Het idyllische Bali dat we kennen van de prachtige stranden, mooie natuur en het lekkere eten kent ook een andere kant. ‘Waar Bali een paradijs is voor de vakantieganger, blijkt het een hel voor wilde dieren in gevangenschap’, schrijven medewerkers van dierenwelzijnsorganisatie World Animal Protection (WAP) na uitgebreid undercoveronderzoek.
‘We hebben vaker onderzoek gedaan naar dierenwelzijn in de toeristische sector, maar de misstanden op Bali zijn ongekend. In andere landen was er altijd wel een plek met entertainment waar het dierenwelzijn redelijk of goed was. In Thailand bijvoorbeeld kunnen we nog zeggen: ga naar die plaats en zeker niet naar die plek. Maar op Bali is er niet één,’ zegt Karin Bilo van de organisatie met Nederlandse wortels. Het WAP wereldwijd actief.
De dierenwelzijnorganisatie wist 26 parken undercover te onderzoeken in Bali, Lombok en Gili Trawangan. In totaal ging het om ongeveer 1.500 dieren in gevangenschap, die aan het werk werden gezet voor circussen, olifantenritten, zwempartijen met dolfijnen en net maken van selfies met apen. Bij de dolfijnen werden afgevijlde tanden aangetroffen. Om de wil van olifanten te ‘breken’ wordt de vriendelijke reuzen zo min mogelijk beweging gegund en krijgen ze veel pijn te verduren, om ze volkomen murw aan toeristen voor te leiden.
‘Geen enkel park met olifanten, tijgers, dolfijnen en civetkatten voldoet ook maar aan de laagst mogelijke dierenwelzijnseisen’, schrijven de onderzoekers. Dierenwelzijn in toeristengebieden is al langer omstreden. In de documentaire Blackfish is te zien hoe de levensomstandigheden van orca’s zijn in Seaworld: