'Alleen dierproeven als er geen alternatief is'
• 28-02-2014
• leestijd 1 minuten
Staatssecretaris Dijksma wil verspreiding van modernere, diervriendelijker technologieën
Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische zaken) wil dat er alleen nog dierproeven plaatsvinden als het echt niet anders kan. Nieuwe technologie biedt volgens haar mogelijkheden die de dierproef kunnen vervangen. Dat staat in het plan van aanpak dat de bewindsvrouw naar de Tweede Kamer stuurde en waaruit de Volkskrant vrijdag citeert.
Dijksma wil dat kennis over nieuwe mogelijkheden beter wordt gedeeld en toegepast, zo is te lezen in haar
plan :
Iedere dierproef die wij overbodig kunnen maken telt. Samen met onderzoekers en dierenwelzijnsorganisaties gaan wij alle kennis en mogelijkheden ten volle benutten om zo onnodig dierenleed te besparen.
Ook het groeiende overschot aan dieren dat wel wordt gefokt voor proeven, maar niet wordt gebruikt en wordt gedood moet drastisch worden ingeperkt, vindt de staatssecretaris. Inmiddels gaat dat om ruim 525.000 dieren, vooral vissen en muizen, laat het ministerie van Economische Zaken weten.
Dijksma gaat tot slot ook op zoek naar manieren waardoor proefdieren, áls die gebruikt worden, minder pijn lijden. Ze wil bijvoorbeeld de teenknip bij proefmuizen gaan verbieden. Die wordt nu gebruikt om de dieren te identificeren.
Met dierenwelzijnsorganisaties wordt gewerkt aan een plan om voormalige proefdieren te laten adopteren, aldus de
Volkskrant.