Anti-Brexit-partijen sluiten verkiezingspact, Labour doet niet mee
• 07-11-2019
• leestijd 2 minuten
© cc-foto: Ulrike Leone
De Liberal Democrats, de Groenen en Plaid Cymru hebben afspraken gemaakt om hun kansen op zetels bij de verkiezingen van 12 december te vergroten. Dat meldt de
BBC.
In zestig kiesdistricten in Engeland en Wales schuift maar een van de drie partijen een kandidaat naar voren. Door uit elkaars vaarwater te blijven, willen de partijen ervoor zorgen dat de anti-Brexit-stem niet over verschillende partijen wordt verdeeld.
Eerder dit jaar boekten de drie partijen al succes met een vergelijkbare afspraak bij de tussentijdse verkiezing in Brecon and Radnorshire. De Groenen en Plaid Cymru besloten daar niet mee te doen, om Jane Dodds van de Lib Dems zoveel mogelijk kans te geven. Zij versloeg uiteindelijk de Conservatief Chris Davies.
In het Britse kiessysteem wordt uit elk kiesdistrict de kandidaat met de meeste stemmen afgevaardigd naar het Lagerhuis. Dit first-past-the-post-systeem kan ertoe leiden dat een Brexit-kandidaat wint, terwijl de meerderheid van de stemmers een anti-Brexit-kandidaat steunt. Het omgekeerde kan overigens ook gebeuren: als brexiteers hun stemmen verdelen over de Conservatieven en de Brexit-partij, en de kandidaat van (bijvoorbeeld) de Lib Dems daardoor de meeste stemmen krijgt.
In Wales doen de Lib Dems en de Groenen niet mee in zeven kiesdistricten in de hoop dat de Plaid Cymru-kandidaten daardoor kunnen winnen. In Engeland doen de Groenen niet mee in 39 districten om de Lib Dems een betere kans te geven. Ook zijn er negen Engelse districten waar de Lib Dems niet meedoen, om zo de Groenen te helpen.
Vorige week drong Nigel Farage, leider van de Brexit-partij, er bij Boris Johnson op aan om een vergelijkbaar verkiezingspact te sluiten, maar dat wees de premier van de hand. Ook Labour-leider Jeremy Corbyn wil niet in zee met andere partijen.
Kiezers besluiten vaak zelf om op de meest kansrijke kandidaat in een district te stemmen – ook al is dat niet hun favoriete kandidaat. Zo viel de verkiezingsnederlaag voor de Conservatieven
in 1997 extra groot uit, omdat aanhangers van Labour en de Lib Dems in verschillende kiesdistricten tactisch stemden om van gehate Tory-politici af te komen.