Nadat het ‘Jungle-kamp’ in Calais in 2016 werd ontruimd, bleven meer dan duizend mensen achter die nog steeds onder slechte omstandigheden leven in Calais en Grand-Synthe. Die vluchtelingen en migranten hebben geen toegang tot voedsel, water, sanitair, onderdak of juridische bijstand en worden verjaagd, lastiggevallen en gewelddadig bejegend door de politie, aldus Amnesty. Franse burgers die vluchtelingen helpen door hen voedsel, medische zorg of onderdak te geven, worden geïntimideerd, vervolgd en soms zelfs met geweld bejegend door de autoriteiten:
"Verschillende mensenrechtenverdedigers vertelden Amnesty dat de intimidaties en dreigementen onderdeel geworden zijn van hun dagelijkse werk. Een hulpverlener vertelde dat ze omvergeduwd werd en dat de politie haar verstikte toen ze vier agenten filmde die in Calais een vreemdeling achternazaten. In een rapport dat vier organisaties vorig jaar uitbrachten, wordt melding gemaakt van 646 gevallen tussen november 2017 en juni 2018 waarbij vrijwilligers door de politie werden lastiggevallen. Dit jaar zijn 72 gevallen geregistreerd, maar het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk aanzienlijk hoger."
Hulpverlener Loan Torondel vertelde Amnesty hoe ze door de opstelling van de Franse autoriteiten lijdt onder slapeloosheid, stress en angsten:
"Ik heb het gevoel dat ik gevangenzit tussen de acute nood van de mensen die ik probeer te helpen en de intimidatie van de Franse autoriteiten, die de humanitaire activiteiten proberen tegen te houden en onze activiteiten als misdrijf bestempelen. Dit is geen geschikte werkomgeving voor ons, en de mensen die we helpen betalen daarvoor de rekening."