De Nationale Dodenherdenking op de Dam wordt deze eeuw omgeven door – soms zeer vergaande – beveiligingsmaatregelen. Er worden rondom het plein blokkades opgeworpen, buurtbewoners krijgen een terras- en balkonverbod opgelegd en in sommige jaren liggen er zichtbare sluipschutters op omliggende daken.
Dit jaar beperkt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema het aantal mensen op de Dam. In plaats van de gebruikelijke 20.000 aanwezigen mogen er nu maximaal 10.000 mensen aanwezig zijn.
Om een en ander in goede banen te leiden, heeft de gemeente een website geopend waar mensen zich kunnen aanmelden. Met het reserveringssysteem wil de gemeente ervoor zorgen dat “kwetsbare mensen” en bezoekers van buiten de stad ook aanwezig kunnen zijn, schrijft de NOS.
De inperking van het aantal bezoekers is ingegeven door de vrees dat demonstranten actie zullen voeren tijdens de herdenking. Verstoringen van de plechtigheid zijn in het verleden vaker voorgekomen. In 2010 zorgde de Damschreeuwer voor paniek, en in 1970 probeerden twee leden van de Amsterdamse Jongeren Aktiegroepen Homoseksualiteit zonder toestemming een krans te leggen bij het monument. De Damschreeuwer en de jonge homo’s werden opgepakt.
De Damschreeuwer handelde uit baldadigheid, de homo’s wilden aandacht vragen voor de homoseksuelen die waren omgekomen in de concentratiekampen. In 1971 werd er voor het eerst een officiële krans voor hen gelegd. Zo worden er in de loop der jaren steeds meer slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Tot 1966 was er bijvoorbeeld geen aandacht voor de joodse slachtoffers. Indië- en Korea-veteranen werden toen al wel herdacht.