De positie van Nederlanders met een beperking is de afgelopen jaren verslechterd. Dat blijkt uit een rapport dat dinsdag wordt aangeboden aan het VN-Mensenrechtencomité in Genève. Zo leefde tien jaar geleden 19,5 procent van de mensen met een beperking in armoede, en was dat in 2016 opgelopen naar 24,6 procent. Dat meldt dagblad Trouw.
De overheid doet onvoldoende om mensen met een beperking te helpen met werk, inkomen en onderwijs. De opstellers van het rapport kraken harde noten over de wijze waarop Nederland omgaat met gehandicapten, schrijft Trouw.
"Het aantal kinderen dat vanwege hun beperking uitgesloten is van het schoolsysteem groeide van 3317 in 2011 naar 5576 in 2018. En de Participatiewet, die ervoor moet zorgen dat mensen met een beperking een baan vinden in een regulier bedrijf, heeft niet gewerkt. Zelfs in tijden van personeelstekorten neemt de werkloosheid onder mensen met een beperking toe. Ook zien de onderzoekers een tekort aan betaalbare aangepaste woningen. "
De conclusies van de onderzoekers zijn extra pijnlijk, omdat Nederland in 2016 het VN-gehandicaptenverdrag ratificeerde. Dit verdrag draagt de Nederlandse overheid op om zich in te spannen om de zelfstandigheid van gehandicapten te bevorderen. In de praktijk heeft de decentralisatie van de zorg precies het tegenovergestelde effect gehad.