Amsterdam gaat mystery guests inzetten om bedrijven die werkzoekenden discrimineren te kunnen betrappen. Indien potentiële werknemers worden afgewezen op basis van bijvoorbeeld leeftijd of etnische achtergrond, worden de discriminerende bedrijven blootgesteld aan ‘naming en shaming’. Dat meldt het Parool op basis van de nieuwe Amsterdamse aanpak van arbeidsdiscriminatie, die GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink naar de raad stuurt.
Discriminatie op de arbeidsmarkt is een groot en uitgebreid gedocumenteerd probleem, maar tot op heden weigert de Tweede Kamer met effectieve maatregelen te komen. Amsterdam kiest er daarom voor om zelf in te grijpen. Mystery guests worden op dit moment al ingezet in de horeca, om discriminatie door portiers aan te pakken. Dat gebeurt door steeds twee koppels bij een club of café langs te sturen, waarvan één met migratieachtergrond en één zonder. Als alleen het autochtone koppel wrdt toegelaten volgen sancties. Een vergelijkbare toets wordt nu ingevoerd voor de arbeidsmarkt, door sollicitanten met of zonder migratieachtergrond, jong en oud, man en vrouw naar bedrijven te sturen om te onderzoeken wie wel en wie niet wordt uitverkozen voor een baan of stage.
Groot Wassink:
"Op de Amsterdamse arbeidsmarkt is discriminatie aan de orde van de dag en de kansen op werk of op een stage zijn in de stad niet voor iedereen gelijk. Dat geldt voor onze eigen organisatie, de gemeente, waar bijvoorbeeld te weinig jongeren werken, maar ook voor topposities, zoals in schoolbesturen. Die zijn heel wit. Amsterdam is een diverse stad, geen enkele groep is meer dominant. Dan moeten we ook macht delen… We gaan naming and shaming niet uit de weg. Als bijvoorbeeld een uitzendbureau discrimineert, doen we daarmee geen zaken meer. Ze moeten niet denken dat ze hiermee weg komen."
Voordat de mystery guests aan de slag gaan gaat de gemeente gaat eerst in de eigen organisatie kijken wat er verbeterd kan worden. Recruiters en HR-personeel krijgen extra trainingen en er komt een aanpak van discriminatie op de werkvloer. De gemeente zal ook haar positie als aandeelhouder, zakenpartner en afnemer bij partijen als Schiphol en het GVB inzetten om andere partijen ertoe te bewegen meer te doen aan diversiteit. Bijvoorbeeld door een divers personeelsbeleid onderdeel te maken van een aanbesteding of bij de beslissing tot het verstrekken van subsidie.