Rusland bezit compromitterende financiële en persoonlijke informatie over de Amerikaanse president-elect Donald Trump. Dat meldt CNN dinsdagavond. Zowel Trump als president Obama zijn door de FBI op de hoogte gebracht van de aantijgingen. Een synopsis van twee pagina’s over de strekking van deze informatie is eerder deze week toegevoegd aan de documenten over de Russische hacks. Het memo is gebaseerd op een enkele bron, een voormalige Britse spion die door de inlichtingendienst als betrouwbaar wordt gezien. De claims, waaronder ‘perverse seksuele handelingen’, worden nog onderzocht. De FSB, de Russische geheime dienst, zou deze ‘acties’ hebben geregeld en gemonitord. De informatie zou door Dmitry Peskov, de perschef van Poetin, beheerd worden. Het verslag, zoals vrijgegeven door BuzzFeed bevat enkele verifieerbare fouten, zoals het verkeerd spellen van een bedrijfsnaam en voor de beweringen over de zeer duistere zaken is nog geen bewijs gevonden. Trump heeft Rusland regelmatig bezocht als onroerend goed-magnaat.
Eén van de voorvallen die wordt omschreven in het verslag:
"Onder Trump’s (perverse) gedrag in Moskou valt het huren van de presidentiële suite van het Ritz Carlton Hotel, waarvan hij wist dat president Obama en mevrouw Obama (die hij haatte) er hadden verbleven op één van hun officiële reizen naar Rusland, en het bevuilen van het bed waar ze in hadden geslapen door een aantal prostituees in te huren en hen een ‘golden shower’-show (plasseks) te laten uitvoeren voor hem."
Het hotel staat erom bekend door de FSB bespioneerd te worden.
In het rapport staat ook dat Donald Trump in aanloop naar de verkiezingen aandelen in Rosneft, het Russische staatsoliebedrijf, is beloofd. In ruil hiervoor zou hij de sancties tegen Rusland moeten opheffen.
Een oude MI6-agent, die in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen is ingehuurd door Republikeinse en Democratische tegenstanders van Donald Trump om Trump te onderzoeken, stuitte op de verontrustende verhalen uit diverse bronnen. Hoewel de informatie geen onderdeel uitmaakt van het onderzoek naar de Russische hacks, besloot James Clapper, hoofd van de inlichtingendiensten, de informatie toch toe te voegen om zo Donald Trump zelf op de hoogte te brengen van de aantijgingen.
CNN schrijft:
"CNN heeft de 35-pagina’s tellende memo, waaruit de twee pagina’s zijn opgesteld, ingezien. De memo’s zijn ontstaan gedurende onderzoek, eerst in opdracht van anti-Trump Republikeinen, later door de Democraten. Op dit moment kan CNN niet in detail treden over de inhoud van de memo’s, omdat de specifieke beschuldigingen nog niet onafhankelijk zijn gecontroleerd."
Saillant is dat John McCain op 9 december vorig jaar een kopie van de documenten aan FBI-directeur James Comey heeft overhandigd. McCain kreeg de documenten in handen via een voormalige Britse diplomaat die in Moskou gestationeerd was. De FBI had de documenten toen echter al van de voormalige MI6-agent ontvangen. Het nieuws komt overigens niet compleet uit de lucht vallen. De website Mother Jones berichtte vóór de verkiezingen al over het bestaan van een aantal memo’s. Ook Mother Jones heeft de memo’s van de MI6-agent ingezien en citeert:
"“Het Russische regime ondersteunt en assisteert Trump al tenminste vijf jaar. Het doel, in opdracht van Poetin, is het aanmoedigen van splitsing en verdeeldheid van de Westerse alliantie.” Trump zou in ruil hiervoor met grote regelmaat gevoelige informatie van het Kremlin ontvangen, waaronder ook informatie over Hillary Clinton. Ook zou er tijdens een van zijn bezoeken aan Moskou iets zijn voorgevallen: de Russische geheime dienst zou informatie hebben waarmee het hem zou kunnen chanteren. “Dit is iets van enorme betekenis, het gaat ver boven partijpolitiek,” aldus dus de voormalige geheim agent. “Ik denk dat ook [Trump’s] eigen partij zich hier bewust van moet zijn.”"
Eerder publiceerde The New York Times nog een brief van Harry Reid, de fractieleider van de Democraten in de Senaat. De brief was gericht aan de FBI-directeur James Comey. Reid schrijft daarin dat Comey zijn politieke voorkeur heeft misbruikt, door gevoelige (en achteraf onjuist gebleken) informatie over Hillary Clinton daags voor de verkiezingen kenbaar te maken. Dit terwijl Comey uiterst gevoelige informatie over de band tussen Rusland en Trump zou hebben. Informatie waar het Amerikaanse volk volgens Reid recht op had.
The Guardian schrijft dat de FBI in de zomer speciale aanvragen heeft ingediend bij de Foreign Intelligence Surveillance-rechtbank om vier leden van Trumps team, die verdacht worden van illegale contacten met Russische functionarissen, te kunnen monitoren. Het verzoek werd door FISA afgewezen met als motivatie dat de FBI de ‘focus’ moest beperken.
Donald Trump heeft inmiddels gereageerd, zoals men van hem gewend is, via Twitter: