Android telefoons stelen je privé-gegevens
• 05-03-2012
• leestijd 1 minuten
Sms-jes, foto's, locaties, niets is veilig voor spionerende apps ... Eurocommissaris Viviane Reding: Apps maken zich schuldig aan illegale praktijken
Smartphones gaan met de privé-gegevens van gebruikers om alsof het gratis handelswaar betreft. Zonder toestemming van de eigenaar worden adresboeken gekopieerd of toegang verkregen tot foto’s.
“Ze weten waarschijnlijk meer van jou dan je vrouw weet,” zegt Eurocommissaris voor Justitie Viviane Reding tegen de verslaggever van de Britse zender Channel 4 dat de privacy-diefstal ontdekte.
Bij Android-toestellen moeten gebruikers toestemming geven aan apps die gegevens willen lezen. Wat echter niet vermeld wordt is dat die toestemming daarmee ook automatisch verleend wordt aan adverteerders. Beveiligings-experts die op verzoek van Channel 4 onderzoek deden naar de populairste Android-apps achterhaalden dat adverteerders zo bijvoorbeeld toegang krijgen tot de agenda’s van gebruikers. Android, een systeem ontworpen door Google, wordt onder meer gebruikt op toestellen van Samsung, HTC, LG en Sony.
Channel 4 gaf opdracht tot het ontwerpen van een onschuldig ogende app en bleek zo in staat toegang te krijgen tot bijvoorbeeld sms-berichten en locatiegegevens van de nietsvermoedende gebruiker. Volgens Viviane Reding, vice-voorzitter van de Europese Commissie, zijn de praktijken in strijd met de wet en dus illegaal. Apps op de Android worden niet vooraf gescreend en direct aan klanten aangeboden die niet over de mogelijkheid beschikken de toepassingen te controleren. Wat Reding aan de misstand wil gaan doen, is nog niet duidelijk.