In grote slachterijen werken vooral veel Polen op tijdelijke basis. Als ze een ongeluk krijgen, komen zij niet in de ziektewet
De vleessector behoort tot de top-10 van sectoren waar het niet in orde is en waar veel ongelukken gebeuren. Dat constateert de Arbeidsinspectie. Na controles bij ruim 250 bedrijven blijkt bij meer dan de helft dat ze veiligheid niet op orde is.
Nieuwsuur sprak diverse medewerkers die werkzaam zijn op de slachtvloer. Ze wilden anoniem blijven uit angst voor represailles van hun werkgever, maar onthulde gevaarlijke situaties waarna hun leidinggevenden geen maatregelen troffen.
Een medewerker is gevallen door de gladde vloer, die heeft daardoor op meerdere plaatsen de schouder gebroken, maar aan de vloer gebeurt niets.” Een ander vertelt: “De lucht in de slachthal is niet goed, maar die code rood wordt intern gehouden en de vervuiling ook. Er zijn recent twee medewerkers met hun vingers zodanig bekneld geraakt tussen de aanvoerband, dat de dokter eraan te pas moest komen.
Grote vleeswerkingsbedrijven hebben veel buitenlandse medewerkers in dienst. Ze lopen net als hun Nederlandse collega’s risico op een ongeluk, maar wanneer dit gebeurt belanden ze niet in de ziektewet omdat ze in tijdelijke dienst zijn. FNV vakbondsbestuurder John Klijn zegt in Nieuwsuur dat het vooral om Polen gaat. “Als een Pool zich snijdt, komt hij niet in de ziektewet, maar verdwijnt hij naar Polen. En wordt gewoon weer een nieuwe Pool aangenomen.”
Volgens Klijn ontstaan de ongelukken voornamelijk door het tempo waarin de vleesverwerkers moeten werken. De Arbeidsinspectie vond ook onveilige machines en situaties waarbij werknemers te dicht op elkaar met vlijmscherpe messen werken. Het afgelopen jaar overleden 2 mensen. In acht gevallen moest de inspectie de bedrijfsvoering stilleggen vanwege een onveilige situatie en gemiddeld 35 keer registreerde zij ernstige ongevallen.