Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

BBB'er Femke Wiersma snijdt niet in de veel te grote veestapel, Frans Timmermans durft dat wel

  •  
16-09-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
6457 keer bekeken
  •  
ANP-312237761

Het is bekend dat de agro-industrie en haar reclame-icoon Van der Plas de afgelopen jaren hebben geprobeerd noodzakelijke maatregelen in hun sector te blokkeren en daarbij het bagatelliseren, het verkondigen van halve waarheden en hele leugens niet schuwden, evenmin intimidatie en geweld.

Ondanks de landbouwsubsidies uit Europa, vrijstelling landbouwgrond van onroerendezaakbelastingen, belastingbijdragen aan het Diergezondheidsfonds, de terugkeer van rode diesel en noem maar op. Die blokkade heeft de landelijke overheid jarenlang gegijzeld en als er voorzichtig een maatregeltje werd afgekondigd, kwam er altijd weer moord en brand geschreeuw over ‘de onzekerheid’ bij de boeren. Die de maatregeltjes natuurlijk al jaren konden zien aankomen, maar de boerenclubjes blijven nu eenmaal krampachtig vasthouden aan hun uiterst schadelijke intensieve veeteelt.

Jammer daarom dat veel media het frame volgden van BBB-minister Wiersma dat zij ‘flink in de veestapel gaat snijden’ en glunderend de reactie van haar partijleider registreerden: ‘Dan ben ik weg!’ Allemaal voor de bühne. Wiersma’s plannen zijn een afzwakking van het mestbeleid van haar voorganger Adema, dat al door de Raad van State was afgekeurd. Bovendien tuigt zij haar plannen op met zoveel uitzonderingen dat er niet meer overblijft dan de druppel op de gloeiende plaat. Een provocatie richting Brussel bovendien.

Kort daarvoor bood Frans Timmermans een tegengeluid. De leider van GroenLinks-PvdA stelde juist dat de intensieve veehouderij een te grote claim op onze ruimte legt en ons land gijzelt. 

Mits een gewenste drastische reductie van de intensieve veehouderij via circulair plaatsvindt, zijn er nog legio meer gunstige effecten dan die voor het ruimtegebruik en het opheffen van de patstelling over de stikstofuitstoot. Denk aan de boer die met minder koeien op zijn land geen kunstmest en krachtvoer nodig heeft, en bovendien zijn mest op het eigen perceel kan uitrijden. Waar nu mais groeit, kan graan worden verbouwd voor mensenvoer in plaats van veevoer. Goed voor de omgeving en diervriendelijk, dit alles, zeker als de megastallen verdwijnen (minder stank ook). 

Niet alleen bloeit de danig geplaagde natuur weer op, maar u ziet voortaan ook veel minder evasieven als bramen, brandnetels, grove dennen en Amerikaanse vogelkers in uw tuin en park. 

De gunstige effecten zijn nog veel breder. We sparen bijvoorbeeld de regenwouden als wij geen soja voor ons veevoer afnemen. Daarmee helpen wij niet alleen planten en dieren, maar ook inheemse culturen met hun eigen vruchten en medicijnen. Minder veevoerimport betekent ook minder trans-Atlantische schepen die zeer vervuilde olie gebruiken.

Circulaire landbouw leidt tot minder export, dus ook minder transport van vee, kunstmest, voeder, melk (-producten), vlees (-producten) en dierenmedicijnen. Denk aan al de vrachtwagens die overbodig worden. Tel ze maar eens, als u in de file staat en kijk ook even naar die lelijke distributiedozen langs de weg waarvan een deel eveneens overbodig wordt.

Dierenartsen die niet meer nodig zijn, kunnen omgeschoold helpen het groeiende tekort aan huisartsen te bestrijden. Een afgeleid voordeel is ook minder vervuiling door kunstmestfabrieken, die steken namelijk Tata naar de kroon. Veevoeder For Farmers en melk van Friesland Campina doen ook hun best. Produceren deze bedrijven minder, dan is er ook automatisch minder milieuvervuiling.

Kortom, met Timmermans’ voorstel valt een wereld te winnen. Maar niet voor de agro-industrie.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.