Begrotingstekort nóg hoger, succes daar in het Catshuis
• 20-03-2012
• leestijd 2 minuten
Centraal Economisch Plan wijst uit: tekort loopt op tot 4,6 procent ... CPB-directeur: 'Het gaat slechts om een afrondingsverschil'
Het Centraal Planbureau (CPB) heeft bekend gemaakt dat het begrotingstekort volgend jaar nog iets hoger uitvalt dan een paar weken geleden voorspeld. Uit het Centraal Economisch Plan blijkt dat het tekort 4,6 procent zal zijn bij ongewijzigd beleid. In de conceptcijfers werd uitgegaan van 4,5 procent. Dat meldt NOS.
NOS schrijft over de vooruitzichten van de Nederlandse economie:
Zoals uit de voorlopige cijfers al bleek, denkt het CPB dat de economie dit jaar 0,75 procent krimpt. De jaren erna wordt licht herstel verwacht, volgend jaar voorziet het CPB een groei van 1,25 procent. Volgens het CPB presteert de Nederlandse economie de komende jaren matig door een combinatie van oplopende werkloosheid en lage consumptie.
Naast de eventuele aanpassingen van de begroting noemt het CPB de Europese schuldencrisis de grootste onzekere factor. Volgens het CPB is Europa de afgelopen maanden langs de rand van de financiële afgrond gegaan, maar lijkt de situatie nu stabieler. Maar het probleem van de zwakke Europese financiële sector is daarmee niet opgelost, zegt het CPB.
Volgens het Planbureau zal de economie pas in 2014 groter zijn dan in het eerste kwartaal van 2008. Een dergelijke periode van zes jaar, waarin per saldo de economie niet groeit, is sinds de Tweede Wereldoorlog in Nederland niet meer voorgekomen.
Update 11.00 uur
Coen Teulings, directeur van het CPB zegt in de
Volkskrant dat ‘geen bijzondere betekenis’ aan het iets hogere geraamde begrotingstekort gehecht moet worden. Het gaat volgens hem slechts om een afrondingsverschil. “De ramingen zijn heel erg onzeker”, aldus Teulings.