Aan de vooravond van de rechtszaak van Greenpeace tegen de Staat blijkt Femke Wiersma (BBB) niet in staat om nieuwe stikstofplannen te presenteren. De minister van Landbouw slaagde er maandag niet in om haar voorstellen door de ministerraad te loodsen. Haar stikstofplannen zijn “nog niet klaar voor verzending” was de conclusie.
Dinsdag begint een bodemprocedure van Greenpeace tegen de overheid. De milieuorganisatie wil zo afdwingen dat de overheid zich houdt aan de regels om de natuur te beschermen. Daarvoor moet de stikstofuitstoot omlaag.
Eerder dit jaar verloor Greenpeace nog een kortgeding tegen de Staat over de stikstofdepositie. Bij die gelegenheid concludeerde de rechter al wel dat het bestaande beleid “ernstig tekortschiet om de dreigende verdere verslechtering van de habitats op de Rode Lijst te voorkomen. Hiermee handelt de Staat mogelijk in strijd met het verslechteringsverbod van de Habitatrichtlijn.”
Omdat Wiersma sindsdien het bestaande stikstofbeleid overboord heeft gekieperd, lijkt Greenpeace bij de bodemprocedure een goede kans te maken. Tegen het advies van haar ambtenaren in haalde Wiersma in september een streep door het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG).
In een vertrouwelijk document noemen de ambtenaren het “aannemelijk” dat Greenpeace de zaak wint. Dat kan leiden “tot aanzienlijke sociaal-maatschappelijke en financiële consequenties omdat er dan naar verwachting binnen zeer korte tijd een hoge stikstofreductie moet worden gerealiseerd”.
Als de rechter Greenpeace in het gelijk stelt, moet de overheid boerderijen en fabrieken sluiten. Dat zijn dure maatregelen. Tijdens de formatie hebben de meesterstrategen van BBB het meeste geld dat was bedoeld om de stikstofuitstoot terug te dringen, weggegeven.