Als een nieuw kabinet bij het klimaatbeleid achterover gaat leunen, dan dreigt voor Nederland de-industrialisatie en dus economische terugval. Dat zegt voormalig topambtenaar Noé van Hulst in de podcast Betrouwbare Bronnen.
Van Hulst leidde op verzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een groep ambtenaren van diverse departementen die het Nederlandse klimaat- en energiebeleid doorlichtte en van beleidsopties voorzag voor de kabinetsformatie.
“Nederland bokste de afgelopen jaren in Europa boven zijn gewicht. Dat kun je dan vergeten. Dan gaan in Europa anderen de dienst uitmaken. En de industrie zal stap voor stap weglopen. Je krijgt de-industrialisatie. Dat is waar ik persoonlijk heel erg bang voor ben. Nederland moet vooraan de zaak proberen mee te beïnvloeden”, zegt Van Hulst.
Zijn rapport ‘Keuzewijzer Klimaat en Energie’ is door minister Rob Jetten naar de Tweede Kamer gestuurd. De duurzame-energiesector vreest vertraging in het Nederlandse klimaatbeleid, zegt Olof van der Gaag van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie in Betrouwbare Bronnen. Hij beaamt dat hij ‘wel even moest slikken’ toen bij de verkiezingen de PVV de grootste partij was geworden.
Noé van Hulst prijst in zijn rapport de Nederlandse aanpak van de afgelopen periode. “Nederland heeft op duurzame energie een enorme inhaalslag gemaakt. We zijn op weg om bij de koplopers te horen. Met waterstof lopen we al voorop. We zijn daar een van de aantrekkelijkste landen voor bedrijven om te investeren. Ook met de circulaire economie hebben we enorme stappen gemaakt. Binnen Europa staan we echt goed op de kaart en dat is iets om te koesteren.”
Er zijn nog wel problemen. Met name de overbelasting van het elektriciteitsnet en de trage vergunningverlening, zegt Van Hulst. “Het gaat de komende jaren om uitvoering, uitvoering, uitvoering. Bedrijven staan op het punt om finale investeringsbeslissingen te nemen. Daar zal elk kabinet heel hard aan moeten trekken. Veel overheidsbeslissingen hadden al jaren geleden genomen moeten worden. Daar kunnen we niet meer op wachten. Er zijn enorm veel kansen voor bedrijven – Nederlandse en internationale - maar die dreigen weg te lopen.”
Van Hulst – die momenteel adviseur is van het Internationaal Energie Agentschap in Parijs - pleit voor een ‘actieve, groene industriepolitiek’. “Duitsland en Frankrijk zijn daar mee bezig. En helaas is dat nog niet het geval in Nederland. Ik hoop dat hier met een nieuw kabinet, van welke snit dan ook, verandering in gaat komen. Want dat hebben we echt heel hard nodig.”
Van Hulst vraagt de Nederlandse politiek snel een besluit te nemen over de toekomst van de mobiliteit en de landbouw. “Anders gaat Brussel dat voor ons bepalen en dat wil je ook niet.”