In de uitzending van Pauw op dinsdag 5 september hebben basisschoolleraren aangegeven dat de onderhandelingen van Lodewijk Asscher met de VVD hen alleen nog maar bozer hebben gemaakt. De leraren zijn ontevreden met het resultaat. Daarom zullen ze op vijf oktober een landelijke staking organiseren.
Thijs Roovers zat namens de groep P. O. In Actie aan tafel bij Pauw om de staking aan te kondigen. Rover noemt de toezeggingen van Rutte dat er een ‘inspanningsverplichting’ komt voor ‘een substantieel bedrag’ een mengelmoes van onduidelijkheden.
Door de PvdA werd er eerder een bedrag genoemd van 270 miljoen euro, maar hier is geen enkele toezegging over gedaan. Op de vraag of dit bedrag voldoende zou zijn, reageert Roovers simpel: ‘Dat gaat helemaal niets oplossen. Dat is een bosbrand blussen met een waterpistool.’
De actie die in juni is gevoerd, was volgens Roovers vooral bedoeld om de ouders te informeren en de publieke opinie met hen mee te krijgen. De actie was daarom ook vrij braaf, en duurde maar één uur. 95 procent van de basisscholen in Nederland deden echter wel mee aan de actie, wat aantoont dat er een grote draagkracht is voor de stakingen onder het hele primaire onderwijs. Volgens Rover is er ook veel steun onder de ouders van de basisschoolleerlingen.
P.O. In Actie strijd voor een fundamentele veranderingen voor leerkrachten in het primair onderwijs. Niet alleen in een verbetering van de salariëring, maar ook in een verlaging van de werkdruk. Om dit te kunnen bewerkstelligen is er volgens Roovers een bedrag nodig van 1.4 miljard. 900 miljoen zou hiervan naar salarissen gaan, en 500 miljoen naar werkdruk vermindering.
Dit laatste is nodig om plofklassen tegen te gaan, maar ook om ervoor te zorgen dat ondersteunend personeel dat eerst is wegbezuinigd – zoals conciërges en administratieve medewerkers – weer opnieuw aangenomen kunnen worden om te voorkomen dat di twerk ook nog op het bord van de leraren terecht komt.
Als dit bedrag niet voor het basisonderwijs gereserveerd zal worden, zullen op 5 oktober alle basisscholen van Nederland de hele dag dicht gaan.
Die plofklassen zijn er al. Klassen voor beginnende basisschool-leerlingen die nog veel individuele aandacht nodig hebben van 25 kinderen...hier vandaag...een gotspe..
Apart, de leraren gaan staken, maar wie treffen ze daarmee? Alleen de ouders van de schoolgaande kinderen! deze mogen weer of extra opvang betalen, of zelf opvang regelen of een vrije dag opnemen.
Dus om iets duidelijk te maken aan het kabinet, tref je de ouders?
In die honderd jaar heeft de vakbeweging nog niets anders geleerd dan de verkeerden treffen om haar doel te bereiken.
Kijkt u eens via Google hoe vaak de leraren in het verleden staakten.
Het was juist de door Rob Roy genoemde reden, die de leraren zelfs als ze keer op keer werden gepakt door de diverse kabinetten ervan weerhield te staken.
Ook is het in het belang van kinderen en hun opleiding dat er nu eindelijk iets substantieels (Asscher) bijkomt.
Dus door steeds maar weer al te brave acties te ondernemen zoals de vorige "staking" is er niets verbeterd en is de huidige situatie ontstaan.
Politiek Nederland denkt keer op keer die sullige idealisten die voor de klas willen staan te kunnen afschepen met een fooi, als dat al gebeurt.
Strooi wat verhaaltjes de wereld in over de werkgelegenheid en je lokt weer wat nieuwe slachtoffers de pabo in met werkgaranties.
Ondertussen holt het onderwijs al jaren achteruit!
@Grijsje63, laatste keer was in juni/juli 2017.
Waar het mij om gaat dat de vakbonden nooit verder zijn gekomen dan het straffen van mensen die niets met het conflict te maken hebben, Dan heb ik het over stakingen in het openbaar vervoer, stiptheidsacties, wegblokkades en noem maar op.
De niets met het conflict van doen hebbende zijn de slachtoffers.
Verzin eens iets anders. Maar dat is aan de vakbonden niet echt toe vertrouwd helaas.
Rob,
Éen dag staken, en jij ziet onoverkomelijke, onevenredige schade bij de ouders?
En trouwens, moeten die ouders dan niét getroffen worden door die staking ?
Natuurlijk wel. Zij vormen een groot deel van onze bevolking.
En zij zijn immers ook kiezers, die deze regering aan de macht hebben gebracht.
De bevolking is de hoogste macht in een democratie, weet je nog? En dus de eerst en laatst verantwoordelijke voor het doen en laten van de regering.
.
Rob,
http://www.digibron.nl/search/detail/ed8624dc67cd54ca0e7e50c0e708bb84/onderwijsstaking-te-zwaar-middel
1992 dus en dit keer wel de scholen dicht, vandaar de vraag naar de laatste staking en dit keer een echte.
Ik was erbij.
Beste Rob, in Europa gaan kinderen in de basisschoolleeftijd gemiddeld 775 uur per jaar naar school (OECD, 'Education at a Glance 2016', indicator D1.1).
Maar in Nederland brengen we onze kinderen voor maar liefst 920 uur naar de juf of meester toe! Elk Nederlands kind krijgt dus 145 uur EXTRA aan gratis onderwijs, en tegelijk gratis kinderopvang. Handig betaald uit de publieke pot, waaraan iedereen bijdraagt. Boffen voor die ouders dus!
Hoe redt Nederland dat, financieel? Door tegen een betrekkelijk laag salaris onze juffen en meesters in deze gratis kinderopvang te laten voorzien. Vergeleken met hun EU-collega's verzetten ze elk jaar ruim 170 uur méér werk, voor hetzelfde salaris. Hun uurloon ligt daardoor een stuk lager.
Dit nog afgezien van de overvolle klassen waarmee wij onze leerkrachten opzadelen. Voor iedereen die zijn ogen niet sluit voor de realiteit, en de cijfers, is het feit duidelijk: de productiviteit van de Nederlandse basisschoolleerkracht is extreem. En daar moet in het belang van de onderwijskwaliteit - dus in het belang van kinderen, én dus hun ouders - verbetering in komen.
Misschien is het nodig dat onze Nederlandse juffen en meesters eens één jaar hun taak zouden normaliseren naar EU-standaarden, dus dat ze na 775 uur onderwijs en kinderopvang de rest van het schooljaar staken voor betere arbeidsvoorwaarden. Dat zijn dan zo'n 20 stakingsdagen. Dan werken ze dat jaar dus nét zo hard als hun collega's in andere EU-landen. De volle klassen willen ze dan nog een jaartje op de koop toe nemen, aardig als ze zijn.
Misschien dat dan ook jij wat meer oog, en wat meer waardering krijgt voor hun werk. En voor hun inzet om verbetering aan te brengen in hun arbeidsvoorwaarden.
Of vind jij dat Nederlandse ouders er 'recht' op hebben dat de juf of meester elk jaar die 145 uur EXTRA voor niets blijft werken?
@Johann, ik zie staken als een zwaar verouderd middel waarbij alleen anderen worden "getroffen" een kwalijk soort van chantage: "wanneer je niet doet wat wij willen doe ik een ander iets aan"
De werkgevers tref je niet met stiptheid-acties op Schiphol door de Marechaussee.... alleen de passagiers! De overheid tref je niet met gesloten scholen... alleen de ouders, de grootste slachtoffers bij een wegblokkade door boeren zijn omstanders en hen die er niets mee te maken hebben.
En daarom vind ik het beschamend dat de vakbonden in die honderd jaar (plus) niet eens met iets anders komen, altijd weer die chantage....
@Rob Roy: juist de ouders mogen blij zijn met de staking. De koek is op, er zijn te weinig onderwijzers. Als je als vakman weinig overhoud, dan is de roeping zo weg. Dus je kan kiezen: of vakmensen een goed loon geven of pinda's betalen en verbaasd zijn dat je kinderen door apen les krijgen. Zonder staking komt dat geld er niet.
Jammer...... het gaat helemaal niet om het feit of de ouders het wel of niet eens zijn met meer geld voor de leraren of niet.
Zij hebben er niets over te zeggen in dit conflict.
Zij zijn geen partij!
Rob Roy zei: "Ouders zijn geen partij". Pardon???0
- Ouders en hun kinderen zijn de éérstbegunstigden van ons publieksgefinancierde onderwijs.
- Ouders betalen net als iedereen belastinggeld waarvan dat onderwijs wordt betaald.
- Ouders beslissen net als iedereen over de ambtenaren die namens ons over financiering en onderwijskwaliteit beslissen.
- Ouders zijn medebewakers van de onderwijskwaliteit die hun kinderen ontvangen; als (geprivatiseerde!) schoolbesturen ondermaatse kwaliteit leveren, zijn ouders de eersten die aan de bel moeten trekken; en dat valt niet af te schuiven op 'de inspectie' want die inspecteert slechts marginaal.
Kortom: de ouders zijn wis en waarachtig wel partij. En een belangrijke partij ook nog. Ze betalen, ze bepalen, ze zijn begunstigde, en er wordt op gerekend dat zij een oog in het zeil houden t.a.v. de kwaliteit.
Alle andere 'spelers' die intermediëren (politici, ambtenaren, schoolbesturen) verschuilen zich achter het 'publieke belang' dat zij zeggen te dienen. Juist ouders vertegenwoordigen dat 'publieke belang' als geen ander. Mede namens hun kind.
Minoes en tuin, wat een onzin! Ik ben als ouder beslist solidair met de leraren, daar gaat het helemaal niet over.
Ik vind de manier van actie voeren zo ontzettend achterhaald.
Waarom moeten ouders een vrije dag opnemen of extra betalen voor opvang?
Dat heeft niets met solidariteit te maken want de ouders hebben daar geen vrije keuze in.
Ik gun iedereen een goed salaris en perfecte CAO maar waarom moeten er mensen die er helemaal niets mee te maken hebben overlast van hebben?
Rob Roy schreef: "Waarom moeten er mensen die er helemaal niets mee te maken hebben overlast van hebben?"
Je schijnt het echt - of zogenaamd - niet te snappen, he?
Het is juist DE BEDOELING van een staking dat het algemene publiek er last van heeft. Zo is het ook DE BEDOELING van een staking in het onderwijs dat de betrokkenen - dus ook leerlingen en ouders - er last van hebben.
Als vuilnismannen staken voor een betere cao, heeft iedereen daar last van, want ze laten onze vuilniszakken op straat staan.
Als treinmachinisten staken, heeft iedereen daar last van, in het bijzonder de mensen die met de trein moeten reizen, bijvoorbeeld naar hun werk.
Als vrachtwagenchauffeurs staken, heeft iedereen daar last die op z'n spullen zit te wachten.
Staken als middel om je zin te krijgen DRIJFT OP het feit dat het algemene publiek daar last van heeft. Jij kunt dat vervelend vinden, als vuilniszakkenbuitenzetter die met de trein wil reizen, maar SO BE IT.
De leraren die straks staken doen dus iets doodnormaals. Als jij dat accepteert van vuilnismannen, treinmachinisten en vrachtchauffeurs, heb je dat ook te accepteren van leraren.
Natuurlijk is het niet het algemene publiek dat hier iets aan kan of moet doen. Dat zijn de boven ons gestelden: lui die gaan over de betaling en andere arbeidsvoorwaarden van vuilnismannen, treinmachinisten, vrachtchauffeurs en leraren. De bedoeling van een staking is dat de boven ons gestelden zoveel druk ervaren vanuit de samenleving, dat ze eerder geneigd zijn in de onderhandelingen toe te geven.
In het verleden heeft menig staking inderdaad dat effect gesorteerd. Wees blij dat je al een tijd gevrijwaard bent van zulke stakingsacties. Een staking is ook - gelukkig - niet het eerste middel waar werknemers naar grijpen. Pas als onderhandelingen geen effect hebben - zoals in het onderwijs - is een staking alleszins moreel gelegitimeerd.
Ik raad je aan gewoon flink te duimen voor onze leraren. Dat die eventuele staking maar snel voorbij mag zjin. In het belang van de - en ja, ook jouw - kinderen.
De uitruil van sociale betrokkenheid en roeping tegen een fatsoenlijk honorarium, omdat de voldoening een deel van de beloning zou zijn in het onderwijs en de zorg, hebben al jaren tot uitbuiting geleid.
Vóór de crisis was er meer dan 30 jaar de buikriem van Onno Ruding, de polder van Kok en de VOC-mentaliteit van Balkenende, die de hand op de knip hielden met immer voortdurende bezuinigingen. Toen kwam de crisis en moest iedereen een stapje terug doen, maar nu is het moment voor enig herstel toch ècht aangebroken.
Nu of nooit kunnen we laten zien dat we geloven in educatie en de toekomst van komende generaties.
CAO Primair Onderwijs: startsalaris in jaar 1 max. €39.348, in jaar 15 max. €66.084 (1).
CAO Banken : startsalaris in jaar 1 max. €78.605, in jaar 12 max. €112.003, excl. 20% bonus (2).
Nee hoor mensen, inkomensverschillen in Nederland zijn klein, zeggen spindoctoren van bankiersblaadje Elsevier (3), en vooral tussen mannen en vrouwen aanwezig. Laten we ons dus vooral over laatste heel erg druk maken.
1. https://www.poraad.nl/themas/werkgeverszaken/cao-po/geldende-cao-po-2016-2017
2. https://www.caobanken.nl/nl/cao-banken/hoofdstuk-6-functie-en-belonen/6-9-bruto-minimum-jeugd-loon
3. http://www.elsevierweekblad.nl/economie/news/2013/10/inkomensverschillen-nog-steeds-klein-nederland-in-top-5-eu-1394445W/
Het maximale salaris voor een leraar basisonderwijs is absoluut geen 66000 euro bruto, dan moet je directeur worden. Voor een leerkracht in de LA-schaal (ca 60% van allen) is het maximum 47174 euro bruto. Voor gespecialiseerde krachten ( Intern begeleiders bijv.) is er de LB of LC-schaal en dan komt er een paar duizend euro bij.
Je hebt je eerste bron verkeerd gelezen. Zie bijlage A2, 'Carrièrepatronen leraren' (p. 386).
Verreweg de meeste leerkrachten op basisscholen zitten in lerarenschaal LA. Daarvan bedraagt het startsalaris € 2.346 bruto per maand (is € 30,404 per jaar incl. vakantietoeslag). Na 15 jaar loopt dat op tot maximaal € 3.355 bruto per maand (€ 43.480 incl. vakantietoeslag).
Dat is DIK onder het normjaarsalaris dat voor andere hbo-opgeleiden geldt.
En daar moet de afbetaling van de (rentedragende) studieschuld dan nog van af, die niet minder is dan bij andere hbo-opleidingen, en die sinds de afschaffing van de basisbeurs fors hoger is geworden.
Kortom, een kersverse hbo-opgeleide, full-time werkende nieuwe juf of meester in het basisonderwijs houdt de eerste vijf jaar van zijn/haar carrière maandelijks netto 1400 tot 1600 euro over. ALS hij/zij full-time werkt, wat een deel van hen niet lukt, vanwege de hoge werkdruk.
Heus, er is een reden waarom een groot deel van de jonge, getalenteerde, bevoegde leerkrachten binnen vijf jaar de brui geeft aan het leraarschap, en een baan met een beter salaris zoekt, minder werkdruk, en een hogere maatschappelijke waardering.
Beste Hank Rearden, ik vind het jammer dat je, na het publiekelijk verspreiden van onjuiste informatie, het kennelijk niet nodig vindt om de onjuistheid daarvan toe te geven. Laat staan inhoudelijk te reageren op de correcte informatie die anderen intussen geboden hebben.
Dat brengt de discussie (waaraan je wilde bijdragen) niet verder.
Iedereen vergist zich wel eens. Het is behoorlijk om dat toe te geven, en de discussie daarmee vooruit te helpen.
Basisschoolleraren willen nog steeds de olifant in de kamer niet zien. Ook wel logisch want die olifant zijn ze zelf.
80% van de leraren in het basisonderwijs werkt in deeltijd. Heel inefficiënt en duur.
De oplossing is simpel, het gaat hier steeds om voltijdbanen die voor het gerief van tweeverdienersgezinnen die maximaal willen profiteren van de truttensubsidie in stukken worden gehakt.
Zet een premie op voltijds werken in plaats van op deeltijdtrutten.
Met meer voltijds werken, zeg 80% i.p.v. zoals nu 20% verdwijnt de werkdruk door hogere efficiency als sneeuw voor de zon, lagere kosten kunnen omgezet in een hoger bruto salaris.
1,4 miljard naar één categorie onderwijsgevenden die klagen over werkdruk en lage salarissen, is dat niet een tikje overspannen verwend? Werk moet primair dus leuk en ontspannend zijn en moet minstens zo veel opleveren als bij de buren waar het gazon geschoren is en groen. Als gezegd wordt dat die opstelling zo goed is voor de kindertjes, dan kan dat misleidend genoemd worden. Uiteraard hebben we hier te maken met een generatie die klagend egocentrisme met de moedermelk is ingegeven, het zat er aan te komen. Maar lichtjes bevreemdend is het toch wel.
Ik geef ze groot gelijk. Onze overheid neemt geen enkele burger serieus tot ze terug vechten. Dan gaan ze het namelijk voelen in de kas en dan kan alles
900m extra voor salarisverhoging, toe maar. Dat is zo'n 25% salarisverhoging voor de ca 120.000 onderwijzers in het P.O., schat ik in. Ik vind het trouwens helemaal niet zo raar dat een leraar op het voortgezet onderwijs meer verdient dan een leraar in het primair onderwijs. Het lijkt mij dat de te onderrichten lesstof meer van een leraar verlangt. Bovendien is het in bedwang houden van 30 puberale hormoonbommen op een gemiddelde ROC een stuk lastiger dan 30 8-jarigen op de basisschool.
Dat er geld bij moet, lijkt me evident. 8 jaar op de nullijn is te lang. Ik vraag me wel af of er veel draagvlak in de samenleving is voor die 1,4mrd die er geeist wordt. Die moet ook weer ergens vandaan komen. Uit de ouderen- of gezondheidszorg? De uitkeringen wellicht?
Als ze op die basisscholen nu eens beginnen met het afschaffen van die peperdure wachtgeldregeling, dan is de eerste 250m aan salarisruimte al gevonden.
Lubbers had de leraren ook tien jaar op de nul in het verleden.
Het is keer op keer hetzelfde verhaal.
Lubbers maakte het verdedigbaar door te wijzen op de indertijd gunstige secundaire arbeidsvoorwaarden. Het argument indertijd, we vragen dit offer om de economie te laten groeien.....
Een generatie verder zijn die arbeidsvoorwaarden gelijkgetrokken , is de economie meermalen gered en is er nooit gecompenseerd naar de leraren toe......
@grijsje
Ik baseerde dit op onderstaand redelijk recent artikel:
https://www.ad.nl/binnenland/werkloze-leraren-kosten-basisscholen-miljoenen~a6f58fae/
De wachtgeldregeling is blijkbaar vervangen door regeling Bovenwettelijke WW-uitkeringen:
https://www.wwplus.nl/primair-en-voortgezet-onderwijs/bovenwettelijke-ww/uitleg-regeling
Toen ik langdurig ziek was is mij die regeling niet aangeboden en ik liet mij bijstaan door een advocaat. Vandaar, dat ik met vervroegd pensieon ben gegaan.
Dus die wachtgeldregeling die mogelijk kan worden toegekend is niet voor iedereen van toepassing.
Men kan zich ook afvragen waarom er zoveel leraren in die toestand zijn beland. Een aanwijzing: werkdruk.
Hoewel ik sympathiek sta tegenover dit lerarenprotest zie ik dat ook andere partijen 'geld erbij' willen.
Er is vandaag ook een artikel geplaatst op Joop;
" Overheidsbeleid funest voor zorginstellingen "
Bijna de helft van de verpleeghuizen en thuiszorgorganisaties lijdt verlies
En dat zal zeker voor een groot deel kloppen.
De meeste mensen zijn er vermoedelijk ook voor dat er meer geld naar politie en defensie gaat.
Alleen vraag ik me af waar al dat geld vandaan zal moeten komen. Het komend kabinet zal echt zijn hand niet gaan ophouden bij grote bedrijven, postbusfirma's gaan aanpakken etc. Maar iets of iemand zal dat geld moeten gaan ophoesten. Het klootjesvolk is er weer goed voor...
Het zou me helemaal niet verbazen als er voor onderwijs een soort beprijzing gaat komen. Goede scholen, met voldoende personeel; ke-tjing. Ouders wilt u even een bedrag x bijdragen. U wilt niet, u kunt niet? Ach, we hebben nog wel een armenschool voor u. Werkte een tot anderhalve eeuw geleden ook goed. En is gratis. 50 leerlingen en in een klas ging toen ook goed.
Voortgezet onderwijs? Idem. Ach de straat moet ook geveegd. Mooi klusje voor een 12 jarige die niet door kan leren omdat zijn ouders het geld niet hebben. Werkte destijds ook goed.
Een aanmerkelijk hogere collegegelden zorgen ervoor dat hoger onderwijs weer alleen wordt gegeven aan hen voor wie het bedoeld was, namelijk de hogere klassen.
Wilt u aangifte doen van diefstal?; kost u €100.-. Oh, u wilt het ook onderzocht hebben? Dat is €345,- meer.
Meer geld voor defensie?; de oplossing is simpel. We voeren de dienstplicht opnieuw in, of beter gezegd de opkomstplicht want de dienstplicht is slechts opgeschort. 24 maanden voor een grijpstuiver soldaatje spelen voor de nodige lichtingen. Moet je eens kijken wat dat aan salariskosten scheelt. Kan je toch mooi een paar tanks, onderzeeërs, of F-35's van kopen.
Kost+inwoning en een vierwekelijks treinretourtje half geld naar huis zal toch allicht goedkoper zijn dat het betalen van al die beroepsmilitairen. 1)
En wat kost 'schokbeton' nu helemaal? 2)
En van valappels kan je best hete bliksem maken.
En zei je opa vroeger niet dat hij groot en sterk was geworden van brood met schapenvet.
En je doet iets terug voor de maatschappij. Buma is al om! Toch?
En wat ik voor de zorg in petto heb ga ik maar niet hier melden, want wat ik nu ironisch bedoel kan zomaar bewaarheid worden. Het zou me echt niet verbazen, werkelijk niet....
Lees 'Illinois Nazis' van Rob van Kan (Elders op ons forum) er maar eens op na.
1) Mijn achterbuurman is Lt. bij de mariniers (of iets soortgelijks). Ik zou met liefde zijn salaris willen opstrijken. [maar ja,wel een rondje Uruzgan gedaan. Dat is dan wel weer link ]
2) Stamppot bruine bonen, aardappels en spekvet, al zullen er regionale variaties zijn.
De overheid kan makkelijk de staatsschuld verhogen. Sterker nog, dat zou ze móeten doen!
https://www.nrc.nl/nieuws/2016/03/16/japan-leert-ons-les-over-verhoging-staatschuld-1598608-a861852
Grappig: een bijdehandje aan tafel begint over leraren die het verschil tussen als en dan niet eens kennen. En prompt begint Pauw als en dan met elkaar te verwisselen.