Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Animatiefilms Disney ongezond voor jonge kinderen'

  •  
08-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1233 keer bekeken
  •  
SNOW_WHITE_DISNEY
Hoewel de animatiefilms van Walt Disney Pictures al decennialang gemeengoed zijn, is dat bepaald niet vanzelfsprekend. Uit onderzoek van Victoria Cann, verbonden aan de universiteit van East Anglia, blijkt dat de films kinderen opzadelen met discutabele denkbeelden. “Belle en het Beest is een klassiek geval van het stockholmsyndroom”. stelt Cann. Het stockholmsyndroom treedt op als een gegijzelde sympathie krijgt voor de gijzelnemer. Cann legt uit waarom de film dit uitstraalt:
"Het Beest staat de hele film op het punt geweld te gebruiken. En het verhaal geeft de indruk dat een vrouw een gewelddadige partner kan veranderen, als ze maar lang genoeg volhoudt. Op het einde van de film verandert het beest in een blonde blanke man en lijkt het alsof ze nog lang en gelukkig zullen leven, want hij kan onmogelijk bedreigend of kwaad zijn."
Sneeuwwitje, Doornroosje en de Leeuwenkoning kunnen leiden tot een ongezond zelfbeeld of zelfs huiselijk geweld, stelt Cann. In zowel Sneeuwwitje als Doornroosje wordt een vrouw gekust terwijl ze ligt te slapen. Bovendien zou de zeer smalle taille van het hoofdpersonage uit Doornroosje tot anorexia kunnen aanzetten. Aladdin, de animatiefilm die uitkwam in 1992, is zelfs ronduit racistisch, stelt Cann. “Alle goede personages zijn wit, onder wie zelfs Aladdin, terwijl alle slechteriken zwart zijn. Ook bij De Leeuwenkoning wordt dezelfde techniek gebruikt: de kwaadaardige Scar is veel donkerder dan de rest van de personages.” In recentere films als Frozen zijn volgens Cann al minder vooroordelen en meer positieve waarden terug te vinden.
Cc-foto: Walt Disney
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.