© Foto: Generation Grundeinkommen https://flic.kr/p/H9RWeH
Wanneer je met vijfhonderd miljoen mensen in een fort woont, moet iedereen genoeg te eten en te drinken hebben, anders wordt het ongezellig.
Om een visioen te krijgen over de toekomst van West-Europa, vloog ik naar de Zwitserse bergen. Voor het gehele proces trok ik, inclusief heen- en terugreis, tien dagen uit. Merkwaardig genoeg overviel het visioen mij op dag twee, waardoor ik nu een heleboel tijd te doden heb.
Deze woorden schrijf ik op 31 augustus 2022, in een dorp vlakbij de Italiaanse grens. In lotushouding op het logeerbed gezeten, staarde ik vanmorgen onwillekeurig naar mijn enige meegebrachte koffer. ‘Inderdaad, een black box is het, die toekomst van Europa, net als mijn koffer’, mijmerde ik.
Op dat moment werd de koffer, een eenvoudig, zwart exemplaar dat ik voor tien euro bij Action kocht, mijn hele wereld. Er was geen sprake van hallucinatie, wel van wat ADHD’ers doorgaans ‘hyperfocus’ noemen. Militant, gepantserd scheen het voorwerp mij plotseling toe. Een fort.
Natuurlijk, ‘Fort Europa’, hoe kan het ook anders?, zuchtte ik inwendig. Ook wist ik plotseling zeker dat er een basisinkomen komt. Wanneer je met vijfhonderd miljoen mensen in een fort woont, moet iedereen genoeg te eten en te drinken hebben, anders wordt het ongezellig.
Maar wacht, schetste ik dit scenario niet vorige week in een column? Slenterend door Berlijn had ik, naar aanleiding van een advertentie van een basisinkomen-actiegroep, exact dezelfde voorstelling gehad. Toch voelde het, door het licht dat het visioen op de huidige gebeurtenissen scheen, in Zwitserland anders.
“Corona is just an appetizer”, grijnsde een vriend in de chaotische maart-dagen van 2020, kort na de aankondiging van de eerste lockdown. Ik deelde zijn visie, je merkte gewoon dat mensen zich als lemmingen in een ravijn wilden storten. Tweeënhalf jaar later zitten we met Oekraïne, torenhoge inflatie en een energiecrisis.
Dan het goede nieuws: op basis van al deze ontwrichting zullen regeringen, teneinde de sociale onrust in te dammen, uiteindelijk het basisinkomen invoeren.