Het Centraal Planbureau (CPB) waarschuwt dat de armoede in Nederland toe gaat nemen als het demissionaire kabinet geen maatregelen neemt. Bijna een miljoen Nederlanders leeft al in armoede:
De overheid nam vorig jaar tijdelijke maatregelen om de gevolgen van de gestegen energieprijzen te dempen, vooral voor huishoudens met lage inkomens. Een gedeelte van die maatregelen stopt na dit jaar. Zonder nieuw beleid loopt de armoede op van 4,8% van de bevolking dit jaar tot 5,7% in 2024. Onder kinderen stijgt het percentage dat in armoede leeft van 6,2% naar 7,0%.
De inflatie zorgt voor problemen maar die kunnen onder de rest van de bevolking onder meer opgevangen worden door het stijgen van de lonen:
Onder druk van de aanhoudende hoge inflatie daalt de mediane koopkracht dit jaar met 1,1%, om volgend jaar te stijgen met 1,9%. Over de periode 2022-2024 daalt de mediane koopkracht met 1,6%. Herstel van koopkracht zet in dankzij de krappe arbeidsmarkt, waardoor de lonen meer stijgen dan in eerdere jaren.
Maar het CPB waarschuwt óók voor het oplopende begrotingstekort, dat „door stijgende overheidsuitgaven aan onder andere rente, klimaat en zorg” kan leiden tot een „sterke verslechtering van de overheidsfinanciën op de middellange termijn”. Bij ongewijzigd beleid loopt het overheidstekort op van 2,4% in 2024 tot 3,9%, aldus het CPB.
Uit het Global Wealth Report van Credit Suisse bleek eerder deze week dat Nederland is gezakt op de index van rijkste landen. België prijkt nu op nummer 1 voor wat betreft het gemiddeld vermogen per burger. Nederland is uit de top 10 gevallen naar de 11e plaats.
Economie en stijgende armoede zouden voor de verkiezingen van november de belangrijkste thema's moeten zijn maar de VVD en andere rechtse partijen lijken er op uit alles op alles te zetten om migratie weer tot het hoofdthema te maken.