Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amnesty International ontneemt Aung San Suu Kyi hoogste onderscheiding

  •  
12-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
10424891844_a33ac82690_z

© Cc-foto: Aung San Suu Kyi spreekt het EP toe, European Parliament

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft de Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi de hoogste onderscheiding die de organisatie uitreikt afgenomen, omdat ze ‘op schaamteloze wijze verraad heeft gepleegd aan de waarden waarvoor ze eens stond’. De ooit gevierde vrijheidsactivist Aung San Suu Kyi ontving in 2009 de Ambassador of Conscience Award, toen ze nog in huisarrest zat vanwege haar strijd voor democratie en mensenrechten.
In een brief van Amnesty’s secretaris-generaal Kumi Naidoo spreekt hij zijn teleurstelling uit over het feit dat Aung San Suu Kyi haar politieke en morele gezag niet heeft gebruikt om de mensenrechten, gerechtigheid en gelijkheid in Myanmar te beschermen, maar zich in plaats daarvan onverschillig heeft getoond over de wreedheden waaraan het leger van Myanmar zich schuldig maakt, en de toenemende onderdrukking van de vrije meningsuiting. Naidoo verklaart op de website van Amnesty :
"We gaan door met onze strijd voor gerechtigheid en mensenrechten in Myanmar – met of zonder haar steun."
Amnesty heeft het besluit om de prijs van Aung San Suu Kyi in te trekken niet lichtzinnig genomen en voert meerdere redenen aan:
"Sinds zij in april 2016 aantrad als de de facto leider van de regering van Myanmar, is de overheid actief betrokken geweest bij vele mensenrechtenschendingen. In de militaire campagne tegen de Rohingya-minderheid hebben veiligheidstroepen duizenden mensen vermoord, vrouwen en meisjes verkracht, mannen en jongens gevangengezet en gemarteld, en honderden huizen en dorpen platgebrand. Meer dan 720.000 Rohingya zijn naar Bangladesh gevlucht. Een VN-rapport over deze kwestie roept op tot vervolging van hogere militairen wegens genocide. Hoewel de burgerregering geen zeggenschap heeft over het leger, hebben Aung San Suu Kyi en haar medewerkers verhinderd dat de veiligheidstroepen verantwoording moeten afleggen over hun daden, door mensenrechtenschendingen te ontkennen of te bagatelliseren, en door internationaal onderzoek naar de misstanden te dwarsbomen. Aung San Suu Kyi’s regering heeft de vijandigheid tegen de Rohingya alleen maar aangewakkerd, door ze als “terroristen” te bestempelen; de overheid beweerde ook dat de Rohingya hun eigen huizen in brand staken en valse verklaringen aflegden over “verkrachtingen”. In de twee jaar dat Aung San Suu Kyi aan de macht is, zijn onderdrukkende wetten niet gewijzigd, waaronder dezelfde wetten die gebruikt werden om haar en andere mensenrechtenverdedigers gevangen te zetten. Sterker, ze heeft het gebruik van die wetten juist verdedigd, met name het besluit om twee journalisten van Reuters gevangen te zetten voor hun onthullingen over een massaslachting door het leger van Myanmar. Diverse andere mensenrechtenverdedigers en journalisten troffen in de afgelopen twee jaar hetzelfde lot."
Aung San Suu Kyi spreekt het EP toe, cc-foto: European Parliament
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor