Voor het eerst in de geschiedenis moet Artsen zonder Grenzen medische hulp verlenen in Nederland. De situatie in Ter Apel is inmiddels vergelijkbaar met de omstandigheden in het Griekse vluchtelingenkamp Moria, stelt de hulporganisatie.
Vorige week vrijdag namen medewerkers van Artsen zonder Grenzen al poolshoogte in Ter Apel. De NOS schrijft: “Het team sprak mensen die zich al een week niet hadden kunnen wassen. Sommigen hadden door het gebrek aan hygiëne een huidziekte opgelopen. De laatste dagen brengen honderden mensen de nacht door in de buitenlucht, ongeacht de weersomstandigheden. "Onder hen zwangere vrouwen, kinderen en mensen met chronische ziekten, zoals diabetes."”
Er wordt al maanden aan de bel getrokken over de slechte omstandigheden in Ter Apel. Zo noemde de Groningse burgemeester Koen Schuiling Ter Apel in april al “ons eigen Lampedusa”. Hij constateerde dat kinderen tussen het afval speelden en dat de sanitaire voorzieningen op festivalterreinen “oneindig beter” zijn.
Deze week slapen er nacht na nacht 700 asielzoekers in de buitenlucht. Sommige chronisch zieken hebben onvoldoende medicijnen. Eerder deze week overleed een drie maanden oude vluchtelingenbaby in een sporthal die als noodopvang wordt gebruikt.