Bonussen werken averechts, blijkt uit afzonderlijke onderzoeken van de Vrije Universiteit en Erasmus Universiteit, en hebben bijgedragen aan crisis
Bonussen voor bankiers werken averechts. Ze belonen namelijk verkeerd gedrag. Dat concludeert organisatiepsycholoog Kilian Wawoe van de Vrije Universiteit. Voor zijn promotie-onderzoek ondervroeg hij 1500 medewerkers van banken in binnen- en buitenland.
Bankiers worden afgerekend op vooraf gestelde doelen en dat werkt averechts, zo blijkt uit het onderzoek van de VU-promovendus. Dat meldt De Pers maandag.
Er kunnen zich iedere week ongeplande gebeurtenissen voordoen: de crisis in Griekenland, het omvallen van de DSB Bank. Als dat gebeurt, zou een manager zijn planning moeten wijzigen. Dat gebeurde niet”, aldus Wawoe.
Het heeft volgens hem ook bijgedragen aan de financiële crisis. Ondervraagde leidinggevenden zeiden ook bonussen te geven wanneer ze achteraf niet tevreden waren over een medewerker. In februari publiceerde de Erasmus Universiteit een eigen onderzoek waaruit blijkt dat de noodzaak voor bonussen een ‘door bankiers zelfgecreëerde mythe’ is. Hoewel topbankiers bonussen accepteren als middel om toptalent in huis te halen, blijkt uit het onderzoek van de Erasmus Universiteit dat ze persoonlijk liever zaken zouden doen met een bankier die het belang van de klant voorop stelt.