstranten af te snijden, verbood de burgemeester van Dongeradeel de ‘Zwarte Piet is racisme’ demonstratie. De burgemeester laat weten dat te vrezen dat er „ernstige wanordelijkheden” zouden plaatsvinden. Volgens haar was de veiligheid in het geding van zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet. Premier Rutte reageerde voor RTV Noord op de gebeurtenissen in Dokkum dat wat je niet wilt, is dat kinderen geconfronteerd worden met boze demonstranten.
De burgemeester wilde waarschijnlijk elk verder risico op geweld vermijden, maar geeft ongewild het bedreigde slachtoffer de schuld (blame the victim). De beelden van de wegblokkade laten boze jonge mannen zien die dreigende gebaren maken naar de bus. De demonstranten toonden geen gewelddadig gedrag. Zij werden wel onder politiebegeleiding naar Amsterdam geëscorteerd.
Als premier voor alle Nederlanders had Rutte beter elke schijn van partijdigheid kunnen vermijden in een discussie die Nederlanders zo erg verdeeld.
Na de vermoedelijke moord op een burger demonstrant door een extreem-rechtse activist in Charlottesville, legde president Trump de schuld voor de gewelddadigheden bij beide kampen: ook bij de aanwezige demonstranten tegen racisme en fascisten. ‘I think there is blame on both sides’ zei hij tijdens een persconferentie in de Trump Tower, tot ontsteltenis van de vele aanwezige pers.
In het NPO programma College Tour van afgelopen vrijdag werd publiciste Naomi Klein door Twan Huys bevraagd over de eerdere gebeurtenissen in Charlottesville. Aan Klein de vraag of dat zij gewelddadig activisme ten allen tijde uitsluit. Klein reageerde terecht dat in het geval van Charlottesville bij de feiten gebleven moest worden en dat de anti-racisme demonstranten geweldloze acties voerden tegen een bijeenkomst van racisten.
‘Sec’ genomen waren de mensen in de bus gewoon burgers die naar Dokkum kwamen om te demonstreren. Dit werd ze echter onmogelijk gemaakt door een groep jonge mannen, die een snelweg blokkeerden. De boze demonstranten in Dokkum waren niet ‘on both sides’. Een maatschappelijke discussie over racisme is niet bij stereo-typeringen van demonstranten gebaat, maar moet gevoerd worden op basis van de feiten.
Pieter schreef dit artikel op persoonlijke titel