Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Alle pensioendeelnemers vallen onder nieuwe Pensioenwet maar voor pensioenen van politici gelden specifieke regels

  •  
25-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
16323 keer bekeken
  •  
ANP-469962772

Onze rechtsstaat staat door alle politieke affaires al genoeg onder druk om nog van een normaal functionerende democratische rechtsstaat te kunnen spreken.

SP-senator Tiny Kox heeft in de Eerste Kamer gewag gemaakt van een constitutioneel gebrek in de nieuwe Pensioenwet. Het betreft het grondwetsartikel 63 dat onder andere bepaalt dat pensioenen van leden van het parlement door de wet moet worden geregeld,  een wet die met een meerderheid van twee derde van de uitgebrachte stemmen moet worden aangenomen. Ook een wijziging van die wet moet met dezelfde twee derde meerderheid van de uitgebrachte stemmen in het parlement worden doorgevoerd.

Op deze staatsrechtelijke essentiële vraag van senator Kox over dit constitutioneel gesignaleerde gebrek in de wet, heeft minister Schouten op de valreepin een Kamerbrief van 22 mei 2023 snel een juridisch trucje verzonnen. Een die de staatsrechtelijke schoonheidsprijs zeker niet verdient. Namelijk door te stellen dat de regering van mening is dat de wet voor pensioenen van politici, de Algemene wet voor politieke ambtsdragers (APPA), door de nieuwe pensioenwet niet wordt gewijzigd en derhalve volstaan kan worden met een gewone meerderheid. Pas als er besloten wordt om de APPA te wijzigen conform de nieuwe Pensioenwet zal die wijziging met een twee derde meerderheid van de uitgebrachte stemmen in het parlement moeten worden aangenomen. Een gewone meerderheid volstaat dan niet. Zo geeft Schouten in voornoemde Kamerbrief aan.

Deze juridische uitleg door de regering getuigt van het gemanipuleerd gebruiken door de regering van een ander Grondwetsartikel 120, die bepaalt dat een wet aangenomen door De Tweede en Eerste Kamer niet aan de Grondwet kan worden getoetst. Nederland kent namelijk geen Constitutioneel Hof.

Dus als de Senaat in meerderheid de door Rutte IV gevonden truc en uitleg over artikel 63 van de Grondwet acceptabel vindt, kan alsnog ondanks dit staatsrechtelijk verzuim de wet met een gewone meerderheid op 30 mei worden aangenomen. Zonder dat een rechter de alsdan aangenomen pensioenwet ooit kan toetsen aan de bepalingen van de Grondwet.

In 2013 heeft de Eerste Kamer in een soortgelijke situatie een wet teruggestuurd. De regering vindt echter dat dit een geheel ander geval betrof.

Onze rechtsstaat staat door alle politieke affaires al genoeg onder druk om nog van een normaal functionerende democratische rechtsstaat te kunnen spreken.

Alle senatoren die voornemens zijn in te stemmen met de nieuwe Pensioenwet mogen zich afvragen of met dit staatsrechtelijk belangrijke constitutioneel gesignaleerde gebrek in de Pensioenwet, de rechtsstaat gediend is met het instemmen als senaat met deze wet. Haar belangrijkste taak is immers om te controleren of een wetsvoorstel wellicht in strijd is met andere wetten. Waaronder de Grondwet.

De regering is van mening dat er geen strijd is met de Grondwet zolang de APPA niet wordt gewijzigd.

De toeslagenaffaire en het Groninger gasdossier bewijzen evenwel ondubbelzinnig dat Rutte-kabinetten waaronder Rutte IV in die dossiers de rechtsstaat niet serieus neemt als ze dat zo uitkomt. Dat weten ook de PvdA en GroenLinks heel goed, als oppositiepartijen die voornemens zijn in de Senaat vóór de wet te gaan stemmen.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

Aduk69
Aduk69
29 mei 2023 - 15:59
Politici worden geacht een voorbeeldrol te vervullen als het gaat om het naleven van wetten en het respecteren van de principes van de rechtsstaat. Ze hebben een verantwoordelijkheid om de wetten op een eerlijke en integere manier na te leven en om het vertrouwen van het publiek in het democratische proces te behouden.
Uitgekleed
Uitgekleed
27 mei 2023 - 12:13
"Contramine 25 mei 2023 - 20:48" Het was bekend dat premie tot heden alsnog alle pensioen bekostigden. "In een pagina grote advertentie in het AD vandaag lees ik : De laatste solidaire pijler verdwijnt. Het nieuwe pensioen krijgt alle kenmerken van een beleggingsfonds. Deelnemers moeten zelf aangeven hoeveel risico zij willen lopen. Zo wordt ook de laatste solidariteit in ons sociale stelsel opgeofferd aan de commercie. Drie keer raden wie daar beter van worden. De grote verzekeringsmaatschappijen, beleggers, consultants, en advocaten. Zeker niet de werknemers en de gepensioneerden" Dit is niet alleen mijn opinie maar ook van 1.05.000 leden en actieve sympathisanten van alle gepensioneerdenbonden en verenigingen.
Minoes&tuin
Minoes&tuin
26 mei 2023 - 10:16
Ik vind dat dit niet kan. Daar zullen ze zich zoals gewoonlijk wel niets van aantrekken. En dan maar versteld staan waarom mensen geen vertrouwen meer hebben in de politiek.
Wir sind Pabst
Wir sind Pabst
26 mei 2023 - 7:12
Sommige varkens zijn nu eenmaal meer gelijk…
weereenmening
weereenmening
26 mei 2023 - 6:27
De elite en het volk. All animals are equal, but some animals are more equal than others.
Uitgekleed
Uitgekleed
25 mei 2023 - 15:16
Dit is het summum van hypocrisie. Een wet goedkuren die pensioenen afhankelijk maakt van de alles verslindende kapitaalmarkt, maar hun eigen pensioen daarvan vrijwaren.
2 Reacties
Contramine
Contramine25 mei 2023 - 18:48
@Uitgekleed 17:16 uur: In elk geval minder hypocriet dan jouw reactie. Zowel onder de oude als de nieuwe wet heeft de kapitaalmarkt een zeer grote invloed op de pensioenen, niet op dezelfde wijze. Maar dat is alleen een gradueel verschil. Ook de pensioenen van politici zijn afhankelijk van de kapitaalmarkt. Tja, het gaat in al deze gevallen niet voor niets om een pensioenstelsel met kapitaaldekking. (Als tegenhanger van een systeem met een omslagstelsel, zoals oorspronkelijk en tegenwoordig grotendeels de AOW).
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa25 mei 2023 - 20:17
maar hun eigen pensioen daarvan vrijwaren. Uiteraard
Ranonkel2
Ranonkel2
25 mei 2023 - 14:44
Tsja, politici hebben meestal andere regels. Hij wachtgeld is ook royaal te noemen in vergelijking met de ww waar de rest van het land het mee moet doen. Europarlementariërs maken het helemaal bont met hun pensioen. Zelfs een dekkingsgraad van slechts 37% was geen reden om het pensioen niet te verhogen voor zichzelf. Ter vergelijking, in nederland is de minimale dekkingsgraad 104%. De europarlementariërs hadden simpelweg te weinig geld ingelegd om hun pensioen te bekostigen. Het verschil werd maar uit de belasting pot gehaald.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor